Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Огляд торичних контактних лінз

Що таке торичні контактні лінзи? Це МКЛ, які використовують для корекції астигматизму. Їх поява стала подарунком для багатьох людей. Адже тепер можна  поєднувати носіння окулярів та контактних лінз.

Торичні МКЛ відрізняються від звичайних наявністю циліндричного компонента. Завдяки цьому лінзи коригують різні види і типи астигматизму. Відзначимо, що людям з різними дефектами зору потрібні вироби з різною оптичною силою, різною віссю і силою циліндра.

dc7a564a9c2fa46e3491b92eab884b17.jpg

Торичні лінзи бувають двох видів: для корекції простого і складного астигматизму. Дизайн внутрішньої поверхні перших являє собою циліндр, вісь якого розташовується в межах 0-180 градусів. У лінзах, якими коригують складний астигматизм, є одночасно сферичний і циліндричний компоненти. Їх правильна комбінація дозволяє максимально точно виправити дефекти зору, які є у людини.

На відміну від сферичних, торичні лінзи мають складні системи фіксації. Їх дизайн дозволяє утримувати МКЛ в потрібному положенні. Це необхідно для того, щоб лінза не оберталася на оці, а вісь циліндра залишалася там, де їй і треба бути. Без систем фіксації торичні МКЛ не змогли б виконувати свої функції.

Справа на зображенні ви бачите призматичний баласт, що робить нижній край лінзи важчим. Саме завдяки цьому вона стабілізується на оці і не крутиться протягом дня.

4fd73abcc4d55fbc4f610a4e96e4e36d.jpg


Цікаво!

Деякі люди мріють про кольорові торичні лінзи. Зробити їх непросто, тому вони — рідкість у світі оптики. Але все ж такі МКЛ випускає малазійська компанія MAXVUE VISION. На жаль, її ColourVue Toric в Україні поки що не продаються.



На що звертати увагу при виборі торичних лінз

Як підібрати торичні лінзи? Зробити це можна тільки за допомогою лікаря-офтальмолога. Спочатку фахівець огляне і обстежить вас, потім випише рецепт. По ньому ви зможете купити торичні лінзи в будь-який оптиці або інтернет-магазині.

У рецепті на лінзи офтальмолог вказує їх оптичну силу, циліндричний компонент і вісь циліндра. При покупці МКЛ в першу чергу дивіться на ці параметри! Вибирайте лише ті вироби, які ідеально вам підходять. Пам'ятайте, що саме від цього залежить якість і чіткість вашого зору.

4dfddb18c3511753e8ae6673db2cb0a0.jpg

Які торичні контактні лінзи кращі? Це питання цікавить багатьох користувачів. Звичайно, нікому не хочеться носити погані МКЛ і шкодити своїм очам. Так що давайте розкладемо по поличкам, як вибрати якісні торичні лінзи.

При виборі МКЛ звертайте увагу на:

  • Рефракцію. Купуйте лінзи лише з тими діоптріями і віссю, які вказані в рецепті. Запам'ятайте: добре бачити ви будете тільки в них.

  • Діаметр і радіус кривини. Ці параметри визначає лікар. Від них залежить, наскільки добре лінза "сяде" і зафіксується на рогівці. МКЛ більшого розміру будуть зміщуватися при рухах очей, через що зір стане нечітким. А маленькі лінзи можуть травмувати рогівку і провокувати розвиток крайового кератиту. Так що вибирайте МКЛ тільки "за розміром".

  • Вологовміст. Лінзи з високим вмістом води комфортніші в носінні. Вони майже невідчутні на очах і до них легко звикати. Тому такі МКЛ ідеально підходять новачкам. Вибирайте їх, якщо ви тільки починаєте користуватися засобами контактної корекції.

  • Кисневу проникність. Найкращими вважаються лінзи з киснепроникністю понад 80 Dk / t. Вони добре пропускають повітря і не викликають гіпоксії рогівки. Завдяки цьому їх можна носити до 16 годин в день, а деякі — навіть залишати на ніч.

  • Термін використання. М’які контактні лінзи бувають одноденними, двотижневими, місячними і традиційними. Найбільш оптимальними по співвідношенню ціни і якості вважаються щомісячні МКЛ. Їх можна носити до 30 днів в денному, гнучкому, пролонгованому і навіть безперервному режимі.


Будьте уважні!

Перш ніж використовувати лінзи, уважно ознайомтеся з їх характеристиками. Подивіться, в яких режимах їх можна носити. Денний допускає ходіння в МКЛ тільки вдень (від 8 до 16 годин). А ось лінзи з гнучким і пролонгованим режимами носіння можна залишати на ніч.


Торичні гідрогелеві контактні лінзи

МКЛ роблять з двох видів матеріалів: гідрогелевих і силікон-гідрогелевих. Вони розрізняються структурою, вмістом вологи, гідрофільністю і кисневою проникністю.

