Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Далекозорість (Гіперметропія)

Далекозорість (Гіперметропія)

Далекозорість — це поширений дефект зору, який може зустрічатися в будь-якому віці. За статистикою, захворюванням страждає близько 50% населення нашої планети.

Далекозорість буває вродженою і набутою. Перша розвивається у внутрішньоутробному періоді. Її причина — неправильне формування очного яблука. Набута гіперметропія виникає після 35-40 років через вікові зміни в кришталику і циліарному тілі. В офтальмології її називають пресбіопією.

Симптоми далекозорості

Як визначити далекозорість? Починати потрібно з симптомів. Спочатку у гіперметропів погіршується зір на близькій відстані. Розташовані поруч предмети здаються їм розмитими і нечіткими. Таким людям стає важко читати газети, працювати за комп'ютером і навіть розрізняти текст на екрані мобільного телефону. Згодом у них знижується і гострота зору вдалину.

Гіперметропія змушує людину постійно напружувати очі. Вона весь час мружиться, намагаючись сфокусувати погляд на розташованих поблизу об'єктах. Це викликає розвиток акомодативної астенопії.

Її симптоми:

  • підвищена зорова втомлюваність;
  • часта сльозотеча і почервоніння очей;
  • періодичне затуманення зору;
  • регулярні головні болі;
  • відчуття розпирання в області очей.

Поява зазначених симптомів дозволяє запідозрити далекозорість. Підтвердити діагноз може тільки лікар-офтальмолог. Для цього йому потрібно оглянути пацієнта, перевірити у нього гостроту зору, зробити рефрактометрію. Лише після цього фахівець дасть рекомендації та підбере необхідну коррекцію.

У людей з короткозорістю перші ознаки далекозорості виникають пізніше, ніж у всіх інших. Як правило, у них хвороба проявляється у віці 45-50 років.

Дитяча далекозорість

Здорові новонароджені діти мають гіперметропічну рефракцію. У нормі у всіх малюків перших років життя є далекозорість в 2-3 діоптрії. Однак з віком їх зір стабілізується. І вже до 5-7 році життя у більшості діток формується еметропічна, тобто нормальна рефракція.

дальнозоркость у детей.jpg

Коли ж далекозорість у дітей повинна викликати побоювання?

Турбуватися варто в таких випадках:

  • якщо у малюка першого року життя лікарі виявили гіперметропію понад 3-4 діоптрій;
  • якщо далекозорість не проходить з часом, тобто зберігається в шкільному віці.

Фізіологічна гіперметропія не потребує лікування. Вона не шкодить дитині і проходить самостійно без будь-яких наслідків.

А ось малюкам з патологічною далекозорістю потрібна адекватна оптична корекція. При її відсутності у дітей розвивається збіжна косоокість, а надалі — амбліопія.

Амбліопія — це небезпечне захворювання, при якому у дитини безповоротно падає зір. Воно розвивається через бездіяльність очей і порушення їх взаємозв'язку з мозком. Вилікувати амбліопію вкрай важко, а часом — і зовсім неможливо.

Причини далекозорості

Звідки береться захворювання? Як воно розвивається? І взагалі, що таке гіперметропія з наукової точки зору? Про це задумуються всі, кому довелося зіткнутися з хворобою.

Розповідаємо послідовно!

Далекозорість виникає через невідповідність заломлювальної сили ока і довжини очного яблука.

В здоровому оці зображення фокусується на сітківці. Це можливо завдяки співрозмірному заломленню світлових променів рогівкою, кришталиком, камерної вологою і склоподібним тілом. У гіперметропічному оці зображення не потрапляє на сітківку, а фокусується позаду неї. Через це предмети здаються людині розмитими і нечіткими.

Причини зсуву головного фокуса при гіперметропії:

  • недостатня заломлювальна сила рогівки або кришталика;
  • зменшення довжини очного яблука;
  • порушення акомодації через параліч війкового м'яза.

Логічно буде запитати, чому при далекозорості страждає тільки ближній зір. Річ у тім, що промені від далеких предметів йдуть паралельним пучком. Отже, для їх фокусування на сітківці потрібна менша заломлювальна сила. На початкових стадіях далекозорості око з цим справляється. Але розбіжні промені від ближніх об'єктів воно заломити не може. Це і веде до зміщення головного фокуса відносно сітківки.

гіперметропія.jpg

Відзначимо, що при високих ступенях гіперметропії погіршується не тільки ближній, а й дальній зір. Це викликано значною недостатністю заломлювальної сили ока.

У лікарів часто запитують: далекозорість — це плюс чи мінус? Гіперметропія коригується плюсовими, тобто збиральними лінзами. Вони підсилюють заломлювальну силу ока і тим самим зміщують головний фокус на сітківку. Це дозволяє поліпшити зір гіперметропа.

Ступені далекозорості

У наш час актуальна класифікація гіперметропії, наведена Американською асоціацією оптометристів (American Optometric Association, AOA).


Рефракція

Клінічні симптоми

Гіперметропія слабкого ступеня

до +2 діоптрій

Людину турбують головні болі, періодичні запаморочення, зорова стомлюваність. При цьому ближній і дальній зір може залишатися хорошим.

Гіперметропія середнього ступеня

від 2,25 до 5 дптр

Людина погано бачить поблизу, але далекі об'єкти розрізняє без труднощів. При роботі на близьких відстанях її постійно турбують астенопічні явища.

Гіперметропія високого ступеня

5,25 дптр і більше

Хворий погано бачить вдалину і поблизу. У повсякденному житті він вже не може обходитися без окулярів або контактних лінз.

