Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Дитячий зір: своєчасна діагностика

Дитячий зір: своєчасна діагностика

Проблема поганого зору у дітей дуже актуальна, адже ми живемо в епоху загальної комп'ютеризації, гаджетів і технічного розвитку. 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, якщо короткозорість і надалі буде розвиватися такими ж темпами, то до 2050 року 50% населення Землі стане міопами (короткозорими). Дитяча короткозорість уже сьогодні в країнах Азії є першою причиною інвалідизації нації. Тому рання діагностика і лікування порушень зору у дітей — питання, яке гостро стоїть у всьому світі. Чим раніше і регулярніше ви перевіряєте дитячий зір в офтальмолога, тим кращим буде результат.

Поганий зір може суттєво затримувати розвиток дитини. Через проблеми із зором виникають складнощі з підготовкою до школи, звужується коло інтересів. Дітям з поганим зором заборонено займатися деякими видами спорту, а в юнацькому віці можуть виникнути обмеження у виборі майбутньої професії.

Через поганий зір часто розвивається низька самооцінка. Підлітки починають носити довге волосся, відгороджуючись від реального світу, який вони погано бачать. На підсвідомому рівні виникає захисна реакція, оскільки з'являється реальна «завіса із волосся». Ці діти стають більш пасивними та віддають перевагу віртуальному світу комп'ютерних ігор.

Зазвичай діти не скаржаться батькам на те, що погано бачать, адже їм не відома різниця між "поганим" і "хорошим" зором.

Ознаки поганого зору у дитини

Які симптоми повинні насторожити батьків, навіть якщо дитина не скаржиться?

Для дошкільнят:

  • дитина мружиться, тре очі, дивиться з-під лоба;

  • вимушене положення голови;

  • сидить за столом, сильно зігнувшись;

  • світлобоязнь;

  • сльозотеча;

  • періодичне відхилення одного з очей.

Для школярів:

  • швидко втомлюється при роботі на близькій відстані;

  • нахиляє голову близько до тексту;

  • «скорчена» поза при виконанні уроків;

  • втомлюється при читанні;

  • дитина вчилася добре, але раптом «з'їхала», стала гірше вчитися. Часто справжня причина криється в тому, що вона просто не бачить, що написано на дошці, тому не встигає виконувати завдання...

Навіть якщо немає ніяких скарг і підозр, дуже важливо, щоб дитину оглянув дитячий офтальмолог. Перша перевірка зору у віці до 3-х місяців дозволяє виключити вроджені патології.

Перед тим, як прийти на прийом до офтальмолога, батьки можуть сфотографувати свого малюка в темній кімнаті зі спалахом і взяти знімок з собою. Таке фото стане простим скринінговим методом для виявлення багатьох вроджених патологій зору. Також потрібно робити фото, якщо вас щось бентежить. При виявленні на фото будь-якого асиметричного зображення необхідно терміново звернутися до дитячого офтальмолога!

Які ознаки повинні насторожити та будуть свідчити про відхилення від норми розвитку зору дитини?

  • Кінець 1-го місяця: не стежить поглядом за рухом джерела світла (ліхтарик, свічка) вправо і вліво; не дивиться в очі дорослого, який до нього нахиляється.

  • Кінець 2-го місяця: не стежить очима за брязкальцем; не імітує міміку дорослих.

  • Кінець 3-го місяця: не "вивчає" свої руки, не наближає їх до очей, не рухає пальцями; не посміхається у відповідь на усмішку дорослих; лежить тільки на спині.

  • Кінець 5-го місяця: не простягає руки та не бере іграшку, яка зацікавила.

  • Кінець 6-го місяця: не може перекласти іграшку з однієї руки до іншої.

  • Кінець 7-го місяця: не може стукати кубиком по столу.

  • Кінець 8-го місяця: не бере двома руками запропоновані їй кубики.

  • Кінець 9-го місяця: не стукає кубиками один об одного.

  • Кінець 10-го місяця: не скидає іграшки зі столу.

  • Кінець 12-го місяця: не проявляє зацікавленості до іграшок (машинки, ляльки); не намагається знайти іграшку, яку заховали у неї на очах; не імітує дії дорослих з іграшками (не ставить кубик на кубик); не може викласти кубики в одну лінію.

Якщо ви виявляєте один із зазначених симптомів на будь-якому зазначеному етапі розвитку, терміново звертайтеся до дитячого офтальмолога, навіть якщо перед цим все було в нормі!

Якщо ж ви не маєте немає жодних сумнівів у поведінці та розвитку дитини, досить прийти на прийом у віці 3-х років, щоб вперше перевірити гостроту зору по таблиці з картинками та провести необхідні обстеження. Важливо пам'ятати, що є хвороби очей, які в 3 роки можна вилікувати легко, а в 6 років буде вже пізно.

Якщо в 3 роки все гаразд, то наступний прийом у дитячого офтальмолога проходить перед школою — у 6-7 років.

Школярам необхідно перевіряти зір 1 раз в рік.

У дитячому віці проблеми із зором успішно вирішуються за допомогою найбезпечніших методів. Головне вчасно звернутися до дитячого офтальмолога!


Статтю підготувала ​​Харченко Л.Б.,

головний лікар-офтальмолог мережі Люксоптика.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.