Лінзи з гідрогелю мають гідрофільні поверхні. Вони добре змащуються слізною рідиною, чудово утримують вологу, не викликають дискомфорту і сухості очей. Але через низьку кисневу проникність ходити в них можна 8-12 годин в день. При більш тривалому носінні гідрогелеві лінзи викликають неприємні відчуття і почервоніння очей.

Серед сучасних торичних МКЛ з гідрогелю найбільш популярні SofLens Toric компанії Bausch + Lomb. Вони мають високогідрофільну поверхню і містять цілих 66% води. Ці лінзи практично невідчутні на очах. Звикати до них набагато легше, ніж до будь-яких силікон-гідрогелевих МКЛ. Тому SofLens Toric — кращий варіант для новачків.

962dded0eb7d77cd3346d6594ee25ae4.jpg

Торичні силікон-гідрогелеві контактні лінзи

У наш час більшість МКЛ роблять з силікон-гідрогелю. Цей матеріал цінується за високу кисневу проникність. На відміну від гідрогелю, він дозволяє рогівці "дихати" і не допускає її гіпоксії.

Силікон-гідрогелеві лінзи мають свої недоліки. Основний з них — погана змочуваність поверхонь. Через це МКЛ сильніше відчуваються на очах і швидше пересихають. Щоб позбутися дискомфорту при їх носінні, багато пацієнтів використовують зволожувальні краплі.


Важливо!

Силікон-гідрогелеві лінзи з'явилися більш як 10 років тому. Відтоді багато виробників добсягли гарної зволожувальності їх поверхонь. Це стало можливо завдяки створенню технологій AQUA Moisture System, HydraGlyde, AQUAGRIP, Aquaform, AQUA Comfort, Hydraclear Plus, Aqua Shield і т.д.


   До силікон-гідрогелевих МКЛ відносяться:

  • Air Optix for Astigmatism

  • Pure Vision 2 For Astigmatism

  • Biofinity Toric

Торичні одноденні контактні лінзи

У порівнянні з щомісячними, одноденні МКЛ більш безпечні та зручні у використанні. Вони не вимагають спеціального догляду і до них не потрібно купувати розчини, контейнери, футляри... Пару лінз досить надіти вранці, а потім зняти і викинути перед сном.

Популярні одноденки для корекції астигматизму:

  • Dailies Aqua Toric

  • Focus Dailies Toric


Факт!

Судячи з відгуків лікарів і пацієнтів, одноденні лінзи рідше всіх інших викликають ускладнення. З ними у вас практично немає шансів захворіти кон'юнктивітом, кератитом, виразкою рогівки або іншою інфекційною хворобою.


Які торичні контактні лінзи кращі

На відміну від всіх інших, торичні МКЛ повинні весь час перебувати в одному і тому ж положенні. Щоб лінзи правильно фіксувалися на рогівці, виробники забезпечують їх різними системами стабілізації. Кращі з них — Precision Balance 8/4 Design, Optimized Ballast Design і Accelerated Stabilization Design.

Лінзи з сучасними дизайнами мають величезну перевагу перед МКЛ з традиційним призматичним баластом. При зміщенні вони дуже швидко повертаються на потрібне місце. Це дозволяє пацієнтові чітко бачити протягом усього дня.

На схемі видно, як виглядають торичні лінзи з дизайном прискореної стабілізації. Рожевим відмічені чотири витончені зони, які утримують МКЛ в потрібному положенні.

85702d10279d4e20968befd2254e04cb.jpg

На фото нижче ви бачите дизайн точної стабілізації (Precision Balance 8/4 Design) Air Optix for Astigmatism. На 4 і 8 годинах лінзи знаходяться потовщені точки. На 3, 6 і 9 годинах — невеликі мітки. Все це забезпечує надійну фіксацію лінзи і захищає її від неконтрольованого обертання. Після зміщення МКЛ повертається на місце всього за 30 секунд.

7fe694b824c72bb111fd23d7247b9d37.jpg

Оптимізований дизайн торичних лінз, який ви бачите нижче, відрізняється поліпшеною геометрією. Завдяки широкій зоні баласту і єдиній горизонтальній площині ISO лінзи з Optimized Ballast Design правильно орієнтуються і не обертаються протягом дня. А їх велика оптична зона гарантує високу якість зору і широкий огляд.

bcfef53e54e7ac0a477fdd0b5c237da0.jpg

До торичних лінз з поліпшеним дизайном відносяться:

  • Air Optix for Astigmatism (Alcon);

  • Dailies Aqua Comfort Plus Toric (Alcon);

  • Biofinity Toric (CooperVision);

  • Acuvue Moist for astigmatism (Johnson & Johnson);

  • Acuvue Oasys for Astigmatism (Johnson & Johnson).

