Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Як харчуватися, щоб очі були здорові?

Як харчуватися, щоб очі були здорові?

Причини погіршення зору можуть бути різними: від вроджених аномалій до наслідків травм. Але варто пам'ятати також про те, що здоров'я очей залежить від нашого способу життя і харчування. Збалансований раціон — один з важливих чинників, який допомагає зберегти зір, мінімізувати ризики погіршення і є запорукою гарного самопочуття.

Які ж продукти варто включити в щоденне меню? У чому секрет корисності цих продуктів? І що ще слід знати про профілактику зору? Про це читайте далі.

Які вітаміни потрібні для підтримки зору

Існує цілий перелік речовин, що сприяють поліпшенню стану очей. Виділимо найважливіші з них.

Вітаміни:

  • А (ретинол) корисний для зміцнення рогівки і підтримки гостроти зору. Цікаво, що саме він важливий для гарної видимості в сутінках та в темноті.

  • В1 (тіамін) допомагає нормалізувати внутрішньоочний тиск. При достатній кількості тіаміну відбувається налагоджена передача нервових імпульсів до головного мозку.

  • В2 (рибофлавін) сприятливо впливає на циркуляцію крові в судинах.

  • В12 (ціанокобаламін) важливий для нормалізації кровообігу в зоровій системі, але він має ще одну не менш важливу «місію» — забезпечити стабільність нервових волокон і їх ефективне функціонування.

  • С (аскорбінова кислота) один з тих, які дарують нам одночасно кілька корисних речей. Аскорбінова кислота просто необхідна організму для повноцінного кровопостачання зорової системи, для допоміжного захисту від шкідливого ультрафіолетового випромінювання. Завдяки тому, що вона є антиоксидантом, забезпечується захист від активних форм кисню.

  • Е (токоферол) покращує пружність і проникність капілярів. Аналогічно ретинолу він береже від окисного впливу.

Інші речовини:

  • Лютеїн корисний для запобігання розвитку будь-яких вікових змін сітківки, а також помутніння кришталика.

  • Бета-каротин, маючи антиоксидантну дію, за своєю ефективністю прирівнюється до вітаміну A. Його перевага в тому, що він не призводить до токсикації навіть при великих дозах.

Проблеми можуть бути спровоковані недоліком навіть одного із перерахованих вище вітамінів. Наприклад, якщо в організмі не вистачає вітаміну А — порушується синтез зорового пігменту родопсину, а надалі виникають ризики розвитку «курячої сліпоти» (погіршення чіткості при недостатньому освітленні). Якщо у людини недолік рибофлавіну, то це може стати причиною розриву малих судин і поганої видимость в сутінках.

Однак слід у всьому знати міру. Надлишок того чи іншого вітаміну в організмі може нашкодити.

Харчуйтеся повноцінно, вибирайте корисні продукти та відвідуйте лікаря-офтальмолога не рідше одного разу на рік. При необхідності спеціаліст підбере для вас вітамінні комплекси.

Продукти для поліпшення зору: секрети корисного меню

Повноцінний раціон дозволяє знизити ризики погіршення видимості. Особливо актуальним повноцінне меню є для тих, у кого робота пов'язана з навантаженням на очі. Якщо у вас вже є патології, то сезонні овочі та фрукти здатні підтримувати стан очей завдяки вітамінам та мінералами. Зима і весна, літо й осінь радують нас своїми дарами природи.

  • Шпинат, броколі, горох і листовий салат — джерело лютеїну і зеаксантину, які є природними антиоксидантами та не виробляються організмом людини. Вживайте ці продукти, щоб зміцнити захисну систему.

  • Лохина і полуниця допоможуть знизити прояв симптомів глаукоми. Ласувати ягоди і смачно, і корисно.

  • Червона і чорна смородина дуже корисні людям з короткозорістю (міопією).

  • Обліпиха рекомендована тим, у кого далекозорість (гіперметропія). Вона містить вітамін аксерофтол.

  • Ківі, апельсин і абрикос — смачний варіант продуктів для зміцнення стінок судин, знижуючи ризики їх розриву.

  • Диня допоможе вберегтися від «курячої сліпоти».

  • Зелена цибуля, петрушка, селера, щавель, стручкова квасоля — продукти, що є джерелом вітамінів і мінералів. Вони корисні при міопії та оберігають нас від шкідливого впливу середовища. Сміливо додавайте свіжу зелень у салати.

  • Овочі (морква, гарбуз, червоний буряк, білокачанна і кольорова капуста, солодкий перець, часник) — запорука підтримки гостроти зору. У складі цих продуктів знайдеться мідь і цинк, залізо і фосфор, натрій і кальцій, вітаміни С, В, D, Е.

  • Яйця, морепродукти та темний шоколад багаті на сірку, амінокислоти, лютеїн, залізо, мідь, гліцин, омега-жирні кислоти, тому такі продукти здатні поліпшити метаболізм і зміцнити рогівку.

  • Насіння, горіхи, висівки, цільне зерно — корисний перекус в перервах між роботою чи навчанням. Завдяки цинку, вітаміну Е і мікроелементам вони стануть вашим союзником у збереженні здоров'я.

Важливо знати! Людям, які дотримуються дієт, слід проконсультуватися з офтальмологом. Лікар надасть рекомендації по харчуванню та конкретним продуктам, опираючись на ваш анамнез.

Що включає повноцінний догляд за очима?

Догляд за очима — досить широке поняття. Офтальмологи звертають увагу на те, що корисні продукти допомагають зберегти зір, але тільки в комплексі з іншими корисними звичками, засобами, своєчасним профілактичним оглядом і т. д.

Дбайте про здоров'я, пам'ятайте про наступне:

1. Регулярна гімнастика для очей знімає відчуття втоми, підсилює приплив корисних речовин і налагоджує кровообіг.

2. Пийте достатню кількість води. Не варто замінювати її на сік, чай або каву. Саме вода в чистому вигляді потрібна для дотримання водного балансу.

3. Куріння шкідливе для кровоносної системи. Недостатнє постачання крові до артерій, судин і капілярів може стати причиною розвитку катаракти, кон'юнктивіту і дефектів сітківки.

4. Сонцезахисні окуляри слід носити як в теплу пору року, так і в холодну. Шкідливі УФ-промені впливають на нас навіть в похмурий день. Підберіть для себе сонцезахисні окуляри з різним рівнем затемнення лінз, щоб мати потрібну пару для пляжу і для міста.

5. Перевіряйте зір не рідше одного разу на рік. Захворювання очей краще попередити, ніж лікувати. Записуйтеся на прийом в найближчу Люксоптику вашого міста за номером 0800 30 98 97, через онлайн-форму, в direct Facebook або Instagram.

6. При порушенні рефракції обов'язково слід використовувати засоби корекції зору (окуляри або контактні лінзи). Великий вибір оправ і контактних лінз представлено на нашому сайті. Замовити виготовлення окулярів з оптичними лінзами будь-якої складності можна в кожній оптиці нашої мережі.


Харчуйтеся смачно і корисно, бережіть себе!
YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.