Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Біфокальні лінзи

Біфокальні лінзи

Біфокальні лінзи створив Бенджамін Франклін, якому в один момент набридло носити з собою кілька пар окулярів. У 1784 році він взяв лінзи для далини і для близьких відстаней, розрізав їх навпіл та вставив в оправу. Зверху він розмістив "далекоглядні" половинки, знизу — "короткозорі". Так з'явилися перші окуляри-біфокали. Одна їхня частина дозволяла добре бачити вдалину, друга — давала можливість читати та працювати на близьких відстанях.

odni-iz-pervyh-bifokalnyh-ochkov.jpg

Згодом були створені біфокальні лінзи зі складнішими конструкціями. Зверху розташовувалися зони для далини, в нижніх частинах — підковоподібні або округлі області для читання. Біфокали довгий час використовувалися для корекції складних дефектів зору, при яких людина погано бачила зблизька і вдалину.

bifokalnye-i-multifokalnye.jpg

Недоліки біфокальних лінз для окулярів

Раніше біфокали були популярні серед людей з пресбіопією (віковою далекозорістю). Вони замінювали одразу дві пари окулярів, за що цінувалися людьми старше 40 років. Однак сьогодні біфокали безнадійно застаріли, а їм на зміну прийшли мультифокальні прогресивні лінзи для окулярів.

Чому так сталося?

Річ у тім, що біфокальні окуляри мали безліч недоліків. Перехід між двома їхніми оптичними зонами був занадто різким, що створювало додаткове навантаження на очі. Звикати до таких окулярів було важко, а носити — незручно. На додаток, зона для близьких відстаней візуально збільшувала частину нижньої повіки, що виглядало неестетично. Багато людей соромилися носити біфокали або відмовлялися від них через зоровий дискомфорт.

Відзначимо, що раніше в продажу були ще й біфокальні контактні лінзи. Вони працювали за тим же принципом, що й окуляри. МКЛ мали дві оптичні зони з різким переходом між ними. Вони фіксувалися на оці в потрібному положенні і забезпечували корекцію зору на далеку і близьку відстань. У наші дні знайти та купити такі лінзи неможливо. Їх безповоротно витіснили з ринку більш сучасні мультифокальні МКЛ.

Альтернативи біфокальним окулярам

Краща альтернатива біфокалам — це окуляри з прогресивними лінзами. Вони мають кілька областей, заломлювальна сила яких різниться на 1-3 діоптрії. Як і біфокали, такі лінзи одночасно замінюють окуляри для близьких відстаней і для далини. Однак вони гарантують більш природне зорове сприйняття.

bifokalnaya-linza.jpg

Завдяки плавному переходу між зонами прогресивні лінзи викликають мінімум дискомфорту. Звикати до них набагато легше, а виглядають вони естетичніше. Відзначимо, що виготовляти такі окуляри складніше, ніж звичайні біфокали. Через це ціна на них вища.

skhema-progressivnoj-linzy.jpg

Оптичні зони прогресивних лінз:

    .mylist li { list-style-type: initial; list-style-type: initial; margin-left: 20px; }
  • Для далини. Розташовується у верхній частині і забезпечує високу гостроту зору вдалину. Дозволяє людині без зайвих труднощів розрізняти написи на бігбордах, дорожні знаки, обличчя перехожих на вулиці і т.д.

  • Для близьких відстаней. Коригує зір на ближніх відстанях. Дає можливість читати, працювати за комп'ютером і з легкістю розрізняти дрібний шрифт на екрані мобільного телефону.

  • Коридор прогресії. Забезпечує м'який комфортний перехід між зонами ближнього і дальнього зору. Оптична сила в цій ділянці змінюється поступово. Коридор прогресії забезпечує хорошу видимість на середні відстані. Завдяки йому людина може дивитися телевізор, чітко бачити предмети і обличчя людей в кімнаті.

  • Периферичні зони спотворень. Розташовуються з боків від коридору прогресії і звужують область хорошого зору. Щоб видимий предмет потрапив в поле видимості, людині доводиться повертати голову. Тому до прогресивних окулярів потрібно звикати, що займає певний час. Одним людям для цього вистачає декількох днів, а іншим потрібні тижні.

zony-progressivnoj-linzy.jpg

Мультифокальні контактні лінзи

Раніше в оптиках продавалися мультифокальні МКЛ з різним дизайном (перемінним, концентричним і т.д.). Для корекції пресбіопії також використовувався метод монозору. При цьому на одне око надягали сферичну лінзу для близьких відстаней, на друге — для далини.

Сьогодні всі ці методи корекції вважаються застарілими.

kontaktnye-linzy-multifokalnye.jpg

У 2018 році найбільш сучасними визнані мультифокальні МКЛ з асферичним дизайном. Їхня товщина і заломлювальна сила плавно змінюються від центру до периферії. Це забезпечує хорошу гостроту зору на різні відстані.

Оптичні зони мультифокальних МКЛ:

    .mylist li { list-style-type: initial; list-style-type: initial; margin-left: 20px; }
  • Для близьких відстаней — розташовується в центрі лінзи. Коли людина дивиться на розташовані поблизу предмети, зіниця звужується. В поле зору потрапляє тільки центральна зона, що гарантує відмінну ближню видимість.

  • Для далини — знаходиться по краях лінзи. При погляді вдалину зіниця злегка розширюється, і ця зона потрапляє в поле зору. Це забезпечує хорошу видимість на далекі відстані.

  • Для середньої відстані — розташовується посередині. Заломлювальна сила МКЛ в цій ділянці поступово змінюється. Середня зона виконує відразу дві функції: перехідну і коригувальну.


Мультифокальні контактні лінзи більш комфортні в носінні, ніж прогресивні окуляри. Вони не покриваються пилом, не запотівають, не сповзають з перенісся і не ламаються. Більш того, вони забезпечують кращий огляд, а якість зору в них набагато вища. Тому мультифокальні МКЛ — це чудова альтернатива застарілим біфокальним окулярам.

Біфокальні лінзи в мережі “Люксоптика”

В мережі “Люксоптика” представлені різні види очкових і контактних лінз для корекції пресбіопії. У нас можна купити сучасні моделі прогресивних окулярів і мультифокальних МКЛ. Що стосується біфокалів, ми доставляємо їх тільки під замовлення.

Підбором засобів корекції в наших оптиках займаються досвідчені офтальмологи. Вони перевіряють гостроту зору пацієнтів і визначають необхідну їм силу корекції. Наші лікарі виписують рецепти, за якими людина може одразу ж придбати (або замовити) окуляри чи контактні лінзи.

Всі засоби корекції ми підбираємо індивідуально. Це означає, що куплені у нас окуляри або МКЛ ідеально підійдуть вам за всіма параметрами. В магазинах “Люксоптика” ви не ризикуєте витратити гроші на виріб, який в результаті не зможете носити.

Якщо вам потрібні окуляри — приходьте до найближчого відділення мережі. Там ви зможете обстежитися у офтальмолога, порадитися з консультантом і підібрати собі найбільш відповідний засіб корекції.

Залишилися питання чи хочете записатися на прийом? Телефонуйте за номером 0 800 30 98 97.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.