Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Як зберегти зір і захистити очі?

Як зберегти зір і захистити очі?

З сучасним ритмом життя важливо постійно бути в фокусі: за монітором комп'ютера і при занятті спортом, на яскравому світлі та в темний час доби. Як встигати все і при цьому зберегти свій зір? Про це ми розповімо в даній статті.

Пам'ятайте, що здоров'я очей залежить від ряду факторів: правильне харчування, використання спеціальних окулярів для різних видів діяльності, правильний догляд за окулярами і т. ін.

Здорове харчування і вітаміни

Здорове харчування забезпечує мозок і тіло необхідною енергією. І тут важливу роль відіграють вітаміни. Однак не все зводиться до спрощеної думки, що морква корисна для очей. Багато інших вітамінів грають важливу роль в зміцненні та поліпшенні зору.

Вітамін А

Вітамін А добре впливає на наш зір та покращує сутінковий зір. Він є також важливим будівельним матеріалом для родопсину — зорового пурпуру, який перетворює світлову енергію в електричні імпульси. Достатня кількість вітаміну А дозволяє попередити гемералопію («курячу сліпоту»).

Основним джерелом вітаміну А є морква, зелені овочі, томати, манго і абрикоси. Склянка морквяного соку з краплею олії забезпечує денну норму вітаміну А. Крапля олії важлива, тому що вітамін А засвоюється організмом тільки в комбінації з жирами.

Вітаміни B1, B2, B12

Вітаміни цієї групи найбільш важливі для зору в цілому. Вони особливо корисні для поліпшення світлової чутливості ока. Ці вітаміни ви знайдете в м'ясі, бобових, горіхах, картоплі, дріжджах, яйцях, молоці, броколі та домашній птиці. Наприклад, одна або дві склянки молока в день задовольняють потребу в даних вітамінах.

Вітаміни C і E

Вітамін С стимулює кровопостачання очей. Рекомендована добова доза становить 100 мг, проте її перевищення не принесе вам шкоди. Джерелом вітаміну С є цитрусові та тропічні фрукти, петрушка, картопля, перець, зелена цибуля і зелений чай.

Вітамін Е також служить для поліпшення кровопостачання. Він міститься в зернах, горіхах і пшениці. 100 г мультизлакових мюслів на сніданок і 200 г шпинату на обід складуть денну норму вітаміну Е.

Антиоксиданти

Пігменти, що містяться в журавлині та чорниці, захистять ваші очі від вільних радикалів. Ці речовини допомагають також поліпшити сутінковий зір і здатність очей до світлової адаптації.

Косметика, солярій і здоров'я очей

Косметика і солярій не принесуть шкоди вашим очам, якщо дотримуватися наступних порад:

  • Не накладайте дуже багато туші, це може призвести до подразнення очей.

  • Накладайте тіні тільки на зовнішню сторону повік — інакше можна спровокувати закупорку слізних залоз і запалення.

  • Консерванти, що входять до складу косметики, у деяких людей можуть викликати алергію. У таких випадках краще змінити марку або не користуватися косметикою взагалі.

  • Остерігайтеся використання косметичних очних крапель, оскільки вони небезпечні для очей.

  • Завжди одягайте спеціальні захисні окуляри в солярії для захисту очей від небезпечного УФ-випромінювання.

Зір вночі

Кажуть, що вночі всі кішки сірі. Дійсно, можливість ока бачити в темряві знижується. До того ж частка синьої складової світла набагато більше вночі, ніж вдень. В результаті — відбувається міопізація ока, оскільки сині промені переломлюються в оці сильніше і не доходять до сітківки.

У темний час доби збільшується чутливість до відблисків, проявляється гемералопія («куряча сліпота»). Щоб визначити, зниження зору є природним чи це наслідок наявності гемералопії, необхідно звернутися за консультацією до лікаря-офтальмолога.



Порада!

Для ефективного захисту очей від впливу відблисків в нічний час доби використовуйте окуляри з високоякісним антирефлексним покриттям лінз.


Зір і спорт

Спорт і хороший зір нероздільні. Індивідуальні спортивні окуляри допомагають побачити природні перешкоди, напарника по команді і його сигнали, щоб відреагувати вчасно. Крім того, «правильні» спортивні окуляри захищають очі від потрапляння сторонніх предметів, кон'юнктивіту і жорсткого UV-випромінювання.



Порада!

Використовуйте для заняття спортом окуляри з міцними пластиковими лінзами і оправами. Вони максимально легкі та безпечні для очей в разі падінь.


