Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Астигматизм

Астигматизм

Астигматизм – це порушення оптичної системи ока, при якому предмети виглядають нечітко, розмито чи викривлено.

Астигматичні дефекти зору – результат деформації чи викривлення рогівки (рідше кришталика). Якщо їхня форма не сферична – умовні вертикальний і горизонтальний меридіани ока не однакові і мають різну силу заломлення.

В результаті світлові промені сходяться на сітківці в різних точках, тому зображення виходить розмитим і не чітким.

Чим небезпечний астигматизм

Зазвичай, астигматизм проявляється ще в дитинстві. Важливо безпомилково і вчасно діагностувати захворювання, підібрати правильну корекцію. Інакше ситуація посилиться і загрожуватиме в майбутньому погіршенням зору, косоокістю та іншими проблемами.

Якщо не коригувати астигматизм у дорослих, їхні очі будуть втомлюватися при фокусуванні погляду. Це призведе до розвитку астенопії — зорової стомлюваності. Людину будуть турбувати головні болі, почервоніння і втома очей. Природно, все це буде негативно впливати на її загальний стан і працездатність.

астигматизм.jpg

У хворих з деякими видами астигматизму можуть запалюватися повіки. Так що часті блефарити — це серйозний привід для візиту до офтальмолога.

Астигматизм у дітей

У дитини зорова система відрізняється від зорової системи дорослого, оскільки продовжує формуватися. Наприклад, нормальна гострота зору і повноцінне сприйняття форми предметів розвиваються у дітей лише у шкільному віці (6-7 років).

Більшість дітей народжується з невеликим ступенем астигматизму, але він, як правило, зменшується і вже до кінця першого року життя стає менше 1 діоптрії. Такий астигматизм не потрібно лікувати чи коригувати.

Трапляється, що недосконалість оптичної системи у молодих людей може залишитися непоміченою. Дитина чи підліток бачить нормально, але завдяки м’язовій напрузі, значним зусиллям, які призводять до стомлюваності й погіршення стану в майбутньому. До того ж дитина іноді не звертає уваги на дефекти зору, лише тому, що не знає, як мають виглядати предмети насправді. Тому важливо регулярно відвідувати з нею лікаря-офтальмолога і перевіряти зір.

астигматизм у дітей.jpg

Як розпізнати астигматизм

Ви можете не здогадуватися про проблеми із зором. Невеликий ступінь астигматизму майже не помітний – людина звикає бачити все нечітким та злегка розтягнутим. Власні підозри можна підтвердити за допомогою тестів.

Але пам’ятайте, що поставити діагноз, визначити вид астигматизму і його ступінь може лише офтальмолог. До того ж правильна діагностика потребує використання спеціального високоточного обладнання!

Проходити тест необхідно кожним оком по черзі (щоб не примружуватися, друге око прикрийте рукою чи аркушем паперу). Зображення на рівні очей. Дивіться у спокійному стані, при нормальному освітленні, без сторонніх подразників. Після кожного тесту-картинки робіть коротку перерву.

zig2.1.png

zig2.2.png

Всі лінії на зображеннях однакові за шириною, довжиною і кольором. При астигматизмі вони можуть здаватися неоднорідними.

zig2.3.png

Всі окружності на зображенні однакові за товщиною, а радіальні лінії ідентичні за товщиною і довжиною. Всі елементи одного кольору. При астигматизмі вони можуть здаватися неоднорідними.

zig2.4.png

Всі лінії на зображенні однакові за шириною, довжиною і кольором. При астигматизмі деякі лінії здаються світлішими і більш розмитими, що вказує на нерівномірність заломлення променів світла у різних площинах. Людина зі здоровим зором бачить однакові чіткі лінії.

Види астигматизму

Астигматизм буває:

  • Вродженим (виникає із-за неправильної будови ока) і придбаним (викликаний рубцями на рогівці після перенесених захворювань, операцій, травм);

  • Рогівковим (найчастіше) і кришталиковим (трапляється вкрай рідко – 1,4% випадків);

  • Прямим (вертикальний меридіан заломлює більше світла) й зворотнім (домінує горизонтальний меридіан).

При астигматизмі в одному або двох меридіанах можуть виявляти далекозорість — гіперметропічний, або ж короткозорість — міопічний астигматизм. При змішаному виді виявляють їх поєднання — короткозорість в одному меридіані і далекозорість в іншому.

Простий астигматизм – коли нормальний зір в одному з меридіанів (горизонтальному чи вертикальному) поєднується з короткозорістю чи далекозорістю. При складному астигматизмі в обох меридіанах ока присутня короткозорість чи далекозорість, але різного ступеню.

За ступенем астигматизм розрізняють:

  • слабкий – до 3 діоптрій;

  • середній – от 3 до 6 діоптрій;

  • високий – 6 і більше діоптрій.

Як правило, це проблема обох очей, але може спостерігатися тільки в одному, наприклад, як наслідок травми.

Види корекції астигматизму

Астигматизм коригується контактними лінзами, ортолінзами (нічними), окулярами або хірургічно.

астигматизм рефракція.jpg

Залежно від виду й ступеня астигматизму для хірургічного втручання є свої показання та протипоказання, також можливі наслідки і побічні ефекти.

Коригувати також можна постійним носінням окулярів зі спеціальними циліндричними лінзами. Але якщо ступінь астигматизму великий, то людина погано переносить окуляри – болять очі, починає крутитися голова. В такому випадку радять лікарі спеціальні торичні контактні лінзи.

Торичні (астигматичні) контактні лінзи

Якщо раніше застосовувалися жорсткі контактні лінзи, то зараз їм на заміну прийшли м’які, з високим рівнем доступу кисню до рогівки. Вони можуть коригувати кришталиковий і рогівковий астигматизм. Ці види лінз мають особливий рельєф, який дозволяє світловому пучку фокусуватися на сітківці ока.

зір і астигматизм.jpg

Ці види лінз мають особливий рельєф, який дозволяє відновити сферичну форму рогівки і фокусуватися світловому пучку на сітківці ока. Астигматичні контактні лінзи можна вибрати на нашому сайті: одноденні, лінзи довготривалого використання (до 30 днів) і щоквартальні.

В нашій мережі ви завжди можете пройти повну діагностику зору й отримати якісну розгорнуту консультацію спеціаліста. Обстеження проводиться на найсучаснішому обладнанні. При підборі методу корекції лікар-офтальмолог врахує індивідуальні особливості ока, ваш спосіб життя й порекомендує варіант, який найбільше підходить саме вам.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.