Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Як стрес впливає на зір і здоров’я очей?

Як стрес впливає на зір і здоров’я очей?

Чи то жарт такий, чи то порада: якщо не вмієте знімати стрес, не вдягайте його. Наразі довкола нас усіх такі обставини, що не вдягати стрес — це наївна і нереалістична порада.

Стрес негативно впливає на здоров’я різних органів і систем. Часто те чи інше нездужання ми зовсім не пов’язуємо зі стресовим фактором. Однак, стрес має вплив і на зорову систему людини. Розберемося, що з цим робити?

Зв'язок між стресом і фізіологією ока

Між стресом і погіршенням зору існує не прямий, а опосередкований зв’язок. Себто від самого лише стресу тут і зараз зір навряд погіршиться. А от якщо стрес провокує безсоння, погане харчування, зловживання алкоголем, моральне виснаження, то у більш тривалій перспективі це вже є і факторами погіршення зору також.

До того ж, стрес може проявлятися стрімкими перепадами внутрішньочерепного тиску, а це вже безпосередньо пов’язано і з функціонуванням зорового нерва.

Симптоми та прояви стрес-зору

Природою обумовлена така реакція ока на раптовий і короткочасний стрес, коли зіниці розширюються. Фізіологічно це має працювати так, що в загрозливій ситуації на сітківку потраплятиме більше світла і зорова система матиме більше інформації з довкілля, щоб людина могла краще орієнтуватися і врятуватися.

Проте цей же механізм фізіологічних реакцій обумовлює і так званий «тунельний синдром», який часто супроводжує панічні атаки. Зіниця дійсно розширюється, однак людина сприймає лише те зображення, що потрапляє на центральну частину сітківки, а периферійний зір зводиться нанівець. Якщо додати сюди ще й пришвидшений пульс і збільшений рівень кисню в організмі, що має місце при стресі, то можуть виникати ще й «чорні мушки», «зірочки» в очах.

На відміну від короткочасного стресу, довготривалий здатен навіть обумовити захворювання очей чи прогресування вже наявних, як от міопія, гіперметропія, астигматизм. Причина тут ховається у постійному напруженні очних м’язів і, знову-таки, у негативному впливі нервувань і переживань на судини.

стрес і зір.png

Психосоматика і зорове здоров'я

Вплив психологічних факторів на подальший розвиток соматичних, тобто тілесних, захворювань вивчає такий напрям медицини, як психосоматика. Авжеж, виникнення того чи іншого захворювання індивідуальне, проте спостерігаються і спільні тенденції.

Cтрес для очей небезпечний тим, що позначається на стані очних м’язів і капілярів. Через судини до ока надходять корисні речовини та кисень, тож якщо стрес позначається на їх стані, то й порушується нормальне функціонування органів зору.

Ті ж самі «чорні мушки» і «зірочки», якщо спостерігаються час від часу, то вже привід для звернення до офтальмолога, а й не виключено що, й до терапевта чи невролога. Окрім, нормалізації роботи зорової системи може знадобитися прийом засобів для нормалізації тиску.

Хронічний стрес може призвести до незворотних змін у зоровій системі, втім не лише у ній. Тому, як би важко це не звучало, а стресу треба позбуватися чи мінімізувати його.

стрес і очі.png

Поради для збереження зорового здоров'я при стресі

Отже, загальна порада для збереження здоров’я зорового та й будь-якої іншої системи організму зводиться до того, що стрес потрібно долати і зменшувати. Насправді, уникати і недооцінювати цю пораду не варто, тому що хронічний стрес руйнує здоров’я, а хвороби є додатковим фактором стресу і таким чином створюється замкнене коло. Дбайте про свій психологічний стан і влаштовуйте собі відпочинок, розрядку, а за потреби звертайтеся до вузькопрофільних фахівців, щоб це замкнене коло не допустити.

Втім, у сучасних реаліях повністю виключити стресовий фактор не можна. Тому візьміть до уваги такі дії, що позитивно впливатимуть на здоров’я очей, а це збільшуватиме стійкість зорової системи в умовах стресу.

  • Дотримуйтеся гігієни роботи з цифровими пристроями: безпечна відстань, захист від синього світла, перепочинок між онлайн-сеансами.
  • Не нехтуйте гімнастикою для зору. Про вправи легко забути, ефект відчувається не одразу, а з часом. Однак, як мінімум, відводьте погляд з близького предмета на дальній, щоб розслабити зоровий м’яз. А як максимум, можете виконувати комплекс вправ регулярно і це буде на користь.
  • Використовуйте зволожувальні краплі і якщо користуєтеся контактними лінзами, і якщо й без них відчуваєте дискомфорт і сухість в очах. Якщо багато часу проводите за комп’ютером, а тим паче взимку, коли працює централізоване опалення і повітря в приміщенні пересушене, зволожувальні краплі добре вплинуть на очі.
  • Відпочиваючи, не навантажуйте, будь ласка, очі. Так буває, що психологічний відпочинок може все одно бути навантаженням на зір: наприклад, читання у темряві чи з неправильного положення. Або нічні клуби, екстремальні розваги, комп’ютерні ігри можуть бути розвантаженням для психіки, однак зважайте і на їх вплив на зорову систему.
  • Регулярно відвідуйте лікаря-офтальмолога, як і інших медичних фахівців, щоб своєчасно зреагувати на розвиток того чи іншого відхилення від норми.
перевірка зору.png

Важливість регулярних перевірок очей при стресі

За відсутності скарг на стан зору все одно потрібно відвідувати офтальмолога: раз на рік, щоб мати змогу своєчасно помітити такі відхилення, які ще не проявилися вираженими симптомами.

В умовах стресу цією рекомендацією точно не потрібно нехтувати, тому що ризик відхилень зростає.

Перевірка зору для дорослих і дітей — без зайвих переживань і очікування в чергах — можлива в Люксоптиці. Записуйтеся онлайн через лаконічну форму або за телефоном 0 800 30 98 97. Якщо перевірка покаже, що все гаразд, лікар дасть загальні рекомендації для збереження зору. Якщо ж з’ясуються відхилення на ранніх стадіях, скоригувати їх буде простіше, ніж з часом.


YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.