Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Здоров'я очей дітей. Як відслідковувати потребу в окулярах?

Здоров'я очей дітей. Як відслідковувати потребу в окулярах?

Буденність є такою, що сучасні діти навчаються з цифрових гаджетів, граються і розважаються з ними ж у руках, поринають у світ книги часто також цифрової. Якщо додати сюди зниження фізичної активності та стресовий фактор, то маємо привід для більшої уваги і більшої турботи про здоров’я очей дітей.

Що вказує на проблеми із зором у дитини?

До шкільного віку погіршення зору у дитини часто є секретом і для неї, і для батьків. Адже з огляду на брак досвіду дитина просто не розуміє, що таке бачити добре чи погано. Вона бачить, як бачить, і сприймає це за норму, от тільки своєю поведінкою може видавати проблему.

зір у дошкільному віці.jpg

Під час шкільного навчання навантаження на зір зростає. І раптове погіршення зору, і ті вади, які могли були раніше, стають причиною зниження успішності. Дитина може недобачати зі своєї парти, а також погано засвоювати навчальний матеріал. Близько 80% інформації ззовні ми отримуємо через зорову систему, тож коли у малечі розвиваються порушення рефракції, можна помітити таку поведінку:

  • Дитина часто мружиться, а під час читання надто активно кліпає очима.
  • Неприродно і занадто нахиляє голову, коли грається або навчається.
  • Сидить у сильно зігнутій позі, що знов-таки виглядає неприродно.
  • Дитина швидко втомлюється, коли зчитує інформацію з близьких відстаней.
  • Щоб придивитися, прикриває одне око, або ж активно, до почервоніння розтирає очі руками.

Світлобоязнь і сльозотеча, а тим паче періодичне відхилення одного ока, як і вищезгадані «тривожні маячки» — все це привід для позапланової перевірки зору. А як часто взагалі такі перевірки мають виконуватися?

Як часто дітям потрібно проходити перевірку зору?

Отже, погіршення зору в дитинстві часто протікають поза увагою батьків. І тільки профільний огляд дитячого офтальмолога цю проблему здатен розсекретити. Планові огляди мають відбуватися за такою схемою:

  • на першому році життя (зазвичай до офтальмолога направляє педіатр);
  • у віці 3+ років, навіть якщо немає скарг;
  • у віці 6+ років, тобто перед школою.

І якщо порушень не виявлено, а скарг немає, то наступного разу перевіряти зір школярикам потрібно вже раз на рік, адже зростає навантаження на очі і прогрес короткозорості, далекозорості, астигматизму може бути доволі стрімким.

перевірка зору дітям.jpg

Коли дитині потрібні окуляри?

І чи потрібні взагалі? Відповідь на це питання може надати тільки і тільки дитячий офтальмолог за результатами перевірки зору.

Водночас не зайвим буде запитати спеціаліста про захисні окуляри для роботи за комп’ютером. Вони можуть бути призначені і для дітей, що не мають проблем із зором. Лінзи-блюблокери не рекомендується обирати навмання самостійно, краще проконсультуватися з профільним спеціалістом.

А от окуляри must have у дитячому віці — це сонцезахисні. До них можна привчати малечу чи не з 3-річного віку. Спочатку окуляри сприймаються як іграшка, а згодом як повноцінний елемент гардеробу. Око дитини, зокрема сітківка, є вкрай чутливим до сонячного ультрафіолету, тому надавайте перевагу окулярам з найвищим захистом UV400 або UV380 і відповідною позначкою на завушнику.

Окуляри для корекції зору

Якщо ж відхилення від норми діагностовано, офтальмолог вказує у рецепті, які лінзи для окулярів допоможуть скоригувати порушення і стабілізувати зір. А ще існує альтернатива дитячим окулярам! 

контактні лінзи дітям.jpg

Так-так, це м’які контактні лінзи, які можна носити з найменшого віку. Тут вже кожен обирає собі до вподоби:

  • Окуляри цілком можуть стати улюбленими, як у супергероя чи у персонажа з кіно або мультика.
  • А контактні лінзи непомітні, зручні при активному дозвіллі. Можуть бути одноденними (вдягай, знімай і викидай), а можуть потребувати догляду, що спочатку роблять батьки, а потім призвичаюється і малеча.
  • До того ж, абсолютно доречно поєднувати лінзи і окуляри. Наприклад, користуватися окулярами, коли у дитини застуда і лінзи протипоказані. Або ж користуватися лінзами, коли дитина на спортивних заняттях і окуляри трохи заважають.

Корекція короткозорості: окуляри і не тільки

Короткозорість у дитячому віці — чи не найпоширеніше порушення рефракції. Також часто діагностується далекозорість і астигматизм. Однак, саме короткозорість стрімко розвивається у шкільному віці та прогресує, якщо вчасно не протидіяти цьому.

Офтальмолог дитині з короткозорістю зазвичай призначає окуляри (та/або контактні лінзи), а також хороший ефект показує застосування апаратного лікування та ортокератологічних лінз на ніч.

  • Апаратне лікування — це комплекс вправ на спеціальних апаратах, що призначається індивідуально. Це своєрідний фітнес для очей, який і позбавляє від зорової втоми, і є дієвим при міопії, амбліопії та косоокості.
  • Ортокератологічні (нічні) лінзи — це жорсткі контактні лінзи, які вдягаються на період сну. Завдяки спеціальному дизайну вони змінюють форму рогівки і, як наслідок, оптичну силу ока. Нічні лінзи не лише забезпечують чіткий зір протягом наступного дня, а й уповільнюють прогресування короткозорості у дітей.

апаратне лікування зору.jpg

Як у Люксоптиці піклуються про здоров’я дитячого зору?

В Люксоптиці працюють дитячі офтальмологи, до компетенції яких входить перевірка зору, підбір рецепту на окуляри чи контактні лінзи. В кожному окремому випадку може бути рекомендоване апаратне лікування або нічні лінзи. Ці послуги також можна отримати в мережі супермаркетів окулярів.

На вітринах Люксоптик, а також в інтернет-магазині, ви спільно з дитиною можете підібрати цікаво-яскраву оправу для окулярів. Про те, як вдало підібрати оправу для підлітка, розказуємо в окремій публікації нашого блогу.

Піклуємося про зір найдорожчих. Не забувайте про регулярність перевірок зору, а записатися можна онлайн.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.