Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Асферичні лінзи: дизайн, переваги, оптичні властивості

Асферичні лінзи: дизайн, переваги, оптичні властивості

Асферичні лінзи (АЛ, aspherical lens) відрізняються особливим дизайном поверхонь. Що це означає? Нумо розбираймося!

Обидві поверхні стандартної очкової лінзи повторюють форму кулі. У асферичної лінзи одна поверхня має форму еліпса, гіперболи або параболи, а друга — залишається сферичною.

asfericheskie-linzy-dizajn.jpg

Крім цього існують бі-асферичні лінзи. У таких виробів передня і задня поверхні мають складну асферичну форму. Окуляри з бі-асферическим склом мають ще кращі оптичні властивості, викликають менше зорових спотворень і дають широке поле зору.


Переваги

Які лінзи кращі — сферичні чи асферичні? Будь-який лікар-офтальмолог скаже, що другі. І це дійсно так. Лінзи з асферичним дизайном коштують дорожче, але їхня ціна повністю виправдана. Як ви думаєте, в чому їх перевага? Щоб зрозуміти це, порівняймо сферичні та асферичні лінзи.

Двойная-асферика-seiko-a-zone-4.jpg

Таблиця 1. Порівняльна характеристика.



Сферичні

Асферичні

Особливості дизайну

Мають однаковий радіус кривизни на всій поверхні. Оптична сила і опуклість в різних відділах таких лінз залишається постійною.

Їх опуклість і оптична сила змінюються у напрямку від центру до периферії. Це допомагає позбутися дискомфорту при погляді через периферійну зону.

Товщина і форма

Товсті, мають опуклу центральну частину або потовщені краї.

Тонкіші, плоскі, з тонкими краями. З легкістю вставляються в будь-яку оправу.

Зовнішній вигляд

Некрасиві, виступають з оправи. Особливо непривабливо виглядають сферичні лінзи з великою оптичною силою.

Залишаються тонкими, навіть маючи оптичну силу в 5-10 діоптрій. Завдяки цьому відмінно підходять людям з високим ступенем короткозорості або далекозорості.

Естетичні властивості

Плюсові лінзи створюють ілюзію великих очей, мінусові — маленьких. Це спотворює риси обличчя і зовні порушує їх пропорції.

Не спотворюють обриси очей, навіть маючи високу оптичну силу. Це витончені лінзи для окулярів, які добре виглядають в будь-який оправі або без неї.

Оптичні властивості

Створюють кола світлорозсіювання на сітківці і тим самим спотворюють зорове сприйняття.

Не викликають появи зорових аберацій (спотворювань). Практично не знижують якість бокового зору і не звужують поле зору.

Технологія виготовлення

Прості у виробництві, завдяки чому коштують набагато дешевше.

Зробити такі лінзи складніше, тому їх вартість завжди вище.


spherical-aspherical.jpg

Підсумуємо. Лінзи з асферичним дизайном комфортніші для очей. Вони якісно коригують зір і не спотворюють зображення предметів. Такі лінзи тонкіші, легкі і естетичні. Вони вписуються в будь-яку оправу, а очі в них виглядають абсолютно природно.

Відзначимо, що різні моделі АЛ мають різні конструкції. У одних лінз асферична зона охоплює центральну частину, у інших — починається тільки біля країв. Однак ступінь асферичності завжди залежить від оптичної сили лінзи. Чим вона сильніша — тим більше різниться заломлювальна сила в центрі і на периферії.

Щоб АЛ були досить тонкими, їх роблять з органічних матеріалів з високими показниками заломлення. Тому не дивуйтеся, якщо в оптиці вам запропонують вироби з пластику. Знайте, що вони більш легкі, міцні і ударостійкі, ніж скляні лінзи.

asfericheskie-ochkovye-linzy.jpg

Кому потрібні асферичні лінзи

Офтальмологи радять АЛ людям з короткозорістю в -3 діоптрії і більше. Що стосується далекозорості, про асферичність варто задуматися вже при зміні рефракції на +2 діоптрії.

Вам потрібні АЛ якщо ви:

  • маєте короткозорість, далекозорість або астигматизм високого ступеня;

  • водите автомобіль;

  • віддаєте перевагу активному способу життя;

  • хочете виглядати естетично;

  • любите тонкі стильні оправи;

  • крім окулярів іноді одягаєте МКЛ.

