Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Чи можливо покращити гостроту зору? Сучасні методи відновлення

Чи можливо покращити гостроту зору? Сучасні методи відновлення

Завдяки зору ми отримуємо понад 80% інформації про зовнішній світ. Відповідно, коли добре бачимо — отримуємо цю інформацію вичерпною і зрозумілою. А коли бачимо гірше — то зоровий дискомфорт позначається і на якості життя.

Піклування про зір має бути системним і регулярним, щоб вчасно помітити проблему і вжити необхідних дій. А яких саме? Як можна покращити зір?

Сучасні методи лікування зорових захворювань

Перевірка зору в Люксоптиці — якраз та сама регулярна процедура, що раз на півроку або раз на рік даватиме відповідь на питання, а чи все добре з зором? А якщо ні, то що допоможе його покращити? Тому нехтувати цією послугою не треба, а допоки розберемося, які ж методи відновлення зору доступні в галузі офтальмології.

Лазерна корекція зору

Лазерна корекція призначається при міопії, гіперметропії та астигматизмі. Як відомо, ці три вади зору є наслідком неправильного фокусування світлових променів на сітківці. Відповідно, промінь лазера надзвичайно тонко і точно коригує форму рогівки, щоб заломлення світла стало правильним, а зір — чітким.

Взаємодія лазера з оком зазвичай триває до 60 секунд, а пацієнт залишає клініку у той же день.

Сучасні методики лазерної корекції зору представлені такими технологіями, як PRK/LASEK, LASIK, Super LASIK та інші. Показання і протипоказання до проведення процедури, як і вибір технології відповідно до індивідуальних потреб пацієнта, визначає профільний лікар у спеціалізованій клініці.

відновлення зору.jpg

Імплантація інтраокулярних лінз

Інтраокулярні лінзи ще називають штучним кришталиком. І якщо лазерну корекцію призначають для виправлення дефектів рогівки, то імплантація ІОЛ усуває дефекти кришталика, якщо саме ними спричинено, наприклад, астигматизм чи вікову далекозорість (пресбіопію) тощо.

Інтраокулярних лінз існує багато видів: з різних матеріалів, для корекції різних рефракцій. Крім того, імплантація інтраокулярних лінз дозволяє позбутися катаракти. Як і з лазерною корекцією, вибір і призначення цього методу відновлення зору має відбуватися в умовах спеціалізованої офтальмологічної клініки.

Технологічні інновації в окулярах та контактних лінзах

Розвиваються малоінвазивні методи відновлення зору, так само інновації торкнулися і консервативних методів корекції зору.

Мова про окуляри і контактні лінзи, використання яких покращує зір, однак не передбачає жодного хірургічного втручання.

Сучасні лінзи для окулярів — тонкі, естетично привабливі, з додатковими покриттями (від відблисків, від шкідливого синього світла, від забруднень тощо).

Застосовані технології, як і вартість такої продукції, варіюються в широкому діапазоні, щоб задовольнити різні потреби. Наприклад, японський виробник оптичних лінз Nikon застосовує передові технології і створює високоточні лінзи для найточнішого візуального сприйняття з урахуванням унікальності кожної людини. З асортименту американського бренду Kodak на особливу увагу заслуговують лінзи з покриттям Clean&CleAR для додаткового захисту від синього світла, а ще вони стійкі до подряпин і забруднень.

Сучасні контактні лінзи — це так само наслідок інновацій і прогресу. Зокрема, застосування силікон-гідрогелю для їх виготовлення покращує комфорт при носінні і такі їх властивості, як волого місткість і киснепроникність. Правильно підібрані контактні лінзи за умови належного догляду і використання абсолютно не відчуваються в оці, безпечні та слугують вказаний термін.

