Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Пресбіопія

Пресбіопія

Пресбіопія — це проблема, з якою стикаються люди старшого віку. Вона дає про себе знати в 40-50 років. Цікаво, що в осіб з короткозорістю перші ознаки далекозорості з'являються пізніше, ніж у тих, хто добре бачив протягом життя. Причину цього дивного явища ми пояснимо трохи пізніше.

Називати пресбіопію захворюванням — не зовсім правильно. Це вікова особливість зору, яка властива всім людям. Пресбіопи добре бачать вдалину і можуть вільно читати написи на далеких білбордах. Але розташовані поблизу предмети здаються їм розмитими. Це викликає труднощі при роботі за комп'ютером, читанні газет, вишиванні тощо



Цікаво!

Вікову далекозорість називають "хворобою коротких рук". Адже під час читання пресбіопи змушені відсувати газету якомога далі від себе. При цьому їм нібито не вистачає довжини рук, щоб помістити текст на зручну відстань.


03f82949ccd1017150f1d5e583e6a30f.jpg

Причини та симптоми пресбіопії

В молодості ми добре бачимо на різних відстанях. Це можливо завдяки акомодації — вродженої здатності очей фокусуватися на ближніх і дальніх об'єктах. Завдяки цьому зображення від різновіддалених предметів однаково чітко проектується на сітківку.

Нормальну акомодацію забезпечує кілька механізмів:

  • зміна кривини кришталика;

  • скорочення і розслаблення м'язів циліарного тіла;

  • динамічне звуження і розширення зіниці.

Пресбіопія очей виникає через порушення акомодаційних механізмів. З віком кришталик втрачає еластичність, а його ядро ​​і капсула стають більш щільними. Разом з цим страждають циліарні м'язи, які регулюють кривину кришталика і ширину зіниці. Внаслідок дистрофії вони втрачають тонус і перестають справлятися зі своїми функціями.

Через вікові зміни очі "розучуються" нормально фокусуватися на близькі відстані. Таким чином у людини розвивається вікова далекозорість.

46651d41cdcddee07ee6443e40bd7c8d.jpg

У короткозорих людей пресбіопія довгий час залишається прихованою. Чому так? Річ у тім, що міопи мають довше очне яблуко. Це компенсує недостатнє заломлення світлових променів у пресбіопічному оці. Акомодаційна недостатність кришталика і війкових м'язів згладжується, а людина може добре бачити зблизька.



Факт!

Деякі міопи помічають у себе симптоми вікової далекозорості вже в 40 років. Це відбувається під час носіння мінусових окулярів чи контактних лінз. З корекцією такі люди добре бачать вдалину, але близькі об'єкти здаються їм розмитими. Виправити це можна за допомогою мультифокальних лінз.


Спочатку пресбіопія проявляється швидкою втомлюваністю при читанні та роботі за комп'ютером. Також людина помічає легку розмитість при переведенні погляду з близьких предметів на віддалені. Згодом симптоми з'являються все частіше і доставляють все більше дискомфорту.

943b4447b9f4eeb06b3bde2fae39064a.jpg

При роботі на близьких відстанях пресбіопи змушені напружувати очі. Це допомагає їм утримуватися фокус і бачити трохи краще. Але через регулярну перенапругу у таких людей з'являються неприємні симптоми.

Основні з них:

  • почервоніння очей;

  • сльозотеча;

  • часті головні болі;

  • болі в очних яблуках і зоні чола.

В офтальмології перераховані симптоми об'єднують терміном "акомодативна астенопія".


Важливо!

Стареча і дитяча далекозорість — це абсолютно різні речі. У дітей хвороба обумовлена ​​неправильним розміром очного яблука і, як наслідок, зміщенням головного фокуса відносно сітківки.



Профілактика пресбіопії

Чи можна захистити себе від вікової далекозорості? На жаль, ні. Пресбіопія виникає на тлі природного старіння організму. Її викликають зміни циліарного тіла і кришталика, які неминуче з'являються у кожної людини. Отже, уникнути вікової далекозорості не можна.

Для профілактики пресбіопії використовують спеціальні вправи і вітаміни для очей. Деяким щасливчикам вони допомагають призупинити розвиток недуга і тимчасово поліпшити зір. Але в довгостроковій перспективі все це марно.



Цікаво!

Покупку "вітамінів від пресбіопії" більшість лікарів-офтальмологів вважає марною тратою грошей. Річ у тім, що такі препарати не можуть відновити еластичність кришталика і скоротливу здатність циліарних м'язів. Вони не усувають причину пресбіопії, отже і вилікувати її не можуть.



Корекція і лікування пресбіопії

Повністю вилікувати пресбіопію неможливо. Але усунути її неприємні симптоми — цілком реально. Для цього потрібна оптична корекція. Носіння окулярів чи контактних лінз дозволяє людині добре бачити і повністю позбавляє її від астенопії.

