Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Дитячий зір: як розвивається і коли потрібні окуляри

Дитячий зір: як розвивається і коли потрібні окуляри

Згадайте, як ваша новонароджена дитина вперше відкрила очі: її перший погляд.

Цей зоровий контакт, напевно, є одним із найкращих спогадів для молодих батьків. Відтоді зір вашої дитини покращується щодня.

Цікавий факт:
У перший тиждень життя малеча насправді не бачить багатьох деталей! Нормальний зір у дітей не є чітким, немовля сприймає довкілля в різних відтінках сірого. І лише ближче до двох місяців малюки починають візуально впізнавати своїх батьків.

Чіткість зору має вирішальне значення і для загального розвитку дитини, і для її здатності до навчання, і для здоров’я загалом. Авжеж, всі батьки прагнуть найкращого для дитини і здоров’я для її зору, зокрема. Розказуємо, які етапи розвитку зору існують і як зберегти здоров’я на кожному з них.

ЯК РОЗВИВАЄТЬСЯ ЗІР ДИТИНИ: ЕТАПИ

Далі наведено ключові вікові етапи розвитку зору дитини. Ця інформація є орієнтовною, адже кожна дитина унікальна і може досягати цих етапів у різному віці. Тільки професійний дитячий офтальмолог знає, як перевірити зір у дитини відповідного віку відповідними методами, щоб встановити норму чи відхилення від неї.


ЗІР-ВАШОЇ-ДИТИНИ_01 (2).png


Зір дитини у перші місяці життя

  • На самому початку життя ми сприймаємо довкілля в різних відтінках сірого, а чіткість зору формується поступово.

  • Немовля не вміє фокусуватися на предметах, однак з часом можна помітити, як дитина реагує на світло, кліпає, закриває очі, а вже у кілька місяців розрізняє посмішку батьків і посміхається навзаєм.

  • У новонароджених дітей може бути короткозорість чи далекозорість, однак жодного дискомфорту від  цього. Дефекти можуть бути спричинені недостатньо розвиненою сітківкою, а з дорослішанням вони зменшуються.

Зір дитини у 4-5 місяців

  • Дитина вчиться слідкувати за швидкими та пожвавленими рухами, як от жести та кроки батьків у приміщенні.

  • Починає тягнутися до предметів поблизу, наприклад, до підвісок над ліжечком і мобілей.

  • Розпізнає предмети зі свого повсякдення, наприклад пляшечку чи соску.

Зір дитини у 7-12 місяців

  • На другому півріччі життя дитина розвиває сприйняття довкілля у трьох вимірах та відчуття відстані до об’єкту. Дитина підповзає, щоб дістатися до предметів подалі.

  • У цьому ж віці формується сприйняття яскравих і насичених кольорів.

Зір дитини на другому році життя

  • На другому році життя дитина активно розвиває дрібну моторику.

  • Опановує кольорові олівці у спробах намалювати прямі лінії або коло.

  • Дитина активно розрізняє частини тіла, наприклад, рот, очі, волосся тощо.

Зір дитини у 3-4 роки

  • Гострота зору у дитини цього віку досягає майже 100%. Перевірка гостроти зору у дітей меншого віку зазвичай не є доречною.

  • Покращується координація рук і очей, дрібна моторика. Це добре помітно під час складання пазлів чи пірамід із іграшок.

  • Покращується зорова пам’ять: дитина копіює фігури під час малювання та орієнтується на візуальні стимули при відтворенні історії.

  • В цьому віці дитина вміє розрізняти кольори.


ЗІР-ВАШОЇ-ДИТИНИ_02 (2).png

Зір дитини у 4-6 років

  • Сформовано чітке, єдине та комфортне бачення на всіх відстанях.

  • Дитина розпізнає букви і предмети: дитина починає вивчати алфавіт і розпізнавати орієнтацію літер.

  • Розвиваються навички читання: очі сприймають зображення синхронно, це дозволяє дитині стежити за словами зліва направо на сторінці.

Зір дитини у шкільному віці

  • Зростає навантаження на очі у зв’язку з активним читанням, навчанням, а також користуванням цифровими гаджетами. В цьому часто полягають причини порушення зору у дітей, однак активне дозвілля і контроль тривалості використання цифрових пристроїв служать профілактикою. 

  • До 12 років зорова система формується. Своєчасні огляди офтальмолога у цьому віці дозволяють знати, яка норма зору у дитини, і контролювати можливі відхилення з огляду на її індивідуальні особливості дорослішання.

ПІКЛУЄМОСЯ ПРО ЗДОРОВИЙ ЗІР ВАШОЇ ДИТИНИ

Коли і як проявляються проблеми із зором у дитини?

Найчастіше проблеми із зором стають помітними, коли дитина вчиться читати. Тільки-но уявіть, як складно розрізнити коло і квадрат, коли не бачиш гострих кутів і плутаєш «е» з «о». Різні ступені порушення зору у дітей позначаються на їх здатності до навчання.

На жаль, статистика свідчить, що у кожної четвертої дитини є такі розлади зору, що позначаються на здатності вчитися. Основні види порушення зору у дітей — це гіперметропія (далекозорість) і астигматизм. Ще одним поширеним захворюванням очей у дітей, на яке варто звернути увагу батькам, є косоокість. Якщо ваша дитина часто мружиться, варто занепокоїтись і не ігнорувати доцільність повного обстеження зору.

