Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Різниця між сферичними і асферичними контактними лінзами

Різниця між сферичними і асферичними контактними лінзами

Користувачі контактними лінзами з досвідом напевне кілька разів та й змінювали контактну корекцію.  І що більшим є ваш досвід, то ймовірніше ви чули, що м’які контактні лінзи, як і лінзи для окулярів, бувають з різним дизайном. 

Зокрема, лінзи для корекції короткозорості і далекозорості можуть бути зі сферичним і асферичним дизайном. 

Сферичні контактні лінзи

Сама лише назва обумовлена тим, що поверхня сферичної лінзи виглядає як переріз сфери, а радіус кривизни є однаковим по всій площі.

Що таке сферичні контактні лінзи

Сферичні контактні лінзи використовуються як базова корекція. 

Їх призначають для покращення зору при міопії та гіперметропії, вони забезпечують стабільну корекцію. Якщо лінза в оці обертається, це жодним чином не позначається на якості корекції, бо зосереджена в зоні кришталика оптична сила завжди однакова.

Основні характеристики сферичних лінз

Основна відмінність сферичних лінз — це зосередженість заявленої оптичної сили в центральній частині лінзи. При незначних вадах зору цього достатньо, щоб забезпечити оптимальну корекцію. Якщо ж погіршення рефракції надто виражене, то можливий дискомфорт периферичного зору і спотворення, розмитість зображення. 

Ще одна особливість сферичних контактних лінз, що у світлий час доби вони забезпечують чіткий зір, а от у темряві можуть виникати ореоли навколо ліхтарів та інших джерел світла.

Крім того, якщо вам показана сильна корекція з використанням сферичних контактних лінз, маєте врахувати, що вони будуть трохи товстішими за лінзи з такими самими діоптріями, однак асферичного дизайну.

сферичні та асферичні контактні лінзи.png

Асферичні контактні лінзи

Асферичні контактні лінзи — більш сучасні та створені такими, щоб стати альтернативою сферичним. Вважається, що такий дизайн більш зручний при сильно вираженій міопії та гіперметропії, а також у темний час доби.

Що таке асферичні контактні лінзи

Якщо сферична лінза візуально — це напівсфера, то асферичні контактні лінзи за формою схожі на еліпс. Наявність одразу кількох осей обертання покращує їх оптичні властивості.

Одна поверхня асферичної контактної лінзи — це незакінчена сфера, а інша більше схожа на параболу чи еліпс. Такий дизайн обумовлює розподілення оптичної сили від центру до периферії. Як наслідок, вдається уникнути спотворень зображення, виникнення аберацій і розмитого бокового зору.   

Основні характеристики асферичних лінз

Отже, перша притаманна саме асферичним лінзам особливість — це однаково розподілена оптична сила і в центральній, і в периферичній областях. Це зводить нанівець ймовірність спотвореного зображення, у тому числі й при сильних порушеннях зору.

як вибрати контактні лінзи.png

Друге, що варто відзначити, це товщина лінзи. Зазвичай це завжди тоненькі лінзи, що майже не відчуваються в оці, яку б оптичну силу вони не мали. Особливість тут полягає ще й у тому, що більш тонкі лінзи краще пропускають кисень, ніж товстіші.

Вибір між сферичними і асферичними лінзами

Узагальнюючи, можна дійти висновку, що асферичний дизайн позбавлений всіх тих недоліків, що притаманні сферичному. І саме через це вони не можуть бути однаковими за ціною. 

Більш витончений і деталізований дизайн асферичних лінз обумовлює їх вищу вартість, однак якщо ви шукаєте комфорту, непомітності та звідусіль чіткого зору, то офтальмолог порадить вам продукт саме з цієї категорії.

сефричний і асферичний дизайн.png

Критерії вибору лінз

При виборі контактних лінз їх дизайн потрібно враховувати, як і будь-які інші параметри, зокрема, матеріал, режим заміни, киснепроникність і вологовміст. 

Якщо ви тільки починаєте користуватися контактними лінзами, купуйте тільки ті, що призначає вам лікар. З часом і досвідом ви зрозумієте, що вам більш зручно, однак свої враження теж краще викласти окулісту та отримати його зворотній зв’язок.

Рекомендації для користувачів

Якими можуть бути рекомендації офтальмолога з огляду на потреби користувача контактними лінзами? Перш за все, лікар враховуватиме ступінь міопії чи гіперметропії. Якщо знадобляться лінзи з високою оптичною силою, то більш імовірно, що будуть призначені лінзи з асферичним дизайном.

У будь-якому випадку сферичні контактні лінзи можна приміряти і спробувати, щоб зрозуміти, чи забезпечують вони якісну корекцію і для периферичного зору, чи не виникає спотворень. Якщо їх носити комфортно, на цьому вибір можна зупинити.

Переваги і недоліки кожного типу лінз

Серед переваг сферичного дизайну — стабільна корекція, що задовольняє потреби людини з початковими ступенями міопії та гіперметропії. Це класичний дизайн, який давно себе зарекомендував. Він простий у виготовленні, тож сферичні лінзи зазвичай недорогі.

Серед недоліків сферичних лінз — ймовірність виникнення так званих аберацій, це спотворення зору, відблиски й ореоли, може відчуватися дискомфорт при спогляданні вбік.

Якраз перевага асферичного дизайну і полягає в його деталізації та витонченості. Тут враховано недоліки сферичних лінз, тож асферичні лінзи забезпечують чіткий зір при погляді в різні сторони. А ще вони переважно тоненькі, яку б ступінь корекції не забезпечували.

Серед недоліків асферичних лінз — їх вартість. Вона цілком обґрунтована тим, що дизайн складніший за сферичний та завжди забезпечує виняткову чіткість зору. 

Догляд за контактними лінзами

Догляд за контактними лінзами зі сферичним та асферичним дизайном зводиться до загальних правил і не має особливих відмінностей.

догляд за контактними лінзами.png

Якщо це лінзи щоденної заміни, то вранці вдягаєте, а ввечері знімаєте і викидаєте. Якщо протягом дня виникає відчуття сухості в очах, то запитайте свого офтальмолога або про краплі для зволоження, або про підбір інших лінз.

Якщо це лінзи планової заміни (двотижневі, місячні, квартальні тощо), важливо користуватися багатофункціональними розчинами чи пероксидними системами для очистки і догляду за лінзами. Дотримуватися гігієнічних процедур геть нескладно, проте саме вони забезпечують комфорт і безпеку використання м’яких контактних лінз. 

Контактні лінзи зі сферичним та асферичним дизайном для корекції міопії та гіперметропії ви можете придбати у найближчій Люксоптиці або онлайн в інтернет-магазині. Якщо не маєте рецепта на контактні лінзи, в Люксоптиці є відповідна послуга, коли лікар-офтальмолог перевірить ваш зір і підбере потрібні лінзи. На підбір контактних лінзх можна записатися онлайн.
YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.