Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Проблема запотівання окулярів і способи її вирішення

Проблема запотівання окулярів і способи її вирішення

З настанням холодів люди в окулярах стикаються з проблемою. Що ж робити, щоб не запотівали окуляри? Перш за все, з’ясуємо, чому це відбувається і які є способи з максимальним комфортом носити улюблений аксесуар і мати хороший зір.

Чому окуляри запотівають?

Секрет цього, насправді, повсякденного явища ховається в законах фізики. Що більший контраст температур між лінзами і довкіллям, тим більше конденсату на них збирається.

Коли лінзи на вулиці стають холодними, а потім ви заходите до приміщення. Коли видихаєте тепле повітря, а лінзи так само холодні. Ось це і є сприятливі умови для конденсації. Можна ще згадати про «точку роси», той показник температури, коли волога з повітря конденсується у краплі та осідає на поверхні. Однак, залишимо фізику фізикам, натомість перерахуємо обставини, за яких вам знадобляться поради, як уникнути запотівання окулярів.

  • Коли температура повітря на вулиці наближається до +10°C і також понижується.
  • Коли випадає прохолодний туман і вологість повітря зростає.
  • Коли на вулиці сильний мороз і вже саме повітря, що видихається, містить пару.
  • Коли з холодного приміщення ви опиняєтеся в теплішому, наприклад, з кімнатної температури заходите до нагрітої ванни чи бані.
  • Коли займаєтеся спортом в умовах контрасту температур між тілом і довкіллям, наприклад, запотівають окуляри для плавання чи лижні маски, бо з однієї сторони вони контактують з теплим тілом, а з іншої — з холодною водою у басейні чи охолодженим повітрям.
запотівання окулярів.png

Ефективні засоби проти запотівання окулярів

Коли окуляри запітніли, перше, що хочеться зробити, це протерти лінзи одягом, серветкою, рукою, чим завгодно. А щоб вони не запотівали повторно, часто можна зустріти такі поради, як обробити їх мильним розчином, гліцерином, спиртом і навіть слиною. Це не найкраща ідея.

Будь-які не призначені для протирання матеріали можуть пошкодити поверхню лінз, а саме спеціальні покриття, як от антиблікове, водовідштовхувальне, захисне тощо. Водночас зауважимо, що наявність захисних і водовідштовхувальних покриттів на лінзах знижує ступінь їх запотівання.

Натомість використання мила чи гліцерину залишає розводи, які складно видаляються. Спиртовмісні засоби шкодять пластику та руйнують захисні покриття.

Антифог для окулярів

Від запотівання лінз рекомендуємо застосовувати спеціальні «антифог» спреї. По-перше, вони містять безпечний, спеціально розроблений склад. По-друге, вони і запотіванню перешкоджають, і мають очищувальну функцію. По-третє, ефект від їх використання довготриваліший, а сам спосіб нанесення — комфортний.

Рідини та розчини від запотівання

Рідини та розчини для догляду за окулярами можуть бути як із функцією антифог, так і просто очищувальні. Авжеж, у холодну пору краще вибирати антифог.

Такі рідини найчастіше випускають у формі спреїв для легкого розподілення поверхнею лінзи. Після обприскування лінзу потрібно насухо витерти серветкою з мікрофібри, м’яка текстура якої не спричинює подряпин поверхні.

антифог-спрей для окулярів.png

Рідини та розчини від запотівання лінз містять безпечні для очей компоненти. Їх склад збалансовано таким чином, щоб забезпечити ще й тривалий ефект, який може сягати 10-12 годин.

Сезонне запотівання окулярів

Попит на антифог для окулярів і на весь асортимент рідин і розчинів для їх очищення традиційно зростає в холодну пору року. Однак, ці ж самі засоби неодмінно стануть в нагоді, якщо ви будь-коли відвідуєте басейн.

Запотівання окулярів восени

Зазвичай проблема нагадує про себе ближче до листопада, адже у перші місяці осені температура на вулиці не така вже й низька, щоби створювався контраст і на лінзах збирався конденсат.

Втім, восени є ще один фактор, який впливає на запотівання окулярів. Це висока вологість повітря і туман.

Запотівання окулярів взимку

З настанням зими ситуація може тільки ускладнитися, бо при сильних морозах окуляри запотіватимуть не лише, коли ви з вулиці заходитимете у приміщення. А ще й безпосередньо на вулиці, адже скупченню конденсату сприятиме видихання теплого повітря, що моментально осідатиме на лінзі, а якщо надто холодно, то ще й замерзатиме. Тому, без антифог-засобів аж ніяк не обійтися. Чи є ще й інший спосіб уникнути проблеми?

чіткий зір.png

Контактні лінзи як альтернатива окулярам

Так-так, загальновідомий факт, що є люди, які обирають для себе класні окуляри, а є люди, яким зручніше у контактних лінзах. Однак, якщо ви досі були прихильником окулярів, то настання холодів можна сприймати як нагоду спробувати дещо новеньке.

Наскільки б чудовими не були лінзи для окулярів із захисним і водовідштовхувальним покриттям, наскільки б помічну функцію не виконував спрей-антифог, однак повністю уникнути запотівання не вийде. Час від часу потрібно обробляти лінзи спреєм, а самі окуляри мають таку особливість, що оправа обмежує поле зору, та й лінзи потребують очищення.

Щоб отримати новий досвід покращення зору, доцільно спробувати м’які контактні лінзи. Користувачі контактними лінзами не стикаються з проблемою запотівання окулярів і це очевидний плюс.

Якщо у вас є рецепт на окуляри, для підбору контактних лінз потрібно перерахувати діоптрії, для цього використовуються спеціальні вертексні таблиці. Перерахунок робить офтальмолог, водночас можна наново перевірити зір. Рецепт на окуляри не підходить для придбання контактних лінз, тому що між окулярами і оком є відстань, а контактні лінзи такої відстані не передбачають.

І наостанок наголосимо, що вдало підібрані контактні лінзи — це завжди зручно, безпечно і жодного запотівання окулярів! Запрошуємо до найближчої Люксоптики на прийом до офтальмолога або ж за корисно-приємними покупками для чіткого зору.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.