Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Цікаві факти про моргання

Цікаві факти про моргання

Рефлекторно людина кліпає з інтервалом від 2 до 10 секунд. Захисний механізм працює несвідомо: око захищене, регулярно омивається сльозою та зволожується.

Скільки часу ми проводимо із закритими очима, коли діти починають моргати, чому іноді люди кліпають синхронно та інші цікаві факти про моргання читайте в блозі Люксоптики.

Як часто потрібно моргати

Багато хто задумується: скільки разів у середньому моргає людина? Офтальмологічні досліди стверджують, що здорова людина моргає 11–12 тисяч разів на день, понад 4 мільйонів разів на рік. Але це в нормальному стані: коли ми занепокоєні, збуджені або перелякані, то кліпаємо частіше — так мозок справляється з перевантаженістю інформацією.

При кліпанні око закривається лише на 0,3 секунди, а отже, від 30 хвилин до години на день наші очі закриті, не враховуючи сон.

Marilyn Monroe Art GIF-source.gif

Моргання та людський мозок

Не хвилюйтесь, ви не пропускаєте щось значне за ці пів години.

Вивчаючи людський мозок, японські дослідники з’ясували, що найчастотніше кліпання відбувається «на завершення» чогось: під час паузи в розмові, читаючи — наприкінці речення, при перегляді кіно чи телепередачі — при зміні кадру чи сцени. Моргання перезавантажує нервові клітини та сигналізує про оновлення уваги. Тож шанс «проморгати» щось суттєве доволі малий.

Частота моргання навпаки падає, коли ми сприймаємо нову важливу інформацію чи концентруємося: читаємо, слухаємо, малюємо, дивимось фільми тощо.

Згідно з дослідами Римського Інституту неврології, ми кліпаємо частіше, коли говоримо, аніж коли слухаємо. А ось неправдиву інформацію людина видає, концентруючись на брехні, тому кліпає рідше.

adult-beautiful-casual-372042.jpg

Як часто моргають діти

Батькам важливо знати, як часто дитина повинна моргати, адже іноді їм здається, що малюк кліпає надто рідко.

Новонароджені роблять це набагато рідше дорослих — близько 2 разів на хвилину. Можливо, так виходить через те, що немовлята сплять більшу частину часу, а, може, вони просто уважно вивчають світ. Але перейматися не варто, здорові очі дитини зволожуються достатньо. Регулярні візити з дитиною до окуліста вбережуть від можливих проблем. Планово відвідуйте разом лікаря й не соромтесь ставити йому запитання.

З віком частота кліпання збільшується. До 14–15 років, коли діти починають моргати 10 разів на хвилину, — вона всього вдвічі менша дорослого.

detskoe-zrenie.jpg

Якщо ви носите контактні лінзи

Сучасні контактні лінзи зволожені та пропускають кисень до рогівки для комфортного носіння. Правильно підібрані лінзи, котрі підходять вам за всіма параметрами, завжди зручні, не відчуваються і не зміщуються при кліпанні.

Але до лінз потрібно звикнути. Хоча процес адаптації індивідуальний, для відновлення балансу слізної рідини та комфортного моргання офтальмологи рекомендують зволожувальні краплі.

За призначенням лікаря краплі використовують у період адаптації та під час подальшого носіння лінз, щоб уникнути синдрому сухого ока. Якщо ж ви постійно користуєтесь гаджетами і при цьому менше моргаєте, концентруючись на отриманні нової інформації, то вашим очам просто необхідний додатковий засіб зволоження.

Як не моргати, коли одягаєш лінзи?

Людина кліпає, якщо до ока щось наближається, — автоматично спрацьовує захисний механізм. Так само очі реагують на подразники: надто яскраве раптове світло, вітер, пил тощо. Ті, хто починає користуватися контактною корекцією, подекуди стикаються з такою проблемою. Дотримуйтесь рекомендацій офтальмолога та гігієни поводження з лінзами:

Після тренування одягати лінзи просто, і якісна контактна корекція не буде проблемою.

Для особливо чутливих очей спершу лікар порадить краплі-анестетик, але у жодному випадку їх не можна підбирати самостійно чи використовувати надто довго, щоб не зашкодити лінзам та очам.

fingers-contact-lenses-eye.jpg

Якщо боляче моргати

Біль при морганні — серйозний симптом, можливо, ознака офтальмологічних патологій, спровокованих різними факторами:

  • перенапруження, наприклад, робота за комп’ютером;

  • механічне ушкодження ока;

  • переохолодження;

  • сторонні предмети: пил, часточки бруду тощо;

  • інфекції — віруси, мікроорганізми;

  • алергічна реакція;

  • неврологічні розлади;

  • запальні процеси: ячмінь, абсцес, кон’юнктивіт тощо.

eye-743409_1920.jpg

Що робити якщо боляче моргати? Пам’ятайте, тільки лікар визначить причину, поставить діагноз та випише правильне лікування. Запишіться на діагностику, не можна надіятися на «саме пройде» чи займатися самолікуванням. Бережіть себе та свій зір.

Більше цікавих фактів про моргання!


  • Згідно з дослідами, жінки моргають у середньому вдвічі частіше за чоловіків, хоча це і важко пояснити з наукової точки зору. А жінки, які приймають протизаплідні засоби, — у 32 рази частіше звичайного.

  • Моргають усі створіння за виключення риб, змій та тварин, у яких нема повік. Хом’яки кліпають одним оком за раз; тропічні мавпи Судану кліпають постійно й дуже швидко, а кози раз на 30–60 секунд; жаба не може ковтнути з відкритими очима, а щур моргає тільки коли чхає.

  • Не можна чхнути, не кліпнувши.

  • Недарма кажуть «і оком не змигнеш»: кільцевий м’яз ока, який його закриває, — найшвидший та найактивніший в організмі. Верхній підіймач повіки відкриває око, а от у нижньої повіки такого м’яза немає.

  • Винахідник Роберт Кернс взяв за основу принцип моргання людського ока, покращуючи роботу автомобільного склоочисника: запатентував ідею часового інтервалу. Так, автомобільні двірники рухаються не постійно, а із затримкою, за необхідності.

  • При спільному перегляді кіно група людей кліпає в унісон. Підсвідомо ми підлаштовуємо моргання так, щоб не проґавити щось важливе, тому при спільному перегляді фільму люди пропускають одні й ті ж «неважливі» моменти.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.