У віці 30-40 років частіше за все зустрічається прихована далекозорість. Вона довгий час компенсується коштом напруги циліарних м'язів і посиленням акомодації. Діагностувати таку гіперметропію може тільки лікар-офтальмолог.

Супутні захворювання

Ми вже з'ясували, що в дитячому віці далекозорість ускладнюється косоокістю і амбліопією. У дорослих вона також викликає небажані наслідки. Люди з гіперметропією часто хворіють блефаритами, кон'юнктивітами, ячменями і халязіонами.

Виявили далекозорість. Що далі?

Різні види гіперметропії вимагають різних підходів до лікування. Тому вибір лікувальної тактики краще доручити офтальмологу. Якщо у вас або вашої дитини виявили далекозорість — без зволікань йдіть до лікаря. Спеціаліст пояснить, що потрібно робити в вашому конкретному випадку.

Лікування вікової далекозорості

Старечу далекозорість вилікувати не можна. Хвороба викликана незворотними змінами в кришталику і циліарному тілі, виправити які неможливо. Згодом вони прогресують, а зір погіршується.

Так що ж робити в такому випадку?

Найбезпечніший, перевірений часом, зворотний спосіб виправити далекозорість – це корекція окулярами, а поєднання окулярів з контактними лінзами забезпечить не тільки і високий зір, і комфорт.

На початкових стадіях пресбіопії людині вистачає окулярів для читання, які вона надягає при необхідності. Надалі їй можуть знадобитися окуляри-мультифокали для постійного носіння.

Правильна очкова корекція підвищує гостроту зору до 100%. Завдяки цьому людина може без зусиль читати, вишивати, працювати за комп'ютером і т.д. У осіб, які носять окуляри, повністю зникають астенопічні явища. Більш того, такі люди перестають хворіти хронічними блефаритами і халязіонами.

Для корекції пресбіопії використовують окуляри з позитивними однофокальними та мультифокальними лінзами. Перші підходять тільки для читання, другі можна носити протягом дня. Мультифокальні окуляри зазвичай потрібні людям, у яких порушення зору і на близьких, і далеких дистанціях, а також в кого досить динамічний зір на близьких та середніх відстанях: потрібно дуже швидко змінювати різні способи отримання інформації – одночасно писати, читати тексти, працювати з гаджетами, дивитися в телефон і так далі. Якщо ви ведете активний спосіб життя, маєте бажання тривалий час бути конкурентним у своїй професії, стримувати прогресування пресбіопії, отримати естетичні окуляри без натяків на вік – однозначно розгляньте варіанти мультифокальних лінз для окулярів, а також мультифокальних м’яких контактних лінз.

Лікування далекозорості у дітей

Малюкам з далекозорістю необхідна адекватна очкова корекція. Вона допомагає зберегти бінокулярний зір, а також уникнути розвитку косоокості та амбліопії. Разом з цим дітям призначають апаратне лікування і фізіотерапевтичні процедури.

дальнозоркость.jpg

Якщо до 6-7 році життя у малюка не з'явилася косоокість — йому дозволяють зняти окуляри. Після 18 років дитині можуть робити лазерну корекцію зору.

Гіперметропія: лікування хірургічними методами

Щоб відновити зір при далекозорості, необхідно змістити головний фокус на сітківку. Для цього потрібно змінити заломлювальну силу очного яблука.

У наш час це можна зробити одним з двох способів:

  • Змінивши товщину рогівки. З цією метою роблять лазерну корекцію зору. Методику використовують тільки в молодому віці. Для лікування пресбіопії вона не підходить.
  • Замінивши кришталик. Рефракційну заміну кришталика виконують при віковій далекозорості. Відзначимо, що дана операція пов'язана з деякими ризиками та ускладненнями.

Операція по заміні кришталика коштує недешево. Тому в наші дні люди з далекозорістю вибирають окуляри або контактні лінзи.

Чи допоможе гімнастика?

Ви чули або читали про чудодійні методи лікування гіперметропії? Ну що ж, ми вас розчаруємо. Вправи для очей при далекозорості зазвичай не дають очікуваного результату. Деякі з них тимчасово покращують зір, але ефект зникає відразу після того, як людина перестає займатися.

Відзначимо, що вітаміни для очей також не приносять користі. Тому використовувати їх для лікування і профілактики далекозорості немає сенсу. Як правило, призначення БАДів та мультивітамінних комплексів сходиться з призначенням корекції пресбіопії. Лікарі роблять це не з ціллю вилікувати пресбіопію або зарадити її прогресуванню, а для того, щоб підтримати сітківку, знизити негативну дію вільних радикалів, синього світла, ультрафіолетових променів, покращити обмінні процеси, компенсувати нестачу вітамінів та мінералів, пов’язану з недостатнім або неправильним харчуванням.

Важливо пам'ятати

Рання діагностика і адекватна корекція далекозорості допомагають уникнути багатьох неприємностей. Чим раніше ви звернетеся до лікаря — тим менше у вас шансів отримати небажані ускладнення.

Пройти обстеження і проконсультуватися з офтальмологом ви можете в найближчому відділенні Люксоптики. Лікар з'ясує, чи є у вас далекозорість, дасть потрібні рекомендації. При необхідності він випише вам рецепт, за яким ви зможете купити окуляри або контактні лінзи.

Якщо у вас з'явилися запитання або ви хочете записатися на прийом до лікаря — телефонуйте за номером 0 800 30 98 97.


YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.