І окулярами, і контактними лінзами можна ефективно скоригувати такі стани рефракції, як астигматизм, далекозорість і короткозорість. Також інноваційним рішенням є мультифокальні лінзи, дизайн яких передбачає три зони — для ближніх, середніх і дальніх дистанцій — їх офтальмологи призначають для зручної корекції вікової далекозорості (пресбіопії), щоб добре бачити на всіх відстанях, а не міняти окуляри чи то для читання, чи то для дальніх відстаней.

Лікування зору нічними лінзами

Нічні контактні лінзи в офтальмології називаються ортокератологічними. Це жорсткі газопроникні лінзи, які вдягаються на час, коли людина спить, а протягом наступного дня має покращений зір.

Принцип дії в тому, що за ніч лінзи зі спеціальним дизайном змінюють форму рогівки і, як наслідок, оптичну силу ока. Рекомендовані нічні лінзи при короткозорості до -4.5 діоптрій та при астигматизмі до -2 діоптрій. Особливо хороший ефект цей метод корекції демонструє у дітей старше 6 років, коли сповільнює прогресування короткозорості.

Найчастіше у дитячому віці ортокератологічні лінзи і призначаються, проте й дорослим інколи також. Призначення, підбір і корекція зору нічними лінзами потребує певного обладнання, а також досвіду і спеціалізації від лікаря. Послуга надається в деяких Люксоптиках, деталі — за посиланням.

нічні лінзи.jpg

Можливості покращення гостроти зору в домашніх умовах

Коли офтальмологів запитують, чи можна відновити зір в домашніх умовах, їх поради зводяться до профілактики погіршення зору.

Факт у тому, що якщо зір вже погіршився, то скоригувати його можна чи окулярами, контактними лінзами, чи лазерною корекцією. Однак, для збереження зору не зайвим буде дотримання певних рекомендацій.

Повноцінне вітамінізоване харчування. Вправи для зміцнення м’язів очей. Більше часу в русі та на свіжому повітрі, менше часу за цифровими гаджетами. Масажі шийного відділу. Активне кліпання для відновлення слізної плівки. Ці та інші дії не нашкодять зору, однак і самих лише їх недостатньо, щоб відновити зір, який уже погіршився.

Порівняльний аналіз методів відновлення зору

Порівнювати між собою всі вище названі методи відновлення зору можна лише з урахуванням ваших індивідуальних особливостей.

Жоден офтальмолог не дасть узагальненої однозначної відповіді на питання, який же метод кращий. Кожен із них має протипоказання і цілком імовірно, що саме з їх урахуванням і відбувається призначення.

Також, підбираючи корекцію, лікар врахує не лише особливості діагнозу, а й ваш спосіб життя і персональний анамнез. Комусь незручно носити окуляри. Хтось аж ніяк не підбере «свої» лінзи. Комусь небажано робити хірургічне втручання. А у когось діагноз такий, що нічні лінзи чи вітаміни для зору аж ніяк не допоможуть.

Очевидно одне, наш зір потребує піклування, що включає в себе:

  • регулярні перевірки зору — раз на рік, якщо скарг немає, і раз на півроку чи частіше за рекомендацією вашого лікаря, якщо ви носите корекцію;
  • захист очей від синього світла гаджетів і сонячного ультрафіолету — важливо як користуватися комп’ютерними окулярами, так і мати улюблені сонцезахисні, а може, й не одні.
перевірка зору.jpg

Піклування про зір — це до Люксоптики

У всіх-всіх Люксоптиках є кабінет офтальмолога: тут перевіряють зір, підбирають окуляри чи контактні лінзи. Якщо ваш зір у нормі, офтальмолог порадить, як його зберегти і захистити. Якщо корекції окулярами чи лінзами виявиться недостатньо, лікар порадить звернутися до профільних діагностичних центрів.

Перевірка зору в Люксоптиці триває до 30 хвилин, передбачає серію з 20+ тестів і комп’ютерну діагностику. Записатися на прийом до офтальмолога можна через онлайн-форму або за телефоном 0 800 30 98 97.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.