Асферичні лінзи мають плоску поверхню і високі показники заломлення. Це викликає появу відблисків. Тому сьогодні більшість АЛ має антиблікове (AR) покриття. Воно полегшує звикання до лінз і робить їх комфортними в носінні.

sravnenie-linz-dlya-ochkov.jpg

Асферичні лінзи для окулярів

Лінзи з асферичним дизайном вперше з'явилися в 50-х роках минулого століття. Спочатку їх створили для пацієнтів, яким видаляли кришталик через катаракту. Таким людям була потрібна корекція в 12-17 діоптрій, а забезпечити її важким сферичним склом було практично неможливо. Асферичні лінзи допомогли вирішити цю проблему. Вони відмінно коригували зір і були набагато тоншими, легшими, гарнішими.

В наші дні після видалення кришталика пацієнтам встановлюють інтраокулярні лінзи. А окуляри з асферичним дизайном широко використовують для корекції аномалій рефракції (короткозорості, астигматизму, далекозорості, пресбіопії).

raznica-v-abberaciyah.jpg

Масово виробляти асферичні лінзи для окулярів почала компанія Rodenstock. Ще в 1991 році вона вивела на ринок лінзу Cosmolit, яка мала оптичну силу +10 діоптрій. Успіх Rodenstock надихнув й інші компанії. Сьогодні АЛ випускають практично всі світові виробники оптики.

Фірми, які випускають подібні вироби:

  • Seiko (Японія);

  • Rodenstock (Німеччина);

  • Essilor (Франція);

  • Nikon (Японія);

  • See World Optical (Корея);

  • Daemyung Optical Co (Корея);

  • Whashin Korea Vision (Корея);

  • HS Optical Co (Корея).

Сьогодні дуже популярні асферичні фотохромні лінзи для окулярів. Завдяки спеціальному покриттю вони змінюють забарвлення при різній освітленості. У приміщенні вони залишаються прозорими, а на сонці темніють і виконують ще й сонцезахисні функції. Судячи з численних відгуків, окуляри з подібними лінзами дуже комфортні в носінні і забезпечують відмінну видимість.

   asfericheskie-fotohromnye-linzy.jpg


Асферичні контактні лінзи

Перш ніж говорити про м'які контактні лінзи (МКЛ), давайте з'ясуємо, що таке аберації нижчого і вищого порядку.

В офтальмологічній практиці абераціями називають будь-які спотворення зорового сприйняття. Для їх корекції використовують окуляри і МКЛ.

До аберацій нижчого порядку відноситься короткозорість, далекозорість та астигматизм. Скоригувати їх можна за допомогою звичайних сферичних МКЛ. Аберації вищого порядку (сферичні і хроматичні) виникають на фоні неідеальної будови очного яблука. Вони є в будь-якому, навіть здоровому оці, а виправити їх під силу тільки контактним лінзам з асферичним дизайном.

Цікаво! В оці з гостротою зору 100% середнє значення сферичних аберацій становить 0,12 діоптрій. Подібні спотворення впливають на якість зору. А їхня корекція робить зображення чіткішим, яскравим та контрастним.

preimushchestvo-pered-asfericheskimi-linzami.jpg

За рахунок продуманого дизайну поверхонь асферичні МКЛ коригують аберації не тільки нижчого, а й вищого порядків.

Відзначимо, що контактні лінзи мають чималу перевагу перед окулярами з асферичним склом. Вони щільно прилягають до поверхні очного яблука. При погляді в сторону МКЛ рухаються разом з оком і забезпечують якісне зорове сприйняття. Що стосується окулярів, жодні з них не можуть дати людині настільки широкого огляду і високої чіткості зору.

Якщо ви плануєте придбати асферичні МКЛ — зверніть увагу на продукцію компаній Alcon, Bausch + Lomb, Coopervision і Clearlab. Ці виробники випускають асферичні лінзи з чудовими оптичними та гігієнічними характеристиками. До найякісніших МКЛ варто віднести Air Optix Aqua, Dailies Total 1, ClearLux OneDay Aspheric, біосумісні Biotrue® ONEday.

Асферичні лінзи в мережі “Люксоптика”

У наших оптиках представлений великий асортимент асферичних лінз для очкової та контактної корекції зору. Ви можете вибрати АЛ різних виробників з різних цінових категорій.

Ми дбаємо про те, щоб наші клієнти були задоволені покупками. Тому в оптиках працюють лікарі та досвідчені консультанти. Офтальмолог обстежує пацієнтів і виписує рецепти, а консультант допомагає вибрати оправу, очкові або контактні лінзи. Завдяки цьому кожен наш клієнт отримує виріб, який ідеально підходить йому за всіма параметрами.

Приходьте до найближчого відділення “Люксоптики”, щоб пройти діагностику та вибрати окуляри або МКЛ.

Записатися на прийом до лікаря ви можете за телефоном 0 800 30 98 97. Телефонуйте нам, якщо у вас залишилися будь-які питання.

asfericheskie-linzy-v-seti-lyuksoptika.jpg


YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.