Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Чи можна носити контактні лінзи під час застуди?

Чи можна носити контактні лінзи під час застуди?

Застуда, грип і будь-яка інша сезонна хвороба змушує нас внести зміни у звичні будні. Ритм життя сповільнюється. Необхідно прислухатися до свого тіла і звичайно ж дотримуватися рекомендацій лікаря. А ще — загорнутись у ковдру і неспішно пити теплий чай.

Але варто пам'ятати й про те, що на шляху до одужання від деяких звичайних речей доведеться відмовитися. Наприклад, обмежити зустрічі з рідними та колегами, уникати зайвих фізичних навантажень. А ось тим, хто носить м'які контактні лінзи (МКЛ), на час хвороби краще замінити їх на окуляри.

Як же ГРВІ впливає на здоров'я очей в контактних лінзах і як бути, якщо ви захворіли, а під рукою немає окулярів? Про це читайте далі!

Чому не можна носити контактні лінзи під час хвороби?

Лікарі-офтальмологи не радять користуватися контактними лінзами навіть при наявності хоча б одного із симптомів застуди або грипу (нежить, біль у горлі, підвищена температура і т.ін). На це є ряд причин.

1. Ризик появи очних інфекцій.

Одним з найчастіших симптомів ГРВІ є нежить. При цьому слиз, який виділяється з носа, може містити бактерії та віруси. Якщо в процесі чхання вони потрапляють в очі, є ймовірність появи кон'юнктивіту або інших інфекційних захворювань. І цей ризик в рази збільшується в тому випадку, коли ви під час хвороби ви продовжуєте використовувати МКЛ для корекції зору.

2. Ризик зараження.

На фоні підвищеної температури тіла або використання судинозвужувальних препаратів ваша слизова пересихає, а значить — стає менш захищеною від бактерій. Тимчасова заміна лінз на окуляри в такому випадку також допоможе уникнути небажаних ускладнень.

3. Ризик пошкодження рогівки.

Через нестачу слізної рідини ви можете відчувати свербіж і печіння. Очі червоніють, адже слизова пересушена. Якщо ці симптоми ігнорувати, вони можуть посилитися, а в складних випадках навіть призвести до запалення рогівки.

4. Ризик посилення побічних ефектів від ліків.

Деякі медичні препарати, які призначають при застуді, викликають сухість очей і зниження гостроти зору. Якщо при цьому продовжувати носити контактні лінзи, ви можете тільки ускладнити дискомфорт очей.

5. Ризик затримання мікробів під лінзою.

Напевно, ви добре знаєте, що якісні контактні лінзи відрізняються здатністю затримувати сльозу під своєю поверхнею. Таким чином вони забезпечують зоровий комфорт протягом усього дня. І це чудово при хорошому самопочутті.

При ГРВІ є ймовірність потрапляння мікробів через очні канали та затримування їх під лінзою. Іншими словами, бактерії та віруси потрапляють у сприятливе для розвитку середовище і стають причиною запалення слизової, а в деяких випадках і проблем з сітківкою ока або рогівкою.

6. Ризик зниження якості зору в лінзах.

Чіткість зору в контактних лінзах може відрізнятися від того, якою вона була до хвороби. Це легко пояснити недостатньою зволоженістю очей, а також зниженням киснепроникності лінз.

Крім усього перерахованого вище не варто забувати і про знижений імунітет. Тут уже мова йде про інфекції, які з самого початку не пов'язані з вашою застудою.

Що робити, коли ви захворіли і не можете відмовитися від контактних лінз?

Найзручнішим рішенням для корекції зору є поєднання контактних лінз і окулярів. Якщо ж ви захворіли, але з якоїсь причини не можете замінити МКЛ на окуляри, візьміть до уваги наступні поради:

  • Розгляньте варіант використання одноденних лінз. Вони не вимагають додаткового догляду. Увечері ви викидаєте використану пару, а на наступний день одягаєте нові, стерильні.

  • Слідкуйте за гігієною рук, перш ніж змінювати лінзи. Крім ретельного миття використовуйте антисептик.

  • Якщо ви носите МКЛ планової заміни, дотримуйтесь правил їх дезінфекції та заміни розчину. Використовуйте пероксидні системи щодня, вони надійно очистять і продезінфікують контактні лінзи.

  • Щоб запобігти сухості очей, використовуйте зволожувальні краплі. Їх допоможе підібрати для вас лікар-офтальмолог. Віддавайте перевагу безконсервантним формам зволожувачів.

Пам'ятайте, в разі тривалого дискомфорту очей або ж інфекції слід терміново звернеться за консультацією до фахівця.

Вже через кілька днів після одужання ви можете знову повернутися до своїх улюблених контактних лінз!

 

Бережіть себе і насолоджуйтеся хорошим зором за будь-яких обставин.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.