Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Типи та різновиди контактних лінз

Типи та різновиди контактних лінз

М’які контактні лінзи: сферичні й асферичні, торичні і мультифокальні. А ще одноденні та місячні. А ще з гідрогелю та силікон-гідрогелю. А ще різні діаметри і кривизна. Як не розгубитися?

Контактні лінзи мають бути призначені і підібрані фаховим офтальмологом за результатами перевірки зору. Проте, погодьтеся, не зайвим буде дізнатися, які контактні лінзи бувають і чим відрізняються загалом.

Які вади зору коригують контактні лінзи?

Авжеж, основний критерій, за яким розрізняють контактні лінзи, це вади зору, для корекції яких вони створені. На сьогодні м’які контактні лінзи призначають при таких станах зору:

Сферичні та асферичні контактні лінзи

Контактні лінзи для корекції короткозорості та далекозорості бувають зі сферичним і асферичним дизайном.

контактні лінзи.jpg

Сферичні контактні лінзи забезпечують базову корекцію. Їх головна особливість — стабільність. Оптична сила зосереджена по центру лінзи і завжди однакова, хоч би як лінза не зсувалася по зіниці. Сферичний дизайн — це просто, незатратно у виробництві, це класика.

Однак є нюанс. Він проявляється не завжди, а в окремих випадках: трапляється, що люди, яким призначають сферичні лінзи, скаржаться на так звані аберації. Це спотворення зображення на периферії зору, а ще відблиски та ореоли у темний час доби, наприклад, довкола ліхтарів. Загалом, коли такий дискомфорт виникає, доречно спробувати лінзи з асферичним дизайном.

Якщо сферичні лінзи за формою — це напівсфера, то асферичні схожі на еліпс. А ще вони тонші. Оптична сила тут не зосереджена виключно в центрі, а розподілена рівномірно по всій площині. Це більш витончений дизайн і за вартістю такі лінзи дещо дорожчі за сферичні.

Торичні контактні лінзи

Контактні лінзи для корекції астигматизму — це лінзи з торичним дизайном. Як і потрібно при такій рефракції, лінзи стабільно фіксуються на оці: завдяки системі стабілізації їх положення не змінюється під час кліпання.

Сучасні торичні лінзи бувають з такими системами стабілізації, як традиційний призматичний і непризматичний баласт. Другий — більш сучасний і максимально стабілізуючий. Лінзи з непризматичним баластом при зсуві моментально повертаються у початкове положення.

До того ж, у торичних лінзах міститься циліндричний компонент з віссю від 10° до 180°. Цей параметр, як і показник оптичної сили, у рецепті вказує лікар-офтальмолог. 

торичні лінзи.jpg

Мультифокальні контактні лінзи

Мультифокальні лінзи призначаються при пресбіопії. Їх задача — забезпечити однаково хороший зір на різних відстанях. Адже пресбіопія — це природний стан, коли у віці 40+ років ми перестаємо добре бачити зблизька. Водночас можуть спостерігатися проблеми і на середніх та далеких відстанях. Тож, потрібне комплексне рішення, яким і стають мультифокальні лінзи.

Насправді, ці лінзи — інновація. Мультифокальний дизайн передбачає поділ контактної лінзи на три зони з плавним переходом між ними. Більше не треба поєднувати свої звичні контактні лінзи з новими окулярами, що призначає лікар при віковій далекозорості. І тим паче, немає потреби жонглювати різними окулярами, змінюючи ті, що для читання зблизька, на ті, що для решти справ.

Додатковий параметр у рецепті на мультифокальні лінзи — це аддидація, різниця між оптичною силою, яка необхідна для корекції зору поблизу і водночас на далеку дистанцію.

З якого матеріалу виробляють контактні лінзи?

Для вас, як споживача, це питання могло б бути другорядним, однак саме матеріал визначає, наскільки комфортними будуть контактні лінзи. Характеристики матеріалу впливають на те, як добре лінза пропускатиме кисень до рогівки і наскільки зволоженою вона буде протягом дня. Киснепроникність і вологовміст також забезпечуються традиційними чи інноваційними технологіями, що застосовують в процесі виробництва.

