Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Синдром сухого ока

Синдром сухого ока

Почервоніння, втома, дискомфорт в очах — симптоми, на які іноді не звертають уваги, намагаючись звикнути або терпіти з думкою «саме минеться». Але чи так нешкідлива сухість очей і чим насправді загрожує недбале ставлення до проблеми?

Що таке синдром сухого ока (ССО)?

Запалення через нестабільність слізної плівки — одне з поширених захворювань очей.

Слізна плівка складається з трьох різних за біохімічним складом шарів:

  • Муциновий — внутрішній шар — слизовий, дотичний до рогівки, робить її рівною і гладенькою.

  • Водяний — на 98% складається з води, солей, білків, збагачує рогівку киснем та поживними речовинами, омиває око від сторонніх частинок.

  • Ліпідний — зовнішній — жирова плівка, не дає волозі швидко випаровуватися, забезпечує ковзання кон'юнктиви верхньої повіки по рогівці.

При ушкодженні будь-якого з шарів виникають проблеми зі слізною плівкою: не виробляється достатня кількість жиру чи слізної рідини, або ж вони надто інтенсивно випаровуються. Ушкоджена слізна плівка погано виконує захисну функцію і недостатньо зволожує рогівку та кон'юнктиву. Так, око стає вразливішим для проникнення патогенної мікрофлори. Якщо не лікувати сухість очей, через запальні процеси розвивається ерозія тканин, виразки і навіть некроз.

faq_img5укр.png

Причини виникнення ССО

Інстинктивний механізм зволоження оберігає очі. В середньому людина «прокліпує» п’ять років життя. Проблеми з утворенням сльози можуть виникати з різних причин: внаслідок перенесених захворювань, після операцій на очах, через старіння організму, під впливом зовнішніх факторів тощо. Перелічимо найпоширеніші:

  • Зосередженість на близькій та середній відстанях — людина кліпає рідше, коли читає, дивиться в екран комп'ютера чи будь-якого іншого девайсу. Сльоза виробляється менше при тривалій зоровій концентрації.

  • Клімат і середовище — якщо багато часу проводити у приміщенні, де працює кондиціонер чи система опалення без зволоження повітря, це відобразиться на стані слізної плівки. Не менш шкідливе пряме сонячне проміння, тютюновий дим, сильний вітер і забруднене повітря.

  • Незбалансоване, неправильне харчування. Нестача вітамінів і необхідних мікроелементів у раціоні зокрема позначається і на здоров’ї очей.

  • Особливості організму. Велику роль грає спадковість. Жінки схильні до ССО під час лактації, менопаузи та клімаксу.

  • Сучасні лінзи, правильно підібрані спеціалістом-офтальмологом, самі по собі не викликають синдром сухого ока. Це відбувається при недотриманні правил гігієни та режиму носіння.

  • Виникнення ССО може спровокувати прийом лікарських препаратів: деякі гормоновмісні, анальгетики, анестетики тощо — такі особливості обов’язково вказуються в інструкції.

Рекомендуємо записатися на консультацію до окуліста, щоб запобігти розвитку захворювання, якщо у вашому житті присутні зазначені фактори або ж ви з якоїсь іншої причини схильні до виникнення синдрому сухого ока.

Синдром сухого ока у дітей

Дуже важливо вчасно діагностувати ССО у дитини. Адже малюк може не жалітися і не розуміти, чому подразнені оченята, терти їх, чим тільки погіршить проблему. У дітей регенераційні процеси проходять набагато швидше, аніж у дорослих, тому лікування займе менше часу, але не варто вирішувати це питання самостійно.

caleb-woods-182648-unsplash.jpg

Симптоми синдрому сухого ока. Діагностика та небезпеки

Пам’ятайте, не можна чекати, поки відчуття дискомфорту зникне саме, чи брати в аптеці перші-ліпші очні краплі і займатися самолікуванням. Тільки кваліфікований лікар-окуліст зможе провести повноцінний огляд та детальну діагностику швидкості утворення й випаровування сльози, якості й кількості слізної рідини. В кожному індивідуальному випадку поставить діагноз і підбере оптимальне лікування. Звертайтесь до лікаря, якщо помітили у себе наступні симптоми:

  • сухість при кліпанні;

  • пісок в очах;

  • почервоніння і подразнення;

  • свербіж, різь чи біль;

  • підвищене сльозовиділення.

Якщо вчасно не лікувати ССО, як наслідок, з’являються перші симптоми інших хвороб: світлобоязнь, швидка стомлюваність, при кліпанні виникає пелена перед очима, врешті погіршується зір.

Запишіться на діагностику, подзвонивши за номером: 067 923 0230, і вбезпечте себе від проблем із зором.

eye-743409_1920.jpg

Як лікувати синдром сухого ока

На ранніх стадіях лікар порекомендує капати сльозозамінник чи зволожувальні краплі. Вони допомагають відновити функції слізної плівки: змащують поверхню ока, втримують вологу.

Іноді щоб слізна рідина не стікала надто швидко, перекривають слізний канал спеціальною пробкою — тимчасово чи для постійного носіння. Все залежить від причини виникнення ССО, способу життя і потреб клієнта.

Ось кілька простих рекомендацій при лікуванні синдрому сухого ока, які також допоможуть попередити його:

  • слідкуйте за тим, чи достатньо ви кліпаєте під час перегляду телевізора, читання чи при роботі за комп’ютером, планшетом, телефоном;

  • робіть перерви, виконуйте зарядку для очей;

  • не тріть очі, дотримуйтесь правил гігієни;

  • правильно харчуйтесь і пийте достатню кількість води, збагачуйте раціон вітамінами А і В2;

  • слідкуйте за вологістю і ступенем забруднення повітря в приміщенні;

  • носіть сонцезахисні окуляри в яскраву погоду.

Не нехтуйте регулярними оглядами в офтальмолога. Бережіть себе і свої очі з «Люксоптикою»!


YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.