Решта торичних МКЛ має призматичний баласт. Він робить нижній край лінзи важчим і тим самим забезпечує її фіксацію на оці. На жаль, такий дизайн не досконалий. При морганні і рухах очей лінза з призматичним баластом може обертатися. Тимчасове зміщення осі циліндра призводить до затуманення зору. Це викликає масу дискомфорту у людей із середнім і високим ступенями астигматизму.


Факт!

Якісні МКЛ мають хорошу змочуваність, ультратонкі краї, асферичний дизайн передньої поверхні та інші "фішки". Звичайно, такі торичні лінзи коштують дорожче інших. Але користуватися ними зручніше і приємніше.


Рейтинг торичних контактних лінз

Ми вибрали п'ятірку кращих МКЛ для корекції астигматизму. Ви не пожалкуєте, вибравши будь-які з них.

1 місце — Dailies Aqua Comfort Plus Toric

Щоденні МКЛ від Alcon Vision Care. Ця всесвітньо відома компанія є одним з лідерів офтальмологічного ринку.

0539b899435d24362281b24a8e4954e5.jpg

Dailies Aqua Comfort Plus Toric містять 69% води, що наближається до природного вологовмісту рогівки. МКЛ мають зволожену поверхню і надійну систему фіксації — Precision Curve Design. Наявність спеціальних міток на 3 та 9 годинах помітно полегшує надягання лінз.

Dailies Aqua Comfort Plus Toric підійдуть для корекції міопічного, гіперметропічного і змішаного астигматизму різних типів і ступенів.

2 місце — Air Optix for Astigmatism

Силікон-гідрогелеві лінзи щомісячної заміни виробництва компанії Alcon. Мають хорошу кисневу проникність, завдяки чому в них можна ходити до 6 днів, не знімаючи.

Air Optix for Astigmatism мають широку оптичну зону і тонкі рівні краї. Вони оснащені конструкцією Precision Balance 8/4 Design і надійно фіксуються на оці протягом дня. Поверхня МКЛ оброблена за унікальною запатентованою технологією SmartShield. Це робить лінзи практично невідчутними на очах і дуже комфортними в носінні.

c2f5d490e1190829cebf950d6b2a1161.jpg

3 місце — Acuvue Moist for astigmatism

Лінзи щоденної заміни від компанії Johnson & Johnson. Мають оптимальний вологовміст — 58%. Acuvue Moist for astigmatism зроблені за запатентованою технологією Lacreon. Вони добре утримують рідину, не викликають дискомфорту і сухості очей. Завдяки індикатору "1-2-3" і спеціальному тонуванню надягати лінзи дуже просто і зручно.

4 місце — Biofinity Toric

Щомісячні силікон-гідрогелеві лінзи американської компанії CooperVision. Мають високу кисневу проникність і при цьому добре утримують вологу. Biofinity Toric зроблені за сучасною технологією зволоження Aquaform. Їх поверхня добре змочується, завдяки чому лінзи забезпечують приголомшливий комфорт при носінні. Оптимізований дизайн Optimized Ballast Design гарантує надійну стабілізацію МКЛ протягом усього дня.

Завдяки технології Hydraclear Plus лінзи залишаються зволоженими протягом всього дня. А завдяки дизайну прискореної стабілізації вони швидко повертаються в потрібне положення після зміщення. Все це робить лінзи Acuvue Oasys for Astigmatism максимально зручними в носінні.

861378c367a3ce6ad7a67758ca341900.jpg

5 місце — Acuvue Oasys for Astigmatism

МКЛ з силікон-гідрогелю від виробника Johnson & Johnson. Призначені для двотижневого носіння в денному режимі або безперервного носіння протягом 7 днів. Завдяки технології Hydraclear Plus лінзи залишаються зволоженими протягом всього дня. Завдяки дизайну прискореної стабілізації вони швидко повертаються в потрібне положення після зміщення. Все це робить лінзи Acuvue Oasys for Astigmatism максимально зручними в носінні.


Підбір торичних лінз в Люксоптиці

Якщо ви раніше не носили контактні лінзи — вам потрібно спочатку сходити до офтальмолога. Пройти повноцінне обстеження ви можете в найближчому відділенні Люксоптики. Наш фахівець огляне вас і дасть потрібні рекомендації. За його рецептом ви зможете надалі упувати собі торичні лінзи.

В Люксоптиці ви можете придбати сучасні МКЛ за доступними цінами. Якщо у вас виникнуть труднощі з вибором — ви завжди можете порадитися з консультантом.

З'явилися питання або ви хочете придбати контактні лінзи?

Телефонуйте за номером 0 800 30 98 97.

Наші співробітники з радістю дадуть відповідь вам і запишуть на прийом до офтальмолога.

227fc309aaf0bb4916396892f60d51ba.jpg

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.