Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Чи потрібні контактні лінзи при косоокості

Чи потрібні контактні лінзи при косоокості

Косоокість — це не тільки дефект зовнішності. Це серйозне офтальмологічне захворювання, при якому порушується скоординована робота очей. У косооких людей пропадає бінокулярний зір. Через це вони перестають бачити світ об'ємним.

Що стосується дітей, у них косоокість призводить до амбліопії. У народі цю патологію називають "лінивим оком". Чому так? Річ у тім, що амбліопія викликає безповоротну втрату зору на одному з очей, що косять. З патологією можна боротися на ранніх періодах, але з часом її лікування стає неефективним. А у дітей старше 12 років вилікувати хворобу практично неможливо.

Тож косоокість — це серйозне захворювання, яке вимагає не менш серйозної медичної допомоги. Для боротьби з ним використовують корекцію за допомогою окулярів, оклюзію, ортопто-диплоптичне лікування, а при необхідності — і хірургічне втручання.

e121ac316a926e857fea06c633423c67.jpg

Чи можна носити контактні лінзи при косоокості? Так, безумовно. Ними можна замінювати коригуючі окуляри й окклюдери (наклейки, якими закривають очі у дітей). Різні види МКЛ можна використовувати як для профілактики, так і для лікування косоокості.

Контактні лінзи для профілактики косоокості

Далекозорість і короткозорість високого ступеня (понад 6 діоптрій) можуть призводити до розвитку співдружної косоокості. Це відбувається в тому випадку, якщо хворий відмовляється від оптичної корекції. Відмітимо, що це стосується як дорослих, так і дітей.
Косоокість при короткозорості та далекозорості найчастіше буває акомодаційною. Вона виникає через постійне порушення фокусування погляду на предметах. У спробі поліпшити видимість окорухові м'язи починають тягнути очі в сторони. При далекозорості вони перетягують очні яблука до носа, при короткозорості — до скронь.
Регулярне носіння окулярів або контактних лінз допомагає уникнути розвитку акомодаційної косоокості.

Види акомодаційної косоокості:

  • Збіжна. Зазвичай виникає у дітей. За статистикою, патологія зустрічається у 70% малюків із далекозорістю.
  • Розбіжна. У 60% хворих із розбіжною косоокістю виявляють короткозорість високих ступенів.

  • Цікаво!

    У деяких людей різна гострота зору на лівому та правому оці (наприклад, на одному — короткозорість -6.0 діоптрій, на другому — -8.0). У подібних випадках у хворих нерідко розвивається одностороння косоокість. Це означає, що косить у них лише одне око — праве або ліве.


    Замість окулярів для профілактики акомодаційної косоокості часто використовують МКЛ:

  • плюсові (при далекозорості);
  • мінусові (при короткозорості);
  • торичні (при міопічному та гіперметропічному астигматизмі).
  • 9851187fcde2cb5e7e3191586760a1e3.jpg

    В коригуючих окулярах або лінзах акомодаційна косоокість повністю зникає. Це означає, що в них очі повертаються в правильне положення.

    Чи можна приховати косоокість лінзами

    Чи приховують лінзи косоокість? Так, але тільки акомодаційну. В такому випадку правильна корекція короткозорості або далекозорості дозволить моментально повернути очі в потрібне положення.

    Але крім акомодаційної існує частково акомодаційна і неакомодаційна косоокість. А ці види захворювання вимагають комплексного лікування. Їх не можна виправити, просто надягнувши коригуючі лінзи. І кольоровими МКЛ приховати їх теж неможливо. 


    Важливо!

    Кольорові контактні лінзи фіксуються на рогівці і візуально змінюють колір райдужної оболонки. Вони не можуть прикріпитися до будь-якої іншої частини очного яблука і приховати косоокість.


    Застосування МКЛ в комплексному лікуванні косоокості

    Чи лікують лінзи косоокість? Так, але лише в комплексі з іншими методиками. Самі по собі лінзи не виправляють косоокість.
    Призначення окулярів або МКЛ — всього лише перший крок в боротьбі з патологією. Крім корекції багатьом хворим потрібна оклюзія очей, апаратне лікування або навіть хірургічне втручання.

    Методи апаратного лікування амбліопії та косоокості:

  • ортоптика;
  • диплоптика;
  • плеоптика;
  • лазерстимуляція.
  • 9fa83a22acd1a9f2f0afe8eb35f2ec93.jpg

    Оклюзія та апаратні методики допомагають відновити бінокулярний зір. Іноді з їх допомогою вдається повністю "включити" амбліопічне око. Але у важких випадках виправити косоокість вдається лише шляхом хірургічного втручання. Хворому роблять операцію на окорухових м'язах, що дозволяє повернути очні яблука в потрібне положення.

    Лінзи, що коригують косоокість у дітей

    Коригуючі МКЛ можуть призначатися замість окулярів дітям старше 5-6 років. З їхньою допомогою виправляють наявну у дитини далекозорість (або короткозорість). Для відновлення бінокулярного зору і лікування амбліопії також можуть використовуватися і інші види м'яких контактних лінз.

    Можливі варіанти:

    • Косметичні з зафарбованою зіничною зоною. Застосовуються як оклюдери. Їх надягають на ведуче око дитини, щоб тимчасово вимкнути його. Друге око в цей час починає активно працювати, що і потрібно для лікування амбліопії.

    • Високодіоптрійні (з дуже високою оптичною силою). Їх використовують з тією самою метою, що і попередні лінзи. При коректному підборі вони дуже сильно знижують гостроту зору (до декількох відсотків). Це означає, що око в такій лінзі практично нічого не бачить. Отже, вона виконує роль окклюдера.

    a65f014b6e8f248fc75bbd2f40f61ef7.jpg

    Лікарі-офтальмологи радять використовувати в якості оклюдерів саме високодіоптрійні МКЛ. На відміну від косметичних, вони абсолютно прозорі й непомітні на оці. Отже, дитина не буде соромитися їх носити. Це дозволить провести правильне та своєчасне лікування косоокості.

    Лінзи-оклюдери надягають по черзі на різні очі дитини. Якщо гострота зору знижена однаково, то по парних числах місяця вимикають праве око, а по непарних — ліве. Якщо ж зір різний, то око, яке бачить краще, перекривають на більшу кількість днів, а те, що бачить гірше — на меншу.

    Оклюзійну лінзу дитина може носити постійно (з ранку до вечора) або протягом декількох годин в день. Коли і на скільки перекривати кожне око — визначає лікар-офтальмолог. Причому робить він це індивідуально, після ретельного обстеження малюка. Відзначимо, що під час лікування дитину потрібно показувати лікарю не рідше 1 разу на місяць.

    Своєчасна діагностика косоокості

    На початкових стадіях косоокість найчастіше має функціональну природу. Це означає, що вона ще не супроводжується органічними змінами в м'язовому апараті очей. Отже, спочатку боротися з нею набагато простіше. Саме тому так важливо вчасно почати лікуватися.

    91757a97a95fff9de18ed766145f1ec9.jpg

    Щоб своєчасно виявити косоокість, необхідно регулярно проходити огляди в офтальмолога. Здоровим людям це слід робити 1 раз на рік. При своєчасному зверненні лікар відразу ж поставить діагноз і призначить потрібне лікування. І висока ймовірність, що на ранніх стадіях косоокість вдасться вилікувати без операції.

    Так що не забувайте про профілактичні візити до офтальмолога! Вони допоможуть вам уникнути багатьох проблем.

    YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

    Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

    Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

    Як робота за комп'ютером впливає на очі?

    Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

    Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

    Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

    YOUTUBE-КАНАЛ
    ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
    Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.