Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Як влаштовані наші очі?

Як влаштовані наші очі?

Людське око — це складний механізм, який дозволяє нам бачити навколишній світ, сприймати кольори, бачити обличчя близьких і дорогих нам людей, милуватися всіма фарбами нашої планети. Більша частина інформації, яка надходить у мозок людини,  потрапляє через наші очі. Людське око перетворює електромагнітний імпульс в зоровий образ (картинку, яку ми бачимо).

Як же влаштований цей хитромудрий механізм?

Будова ока.jpg

Сітківка — це вбудована, чутлива оболонка ока, яка є найтоншою оболонкою і виконує роль формування зображення (світло- і кольоросприйняття). Роль сітківки можна порівняти з плівкою у фотоапараті, на якій фіксується зображення.

Судинна оболонка постачає кисень і поживні речовини. Складається з дрібних кровоносних судин.

Склера — білкова оболонка, яка повністю позбавлена прозорості та складається з 3-х шарів: зовнішнього, склери та внутрішнього шару. Склера пронизана отворами, через які в очне яблуко потрапляють судини (артерії) і нерви, а виходять венозні стовбури (вени).

Зоровий нерв передає інформацію в головний мозок, де і відбувається аналіз отриманого зображення.

Склоподібне тіло — це безбарвна прозора гелеподібна маса (98-99% води), розташована за кришталиком. Воно забезпечує форму ока і тісне прилягання внутрішніх оболонок до склери.

Кришталик — прозоре еластичне безсудинне тіло у формі двоопуклої лінзи (за формою нагадує сочевицю). Він складається з кришталикових волокон і сумки-капсули. Створення волокон відбувається протягом усього життя, що призводить до збільшення об'єму кришталика, але помірно.

Райдужна оболонка визначає колір очей: від світло-блакитного до темно-коричневого. Колір очей залежить від кількості пігменту меланіну в райдужці. Оболонка складається з комплексу судин, м'язових волокон і пігментних клітин і виконує функцію захисту від ультрафіолету.

Зіниця виконує захисну функцію від надмірного сонячного світла. При цьому зіниця може звужуватися до 2 мм і збільшуватися до 8 мм, залежно від освітленості.

Рогівка — абсолютно прозора оболонка, яка в нормі не містить судин, і складається з суцільних нервових закінчень. Ми не можемо до неї доторкнутися через  високу чутливість. Дотик до неї виходить досить болючим.

Передня камера ока — це водне середовище з показником заломлення 1,33, яке знаходиться між рогівкою і райдужкою.

Війковий поясок — система волокон. Завдяки даному поясочку фіксується кришталик в певному положенні.

Порівняння людського ока і фотоапарата

Сравнение человеческого глаза и фотоаппарата.jpg

Склера

Корпус

Рогівка

Об'єктив

Кришталик

Лінза

Райдужка

Діафрагма

Сітківка

Фотоплівка


І лише очі здатні розповісти про те, чого не виразити словами...

Давайте про здоров'я свого зору!


YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.