Захист від повітряного потоку

Без додаткового захисту людське око може витримати швидкість повітряного потоку не більше 10 км\год. Велика швидкість призводить до подразнення і надмірного зволоження рогівки. Ваш зір при цьому падає. Ефективний захист в такому випадку забезпечують спортивні сильно вигнуті окуляри і маски.

Захист очей в басейні

Хлорована в допустимих межах вода в басейні не є небезпечною для очей. Однак, якщо довгий час проводити в воді, яка містить хлорку, можливе подразнення слизових оболонок ока і, як результат, з'являються печіння та свербіж. Використовуйте спеціалізовані окуляри для плавання, щоб захистити очі та не допустити їх почервоніння.

Комп'ютер і зір

Робота на комп'ютері досить втомлива — особливо для очей.

Дослідження показують, що 30% людей, які працюють з комп'ютером, носять невідповідні для цього окуляри або не користуються ними, хоча це необхідно. В цьому випадку дуже швидко виникають проблеми із зором, з'являються головні болі. Такі проблеми легко вирішуються за допомогою правильних лінз з медичними фільтрами для роботи за екраном монітора.

Правильні окуляри для роботи за комп'ютером

Окуляри для читання, що використовуються пресбіопами, не підходять для роботи на відстанях більш як 40 см. Комп'ютерні окуляри повинні мати певні властивості, що розраховані на умови офісного робочого місця. В Люксоптиці є великий вибір спеціальних лінз, які гарантують тривалий комфортний зір в ближніх зонах і підходять для такої роботи.

Перевірка зору у фахівця і компетентна порада оптика допоможуть вам підібрати правильні окуляри, що знижують напругу очей при роботі за монітором до мінімального рівня.

Поради по догляду за окулярами

Якщо оправа підходить вашому обличчю, рецепт виписаний вірно і лінзи чудово встановлені, ви практично забуваєте, що носите окуляри.

Щоб продовжити термін служби своїх окулярів, пам'ятайте про наступні рекомендації:

  • Ніколи не залишайте окуляри з пластиковими лінзами та покриттями на сонці у спеку (в тому числі в машині, що припаркована на сонці).

  • Найкращим місцем для зберігання окулярів, поки ви їх не носите, є футляр для окулярів. Це збереже їх від подряпин, ламання та впливу сонячних променів.

  • Ніколи не кладіть окуляри на тверду поверхню лінзами вниз.

  • Використовуйте рідини проти запотівання взимку, тоді лінзи не будуть пітніти при різкому перепаді температур.

Перша допомога при травмах ока

Око — дуже чутливий орган. Він має здатність виводити дрібні сторонні предмети, пил і комах завдяки постійному змочуванню і морганню. Однак в серйозних випадках, при термічних і хімічних опіках, порізах негайно потрібна консультація у лікаря. Ми підготували для вас поради з першої допомоги при травмі ока.

Чужорідне тіло в оці

Око реагує на потрапляння маленького стороннього тіла сльозотечею, почервонінням і появою свербіння. Зазвичай чужорідне тіло «вимивається» самим оком. Якщо це не виходить, слід промити око струменем води. Якщо і це не усуне проблему — зверніться за допомогою до лікаря.

Хімічний опік

Хімічні опіки відбуваються при потраплянні в око агресивних рідин, лугів або кислот і вимагають негайного лікування. Інакше частини ока, які легко подразнюються, можуть бути повністю зруйновані протягом декількох секунд.

Слід негайно промити око сильним струменем води для видалення небезпечної речовини. Якщо повіки стиснуті, відтягніть їх і утримуйте розкритими. Хімічні опіки вимагають обов'язкового звернення за медичною допомогою. Намагайтеся промивати око і по дорозі до лікаря або в лікарню. Через брак води можуть бути використані і інші рідини, наприклад, чай або мінеральна вода.

Термічний опік

У разі термічного опіку очей вчиняйте так само як при хімічному опіку: негайно почніть промивати очі чистою водою. Подібні пошкодження вимагають обов'язкового звернення до лікаря. По дорозі до лікаря або в лікарню накладіть на обидва ока стерильну пов'язку. Це особливо необхідно при відкритих ранах в області очей.

 

Дбайте про здоров'я своїх очей, щоб бачити світ у всіх його барвах. Перевіряйте зір не рідше, ніж раз на рік, в будь-якій Люксоптиці вашого міста. Записуйтеся на перевірку зору онлайн або за телефоном 0 800 30 98 97.


YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.