Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Темна сторона синього світла

Темна сторона синього світла

Найвірогідніше, ви читаєте ці рядки з пристрою, який випромінює синє світло.
Не переймайтеся, нічого екстраординарного! Це лише дані статистики і вони красномовні.

Власне, ця стаття також написана з пристроїв, що випромінюють синє світло!

Насправді, наше повсякденне життя тісно пов’язане з екранами комп’ютерів, планшетів, смартфонів, телевізорів та інших гаджетів. Тривалість проведеного за екраном часу сягає рекордних значень.

Зокрема, під час карантину через пандемію COVID-19 понад 30% населення користувалися пристроями, що випромінюють синє світло, від 9 до 11 годин на день. Ще 15,5% використовували ці пристрої від 12 до 14 годин на день.

Одна з причин — це впровадження віддалених форм навчання та роботи.

І водночас цифрові екрани всіх розмірів тісно поєднані з усіма аспектами нашого повсякдення.

З гаджетів ми не лише працюємо чи навчаємося, а й дізнаємося новини чи спілкуємося з друзями.

Цифрові екрани випромінюють забагато синього світла і у тривалій перспективі здатні впливати на здоров’я очей. Та чи варто хвилюватися? Давайте розбиратися!

Що таке синє світло?

Видиме світло є складним за структурою. Зокрема, світлові хвилі є різними за довжиною і саме нею визначається колір світла. Що довша хвиля, то менше енергії вона передає. Синє світло випромінюється короткими хвилями, а значить, воно високоенергетичне, а ще подібне до UV-променів!

01_ua.jpgПро шкідливі наслідки надмірного впливу UV-променів чули всі. Ультрафіолет може нашкодити і шкірі, й очам. Ефект від синього світла може бути чи не таким самим. Природним джерелом синього світла є сонце, але більшу небезпеку становить штучне синє світло, адже воно потрапляє в очі з близьких відстаней.

До прикладу, лише знайдіть хвилину, щоб у налаштуваннях смартфона подивитися на середній час користування ним. Обережно, ви здивуєтеся!

Синє світло буває і на користь

Прокидаємося і радіємо новому дню!

Одне лише розшторювання вікон вранці та пропускання сонячного світла в приміщення сприяє пробудженню та енергійності.

Серед позитивних властивостей синього світла — регулювання ритмів сну і неспання. Вплив синього світла обумовлює сталий, здоровий розпорядок дня.

Окрім такої звичної функції, помірна кількість синього світла допомагає підвищити пильність, пам’ять, когнітивні функції та покращує настрій.

03.jpg

Що більше синього світла, то менше користі

Існує приказка: що занадто, то не здраво. Це стосується і впливу синього світла!

Допоки актуальні дослідження показують, що синє світло від комп’ютерних екранів та інших цифрових пристроїв навряд чи становить серйозну небезпеку для зору, довгострокові ризики все одно оцінюються як небажані.

Використання цифрових пристроїв аж надто зблизька чи надмірно довго може призвести до цифрового напруження очей. Його ще називають синдромом комп’ютерного зору, що проявляється сухістю, подразненням очей і нечітким зором.

Синє світло також здатне пошкодити сітківку ока, цей стан називають фототоксичністю. Ступінь пошкодження залежить від довжини світлової хвилі та тривалості її впливу. Дослідження показують, що шкідливі навіть кілька хвилин впливу синього світла на око. А от фільтр, відсікаючи 94% синього світла, таку шкоду здатний зменшити.

І на роботі, і на дозвіллі

Цифрові гаджети — постійно поруч чи то для роботи, чи то для розваг. Правда ж?

Як тільки вільна хвилина, ми очима в девайс — пильно слідкуємо за новинами, а вечорами тішимо себе улюбленим серіалом чи відео з YouTube або TikTok. І це ще мова не йде про геймерів!
Але ж статистика свідчить, що їх кількість ще у 2021 році становила 3,2 мільярда, а це понад 40% населення світу.

Авжеж, такі наші звички не скоро зникнуть, але і турбуватися не варто! Уникати цифрових девайсів немає потреби, адже захистити очі від шкідливого впливу синього світла досить просто.

04.jpg

Даємо відсіч синьому світлу

Якщо ви постійно у смартфоні, гортаєте новини і спілкуєтесь у чатах, найпростішим способом зменшити вплив синього світла стане ввімкнення відповідного захисного режиму на пристрої.

А для тих, хто дуже багато часу проводить перед екранами, потрібні окуляри зі спеціальними лінзами. Вони не лише захищають очі, а й підвищують зоровий комфорт. Лінзи Nikon Pure Blue UV можуть бути лише з захисною функцією або ж поєднувати захист і корекцію зору, якщо ви маєте рецепт. Чи потрібні вам рецептурні лінзи, порадить офтальмолог на перевірці зору.

Додатковий рівень захисту — це ті ж лінзи та ще і з антибліковим покриттям. А це вже найвищий рівень прозорості та естетики.

Лінзи блю-блокери з покриттям SeeCoat Next від Nikon перешкоджають дії синього світла та UV-променів і водночас забезпечують природне сприйняття кольорів.

Якщо ви активна людина і часто перебуваєте то в приміщенні, то на вулиці, доречними будуть фотохромні лінзи Nikon Transitions. У приміщенні ви матимете захист від UV-променів і синього світла, а на вулиці і тим паче у сонячну погоду ці лінзи автоматично темнішають для більшого комфорту.

05_ua.jpg

Зробіть корисне для своїх очей — захистіть їх від шкідливого синього світла. Використовуйте оптичні лінзи Nikon Lenswear. А підібрати найліпші відповідно до ваших потреб допоможе лікар-офтальмолог у зручній Люксоптиці. Щоб отримати додаткові поради щодо найкращих окулярів для зору, записуйтеся на перевірку зору.

РЕКОМЕНДОВАНІ ПРОДУКТИ

Pure Blue UV
Комплексний захист від шкідливого світла як у приміщенні, так і на вулиці. Лінзи з покращеною естетикою і довготривалою чіткістю.

SeeCoat Next
Ідеальний захист від синього світла з покриттям, яке забезпечує чудову прозорість і довговічність для повсякденного використання.

Transitions
Перша фотохромна лінза з технологію «розумної фільтрації світла». Забезпечує оптимальну чіткість зору, комфорт і захист.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.