Гідрогелеві контактні лінзи

Гідрогелеві контактні лінзи — це класика, що добре себе зарекомендувала. За доступ кисню до рогівки тут відповідають молекули води. Що більше їх у лінзі, то більше кисню пропускає лінза. Водночас що більше води, то м’якіша і ніжніша лінза, а отже, її легко пошкодити і незручно надягати. Оптимальне співвідношення вологовмісту (%) і киснепроникності (Dk/t) у гідрогелевих лінзах забезпечують комфортне і безпечне носіння протягом 8-12 годин, а засинати і ледь трохи дрімати в цих лінзах не рекомендовано.

Силікон-гідрогелеві контактні лінзи

Силікон-гідрогелеві лінзи — це більш інноваційний виріб, де функцію доставки кисню до рогівки виконує вже силікон. Структура і властивості цього матеріалу дозволяють виготовляти лінзи більш пружними, вони краще тримають форму, а спеціальні технології забезпечують хорошу зволоженість на поверхні при меншому вмісті води всередині лінзи.

Найпопулярніші серед лінз із цього матеріалу — це місячні та одноденні. Які краще вибрати, має рекомендувати  лікар-офтальмолог з урахуванням вашого образу життя. То ж, які режими носіння й заміни МКЛ бувають?

Режим носіння і заміни контактних лінз

Режим носіння МКЛ визначає, як часто їх треба знімати, а в проміжку між носінням очищувати. 

Режим заміни визначає регулярність, з якою одні контактні лінзи потрібно викинути та замінити на нові.

лінзи в око.jpg

Режим носіння: денний або гнучкий

За режимом носіння розрізняють контактні лінзи денного і гнучкого режимів.

Переважна більшість контактних лінз від світових виробників — це лінзи денного режиму носіння. Їх потрібно вдягати на період до 16 годин: у кожного виробника по-різному, в середньому це 8-12 годин. Тобто вранці вдягаєте, то на ніч знімаєте, дезінфікуєте та зберігаєте у багатофункціональному розчині.

Гнучкий режим заміни означає, що в лінзах можна задрімати, однак це не має бути систематичним.  Придатні до використання під час сну лінзи має призначати офтальмолог із урахуванням стану ваших очей і образу життя. Іншими словами, лікар запитає, чому вам потрібно спати у лінзах: можливо, часті відрядження, перебування в умовах, де важко щодня дотримуватися гігієни лінз тощо.

Одноденні контактні лінзи і лінзи планової заміни 

За режимом заміни розрізняють лінзи одноденні (по суті, одноразові) та планової заміни (це може бути раз на тиждень, на кілька тижнів, на місяць, на квартал і навіть на рік). Найпопулярніші — це контактні лінзи щоденної та місячної заміни.

Лінзи-одноденки найпростіші у користуванні: вранці вдягаєте, ввечері знімаєте і викидаєте. Жодного догляду (очищення і зберігання у спеціальному контейнері) не потрібно. Одноденні контактні лінзи зручні для тих, хто обирає простоту, або ж якщо ви користуєтеся лінзами не щодня, а наприклад, при заняттях спортом чи для зміни образу.

Місячні лінзи зручні для регулярного використання: найлегше запам’ятати, що міняти їх треба певного числа кожного місяця. Догляд за лінзами планової заміни, насправді, швидко перетворюється на рутину, це нескладно, варто лише призвичаїтися.

Як підібрати зручні контактні лінзи?

Підбір контактних лінз має виконуватися професійним офтальмологом. 

перевірка зору.jpg

Якщо у вас є рецепт на окуляри, цього недостатньо для покупки лінз, адже в рецепті на МКЛ вказуються інші параметри. Відрізняється навіть оптична сила засобів корекції, адже між окулярами і оком є відстань, а між оком і контактною лінзою — немає. Для перерахунку діоптрій окулярів у діоптрії контактних лінз  офтальмологи використовують спеціальні вертексні таблиці. 

Процес підбору передбачає і певний період адаптації, про що офтальмолог попереджає. Якщо з плином часу все одно виникає певний дискомфорт, це привід не для відмови від контактних лінз, а для заміни одного виробу на інший. Коли ж ви спільно з лікарем знайшли саме свої контактні лінзи, то неодмінно оціните свободу, яку вони забезпечують.

Записатися на перевірку зору до Люксоптики, щоб підібрати контактні лінзи, можна через онлайн-форму або за телефоном 0 800 30 98 97.


YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.