Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Як допомогти дітям носити окуляри з задоволенням?

Як допомогти дітям носити окуляри з задоволенням?

При першій думці про окуляри в дитинстві одразу потрапляєш у полон старого-доброго стереотипу-дражнилки: очкарик! І тут в уяві оживає булінг від однолітків, сором за ті окуляри, вони заважають, не подобаються, часто ламаються або губляться.

Загалом, про захват від цього аксесуару говорити марно, але ж окуляри справді можуть пасувати! І маленьким діточкам, і школярам, і підліткам. Як допомогти дітям носити окуляри в задоволення? Все залежить від тої стратегії, яку ви оберете, щоб привчити дитину до окулярів.

Чого робити НЕ треба?

Перш за все, не панікуйте, не лякайтесь і не засмучуйтесь самі. Якщо вашій дитині призначають окуляри, це означає, що вона сприйматиме довкілля повноцінно і цілком імовірно, що прогресування вади зору вдастся зупинити. Водночас, у спробах розгледіти світ дитина не буде зайве напружувати очі, а успішність навчання у школяра не падатиме з огляду на проблему сприйняття зорової інформації.

окуляри для дітей.jpg

Не потрібно ігнорувати рецепт на окуляри, сподіваючись, що дитина «переросте». Проконсультуйтеся з офтальмологом саме про ваш випадок, адже все дуже індивідуально. Деякі стани потребують стабільного використання засобів корекції, а деякі — періодичного. В певних випадках доречно застосувати апаратне лікування чи нічні лінзи. Так чи інакше, проговоріть з офтальмологом перспективи замість як ігнорувати його призначення.

І коли вже вибираєте окуляри для дитини, не робіть це самостійно, з байдужістю до дизайну і ергономічності виробу та вподобань малечі. Авжеж, діти різного віку по-різному сприймають окуляри і навряд одразу з інтересом, проте що більш залученими вони будуть до вибору, то більш імовірно, що носитимуть окуляри в задоволення.

Поради для батьків: як привчити дитину до окулярів без стресу, а з інтересом

Маленькі діти сприймають окуляри як іграшку. Абсолютно нормально, коли 5-річна крихітка гризе дужки новенької оправи. Діти старшого віку часом соромляться такої обновки, адже вона відрізняє їх від однолітків у той час, коли так хочеться мати більше спільного, ніж відмінного. Тож, як вчинити батькам, щоб дитині сподобалися новенькі окуляри?

Проговоріть потребу і станьте за приклад

Від любові до ненависті — один крок, і так само назад. Якщо окуляри дитині не подобаються, то переконати її у протилежному можна, згадавши улюблених казкових персонажів у окулярах, а може, кіногероїв, а може, реальних людей і кумирів. Дуже ймовірно, що дитина захоче бути «як Гарі Поттер», або «як Джон Леннон», або як наш улюблений друг родини, такий класний і такий шанований малечею.

Часто вади зору є спадковими, тож абсолютно доречно батькам показуватися в окулярах перед дитиною, тоді вона не відчуватиме, що виділяється і швидше сприйме обновку.

дитина в окулярах.jpg

Час від часу робіть малечі компліменти, як їй личать окуляри. Чи то в окремій розмові, чи то мимохідь звертайте увагу на відомих людей, яким так пасують окуляри. Серед них зірки кіно та шоубізнесу: Джонні Депп, Аманда Піт, Міккі Рурк, Джим Керрі, Честер Чарльз Беннінгтон з уже легендарного Linkin Park. Для маленьких дітей за приклад можна поставити мультяшних героїв: міньйонів, Скруджа Макдака, бурундука Саймона з фільму «Елвін і бурундуки», головних героїв мультику «Пригоди містера Пібоді та Шермана» тощо.

Врахуйте інтереси та захоплення дитини

Нехай оправу для окулярів обирає той, хто її носитиме. Авжеж, беріть до уваги поради спеціаліста та надавайте перевагу зручним моделям, які добре сіли. Серед дитячих оправ багато пластикових, тому що це безпечніше і практичніше. Оправи для найменших часто містять прорезинені компоненти, щоб добре фіксуватися на обличчі. Водночас, форма оправи, колір, стиль — це все має бути до вподоби дитині, тоді вона носитиме окуляри в задоволення, а не «випадково» забуватиме про них.

Коли міряєте і вибираєте дитячу оправу, заради сміху й розваги можете приміряти кілька дотепних, надто масивних або вочевидь несимпатичних. Так і настрій піднімете, і малеча зрозуміє, що та сама її пара дуже навіть ок. Адже, все пізнається в порівнянні!

Вибирайте оправу для дитячих окулярів з широкого асортименту, яким він є, наприклад, у Люксоптиці. Тоді і маленький пі знайка знайде щось собі до душі, і юна модниця підбере собі дещо топове, і спортивних моделей у нас багацько!

До того ж, звертаємо вашу увагу, що для активного дозвілля та спортивних тренувань окуляри часом не дуже зручні та доречні, а от контактні лінзи можна підібрати для дитини так само вдало, як і для дорослого.

Між «батогом» і «пряником» обирайте останнє

Заохочуйте, мотивуйте носити дитину окуляри, а не сваріть за те, що вона від них відмовляється.

Перш за все, окуляри потребують звикання і трошечки прийняття. Часто дітям потрібен час, щоб звикнути до свого нового образу. Спочатку можна вдягати окуляри вдома, у колі близьких, потім постати в них перед близькими друзями і вже наостанок з’явитися на загал, у школі.

дитячі окуляри.jpg

Якщо ви помічаєте, що зі школи дитина повертається у поганому настрої, спробуйте поговорити з нею або вчителями, щоб виключити ймовірність цькування. Насправді, класні окуляри — чудовий аксесуар і сьогодні сприймаються не так однобоко, як кілька десятиріч назад, проте різне трапляється.

Акцентуйте увагу дитини на тому, що в окулярах світ чіткіший і контрастніший, можна бути впевненішою у повсякденних діях. Важливо, щоб дитина сама відчула і пересвідчилася, що з окулярами краще, ніж без них.

Якщо офтальмолог допускає, що окуляри в дитячому чи підлітковому віці є тимчасовим засобом, можете також про це розказати дитині, однак, без марних надій. Важливо розуміти, що сумлінно виконуючи рекомендації лікаря, окуляри доведеться носити не так вже й довго. І не забувайте, що альтернативою їм часто стають контактні лінзи.

Запрошуємо до Люксоптики батьків і малечу, щоб перевірити зір: пересвідчитися, що з ним все добре, або ж за потреби підібрати потрібний рецепт на окуляри. А якщо рецепт вже маєте, то у нас величезний вибір дитячих оправ, нумо до вибору!

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.