Пресбіопія: корекція окулярами

Окуляри з позитивними лінзами — найпопулярніший спосіб корекції пресбіопії. Людина одягає їх під час роботи на близьких відстанях. Це дозволяє їй з легкістю розрізняти шрифт в газеті, книзі, на моніторі комп'ютера та екрані мобільного телефону.

На жаль, звичайні плюсові окуляри вкрай незручні у використанні. У них погано видно вдалечінь, що заважає носити їх постійно. Таким чином людині доводиться постійно знімати окуляри і надягати їх назад протягом дня. Погодьтеся, це швидко набридає.

Через це в останні роки для корекції пресбіопії все частіше використовують окуляри з мультифокальними лінзами. Вони дозволяють людині однаково добре бачити на різні відстані. Такі окуляри дуже зручні і в них можна спокійно ходити протягом усього дня.

МКЛ для корекції пресбіопії

М'які контактні лінзи більш зручні в носінні, ніж будь-які окуляри. Вони не забруднюються, не пітніють, не б'ються і не дряпаються. Якість зору в них вища, а огляд — ширший. Тому багато людей з пресбіопією відмовляються від окулярів і замість них вибирають контактні лінзи.



Факт!

Для корекції пресбіопії використовують мультифокальні МКЛ. Як і окуляри-мультифокали, вони мають кілька оптичних зон. У них людина однаково добре бачить на різні відстані.



Хірургічне лікування

В офтальмології для боротьби з далекозорістю використовують рефракційні операції. Їх суть полягає в зміні заломлюючої сили очного яблука і зміщенні головного фокуса на сітківку. Домогтися цього можна двома способами: змінивши товщину рогівки або замінивши кришталик інтраокулярною лінзою.

Чимало офтальмологічних клінік пропонує пацієнтам рефракційну заміну кришталика. Після цієї операції симптоми пресбіопії повністю зникають і більше ніколи не турбують людину. Однак подібне хірургічне втручання коштує недешево і пов'язане з певним ризиком.

Що стосується лазерної корекції, вона не підходить для лікування пресбіопії. Під час цієї операції лікарі змінюють товщину рогівки, але не чіпають кришталик (який продовжує потовщуватись і втрачати еластичність). Отже, ефект від такого втручання зберігається недовго — всього кілька років.

Вправи

Як ми вже з'ясували, відновити зір за допомогою вправ неможливо. Але регулярні заняття допоможуть вам натренувати циліарні м'язи і поліпшити акомодативну здатність очей. Відзначимо, що ефект від вправ зберігається лише поки людина займається.

8-50.png

Найбільш популярна вправа для тренування акомодації — почергове переведення погляду з ближніх предметів на дальні. Що стосується кругових і лінійних рухів очима, вони тренують окорухові, а не циліарні м'язи. У випадку з пресбіопією це марно.



Порада!

Уникайте складних комплексів вправ для очей. Скоріш за все вони швидко набриднуть вам, і ви перестанете їх виконувати. Краще виберіть одну вправу і виконуйте її регулярно, по кілька разів на день.



Про що важливо пам'ятати

Пресбіопія з часом прогресує. Це означає, що з віком людина бачить все гірше і гірше. Наприклад, в 40 років їй потрібна корекція в +1 діоптрію, в 50 років — +2 діоптрії, в 60 років — +3 діоптрії і т.д. Так що якщо у вас діагностували пресбіопію — будьте готові регулярно відвідувати офтальмолога і періодично міняти окуляри.

Якщо ви не хочете нашкодити своєму здоров'ю, купуйте засоби корекції тільки в спеціалізованих салонах оптики. Робіть це лише після ретельної діагностики та консультації лікаря-офтальмолога. Ні в якому разі не купуйте окуляри на ринку або біля входу до метро.

336cb883ced19a092349e222c5d3adac.jpg


Важливо!

При виготовленні окулярів фахівці враховують не тільки оптичну силу лінз, але і відстань між зіницями. У різних людей вона коливається в межах 54-74 міліметрів. Купуючи окуляри "з рук", ви ризикуєте отримати виріб, який вам не підійде. У кращому випадку ви його викинете, в гіршому — нашкодите своїм очам.




Підбір лінз і окулярів в мережі “Люксоптика”

У мережі магазинів “Люксоптика” ви можете пройти якісне обстеження та проконсультуватися з лікарем. Офтальмолог огляне вас і випише рецепт, за яким ви зможете купити окуляри або контактні лінзи. Якщо у вас виникнуть труднощі з вибором — наші консультанти вам допоможуть.

З'явилися питання чи хочете записатися на прийом до офтальмолога?

Телефонуйте за номером 0 800 30 98 97.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.