Також до ознак, що можуть вказувати на проблемний зір у дітей, відносять наступні:

  • неприродне і надмірне нахиляння голови під час читання, навчання, ігр;

  • прикривання одного ока, щоб придивитися;

  • скарги на головний біль, дискомфорт під час читання.

Найсерйознішою проблемою зору у дітей шкільного віку є короткозорість. Зазвичай вона розвивається у віці близько 6-8 років, прогресує у віці від 8 до 13 років і стабілізується ближче до 20 років. Згідно з останніми дослідженнями Інституту зору Брайана Холдена, до 2050 року 5 мільярдів людей (50%) будуть короткозорими, а 1 мільярд — з високою короткозорістю (10%).

 02.jpg


Як можна скоригувати порушення зору у дитини?

Короткозорість — серйозне порушення, однак слід мати на увазі, що вона посилюється, коли дозвілля з гаджетами збільшено, а активне перебування на вулиці скорочено.

А оскільки це і є сучасна тенденція, якої важко позбутися, то що раніше батьки виявляють і коригують поганий зір у дітей, то легше їм навчатися та досягати успіху. Тому перевірка зору у дітей для профілактики актуальна, навіть коли очевидних скарг на зір дитина не висловлює.

Найкращий спосіб скоригувати зір у дітей — забезпечити малечу коригуючими лінзами, щоб уникнути надмірного напруження акомодації та втоми очей при спробі сфокусуватися на об’єкті. Крім того, дозвілля на свіжому повітрі забезпечує очам необхідний відпочинок. Дослідження свідчать, що діти з нормальним зором проводять на вулиці в середньому на 3,7 години більше, ніж діти з короткозорістю.


ЗІР-ВАШОЇ-ДИТИНИ_03 (2).png


Яким чином можна завадити зниженню гостроти зору в дитини?

Дотримуйтеся формули з трьох складових, щоб захистити зір своїх найдорожчих:

  • Менше часу перед екранами: нині навчання і розваги здебільшого відбуваються онлайн, але використовуйте всі можливості, щоб дитина проводила більше часу на свіжому повітрі і досліджувала світ реально, а не віртуально.

  • Більше уваги до навчання читанню: в цей період проблеми з зором стають найбільш помітними, не ігноруйте те, що турбує.

  • Регулярність перевірок зору: маленькі діти не знають, що таке хороший чи поганий зір, тому саме профілактичні і регулярні перевірки зору дозволяють виявити проблему якнайраніше. Профілактика зору у дітей дозволяє своєчасно зарадити розвитку проблем із зором у дорослому віці.

Обережно, сонце

Хоча розваги на свіжому повітрі добре впливають і на фізичне, і на психічне самопочуття дитини, очі малечі такі ж ніжні й тендітні, як і шкіра. Очам потрібен надійний захист від шкоди сонячних променів. В асортименті Nikon Lenswear є лінзи з UV-фільтрами для дітей. Вони можуть бути як за рецептом, так і без нього.

03.jpg

РЕКОМЕНДОВАНІ ПРОДУКТИ

Багато дітей і підлітків сьогодні стикаються з проблемами із зором — від астигматизму до далекозорості і, звісно, з короткозорістю. Ці стани абсолютно виправні завдяки окулярам, які підходять для дитячого обличчя і представлені у різних кольорах.

Розмаїття форм і кольорів оправи дозволить дитині сприймати окуляри як модний і самодостатній аксесуар. Поза естетикою дитячі окуляри наділені ще й додатковою функціональністю. Увесь секрет — у покриттях, які створені покращити повсякденний досвід.

Наприклад, якщо у вашої дитини полікарбонатні лінзи або лінзи з високим індексом, в нагоді стане антивідблискове покриття. Такі лінзи відбивають більше світла, тож відблиски більш імовірні. Антиблікове покриття поглинає світло і тим самим зменшує цей небажаний ефект. Так дитина отримає і користь від покращення зору, і підвищення зорового комфорту.

Які бувають лінзи Nikon для дитячих окулярів?

Sunstyle
Тоновані лінзи, які створені спеціально для дозвілля на вулиці та дитячих розваг у сонячних променях. Передбачено надійний захист від UV.

Myopsee
Лінзи, призначені виключно для корекції короткозорості. Найтонші в асортименті, а ще легенькі і оптично досконалі.

SeeCoat Next
Лінзи з максимальним захистом. Покриття підвищує довговічність, захищає від подряпин, пошкоджень, зношування, пилу, води тощо.

Оскільки в дитячому віці життя зосереджене на дослідженні та випробуванні речей, то покриття SeeCoat Next від Nikon Lenswear буде особливо доречним. В окулярах з цим покриттям дитина безтурботно пізнаватиме світ.

ВАША ДИТИНА, ЯК ЗІНИЦЯ ВАШОГО ОКА

Діти — найдорожче для нас. І батькам вкрай важливо піклуватися про здоров’я очей малечі. Перевірка зору у дітей навіть за відсутності скарг, навіть для профілактики має відбуватися раз на рік, а якщо порушення зору діагностовано —то раз на місяців.

Запрошуємо на перевірку зору до Люксоптики. Ми — завжди поруч, а ще саме у Люксоптиці ексклюзивно представлені японські лінзи Nikon. Найкраще — для ваших найдорожчих.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.