Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Як зрозуміти, що окуляри підібрані неправильно?

Як зрозуміти, що окуляри підібрані неправильно?

Окуляри — найпопулярніший виріб для корекції зору. І це не даремно, адже сьогодні існує безліч дизайнів оправ від світових та українських брендів, які можна доповнити оптичними лінзами будь-якої складності.

Варто відзначити, що відмінну чіткість зору і відмінний стиль можуть забезпечити лише ті окуляри, які підібрані правильно. Тоді як неправильно підібрана оптика може послужити причиною дискомфорту (наприклад, підвищення артеріального тиску), а надалі навіть погіршення зору! Найчастіше неприємності виникають у тих, хто купував оптику самостійно на розкладці. Набагато рідше причина криється в помилці при підборі засобів корекції, оправи.

У цій статті ми розповімо, як зрозуміти, що дискомфорт є тимчасовою нормою чи наслідком помилкового підбору.

Які симптоми виникають в невідповідних окулярах

Перша ознака неправильного підбору оптики — це, звичайно ж, якість і чіткість зору. Якщо ви напружуєте очі, щоб розглянути текст або зображення, то оптика не виконує свою функцію. 

Другий момент — астенопічні симптоми, а саме:

  • головний біль;

  • нездужання і запаморочення;

  • хворобливі відчуття в очах (біль, різь);

  • швидка зорова стомлюваність;

  • в окремих випадках нудота.

Також можуть спостерігатися зорові спотворення зображення (аберації), а саме: розмитість, двоїння, поява ореолу навколо.

Що може бути причиною дискомфорту в нових окулярах

Лікарі-офтальмологи звертають увагу, що процес адаптації до нових окулярів для зору може зайняти від декількох годин до двох тижнів. Це пояснюється поступовим звиканням зорової системи людини до засобу корекції. Іншими словами, мозку знадобитися час, щоб звикнути до іншої якості зору. Так зорові аберації властиві для тих, хто вперше користується засобами корекції або змінив монофокальні лінзи на більш складні.

Види лінз для окулярів:

  • Монофокальні з однаковою оптичною силою по всій площині. Вони застосовуються для корекції міопії (короткозорості), гіперметропії (далекозорості). Мова йде про стандартну оптику з «плюсовими» або «мінусовими» лінзами.

  • Біфокальні мають дві зони бачення — ближню і дальню. Були винайдені спеціально для людей з пресбіопією, які потребують корекції на декількох відстанях одночасно.

  • Прогресивні (мультифокальні) мають три зони — ближню, середню і дальню. На відміну від біфокальних вони забезпечують чіткий зір на різних відстанях без видимого переходу, чудово підходять для роботи за комп'ютером, читання, участі у зустрічах і заходах.

При виборі оптичних лінз також звертайте увагу на матеріал, з якого вони виготовлені (пластик або скло). Зазвичай пластикові легші, можуть мати різноманітні покриття і тонування.

Залежно від дизайну лінзи для окулярів діляться на два види:

1. Сферичні мають однаковий радіус кривини на всій поверхні. Через це вони більш товсті і мають опуклий центр (при плюсових рефракціях) або потовщений край (при мінусових рефракціях). Такі лінзи підходять при незначних патологіях. В іншому випадку вони будуть виглядати масивно. Перевага цього виду в невеликій ціні.

2. Асферичні лінзи відрізняються тим, що їх опуклість і оптична сила змінюється в напрямку від центру до периферії. Цей варіант тонший, відмінно поєднується з оправами різного дизайну, допомагає позбутися дискомфорту при погляді на периферію, відмінно підходить для водіїв і людей з високим ступенем короткозорості або далекозорості.

Важливо знати! Якщо ви носите оптику понад два тижні, а ситуація не радує — звертайтеся за допомогою, щоб ще раз перевірити підібрані діоптрії.

Оправа для окулярів

Далеко не завжди причина незручності криється в лінзах. Проблема може бути і в невідповідній оправі для окулярів. Коли ви носите модель маленького розміру, перенісся піддається зайвому тиску, а дужки здавлюють скроні. Звідси й симптом головного болю.

Вибирайте оправу, опираючись на особисті відчуття. Сьогодні є великий вибір оправ від світових та українських брендів. Ви можете приміряти ободкову або безободкову оправу, а також модель, що пасуватиме вашому типу обличчя та стилю:

  • квадратна оправа,

  • кругла оправа,

  • оправа «Котяче око»;

  • панто та ін.

Допоможуть визначитися з найкращою оправою для вас і поради фахівців, які беруть до уваги міжзіничну відстань і інші важливі параметри. Так в оптиці, де працюють досвідчені консультанти, професійні лікарі-офтальмологи та оптометристи, правильний вибір зробити легше.

Що робити, якщо окуляри для зору підібрані неправильно

При наявності сумнівів щодо нової оптики, звертайтеся в найближчу оптику мережі «Люксоптика». Лікар-офтальмолог перевірить ваш зір і звірить новий рецепт (консультативний висновок) з тим, за яким вам виготовили оптику. Він також дасть свої рекомендації щодо корекції з урахуванням вашого способу життя, виду діяльності й т. д.

Перевірка зору — обов'язковий етап при підборі нових окулярів

Коли ви приймаєте рішення змінити засіб корекції або придбати вперше, пам'ятайте про серйозність цієї процедури. Від того, на скільки якісною буде ваша оптика, залежить в загальному здоров'я ваших очей!

Крок №1 перед придбанням засобів корекції — перевірка зору. Просто записуйтеся на консультацію в найближчу оптику міста за номером 0 800 30 98 97 або онлайн і приходьте в зручний час.

З метою профілактики діагностика рекомендується не рідше одного разу на рік. Тому можете відразу записати себе і рідних. Своєчасне виявлення симптомів допомагає застерегти прогресування захворювання очей.

Наші професіонали проводять якісний огляд і надають такі послуги, як:

  • діагностика зору і підбір рецепта (консультативного висновку) на окуляри або контактні лінзи;

  • скринінговий огляд очей;

  • первинний підбір м'яких контактних лінз (в асортименті є МКЛ для далі (+ або -), мультифокальні, торичні, кольорові й т. д.), рекомендації по догляду за ними;

  • повторна консультація для тих, хто користується контактними лінзами.

У оптиках, де є необхідне обладнання, за призначенням лікаря проводиться а-сканування і пневмотонометрія.

Після обстеження у лікаря буде повний перелік ваших даних для підбору засобів корекції максимально точно.


Пам'ятайте, що за допомогою зорової системи людина сприймає більшу частину навколишнього світу. Бережіть здоров'я очей, будьте уважні до себе. Уникайте покупки оптики на розкладках і без попередньої консультації лікаря-офтальмолога. Ваша відповідальність і турбота про здоровий зір допоможуть не тільки підібрати правильні засоби корекції зору, але й не допустити його погіршення.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.