Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Окуляри з оправою чи без: що краще вибрати

Окуляри з оправою чи без: що краще вибрати

Окуляри давним-давно перестали бути лише засобом для корекції зору. Сьогодні це модний аксесуар для чоловіків і жінок, тож увага приділяється і формі оправи, і її кольору, матеріалу, наявності, врешті-решт!

Виходячи з конструкції аксесуара, розрізняють окуляри з оправою та без. Давайте розбиратися, кому які більше підходять і коли краще зосередитися на функціональності та надійності виробу, а не на його дизайні.

Безобідкові окуляри: відмінності конструкції

Від початку конструкція оптичної оправи передбачає наявність рамки, обідка навколо лінзи, в якому вона фіксується. Між собою два обідки з'єднуються містком, а прикріплені до них завушники утримують оправу на обличчі. Коли всі елементи на місці, оправу називають обідковою.

Якщо рамка навколо лінзи є тільки зверху або знизу і служить опорою конструкції між містком і завушниками, такі моделі називаються напівобідковими.

Хоть-с-оправой,-хоть-без2.png

Але рамки може й не бути: очевидно, що безобідковими називають саме такі оправи. Оптичні лінзи в цих конструкціях кріпляться безпосередньо до містка та завушників на втулки та гвинтики. Щоб надати аксесуару більше міцності завушники та місток виготовляють переважно з титану, нержавіючої сталі та берилію.

Безоправні окуляри: особливості використання

Безобідковим окулярам через їх конструкцію притаманні декілька особливостей, що кардинально відрізняють їх від обідкових.

  • Вони легші, отже, на обличчі відчуваються не так сильно. З якого б полегшеного матеріалу не була виготовлена ​​оправа, вона все одно додає ваги виробу. Якщо ви тільки-но починаєте носити окуляри, то можете відчувати незвичний тиск оправи на перенісся. Тож при виборі оправ для менш помітних, полегшених окулярів краще віддавати перевагу безобідковим конструкціям.

  • Навантаження на лінзи більше, а значить, можливість їх пошкодити вище. Для безоправних окулярів обов'язково застосовуються лінзи з матеріалу максимально міцного та еластичного. Адже саме в лінзах просвердлюються крихітні отвори для кріплень, адже саме лінзи є основою загальної конструкції. Але навіть із міцними лінзами безобідкові моделі все одно позбавлені опори у вигляді оправи, а отже, і додаткового захисту.

  • Зате потребують додаткового догляду. Знімати та надягати безоправні окуляри потрібно двома руками та притримуючи їх за завушники. Якщо упор зміщується на одну дужку, вона швидше розхитується, а від зайвого дотику пальців до лінз залишаються сліди. Часто саме при покупці окулярів без оправи рекомендують захисні брудо-і водовідштовхувальні покриття для лінз.

  • Забезпечують максимальний огляд та мінімально помітні на обличчі. Дизайн безобідкових та напівобідкових окулярів сильно полегшений у порівнянні з будь-якими обідковими оправами. Кріплення виглядають витонченіше, лінзи ніби зависли біля обличчя. Створюється не лише відчуття повітряного образу, а й не порушується периферичний огляд. Тож ці окуляри — вдалий вибір, наприклад, для водіїв.

Окуляри без оправи чи обідкові моделі: як визначитися з вибором?

Насамперед, не забувайте, будь ласка, що будь-які окуляри — і сонцезахисні, і для корекції зору, і ті, що для стилю і з нульовими діоптріями — всі вони можуть бути у вашому гардеробі не в одному екземплярі.

Окуляри — настільки чудовий аксесуар і така виразна деталь іміджу, що можна змінювати їх час від часу. А значить, не існує універсальної відповіді на питання про те, використання яких окулярів краще, без оправи або ж із нею. Різноманітність форм і конструкцій оправи, колірні рішення, наявність декоративних елементів і особливо комфорт конкретної моделі — при виборі тих самих, своїх улюблених, окулярів потрібно враховувати все це.

Хоть-с-оправой,-хоть-без3.png

І якщо матеріал, колір та форма оправи — це питання смаку, то для комфортної посадки окулярів краще дотримуватися кількох рекомендацій.

  • Оправа не повинна тиснути ні на скроні, ні на перенісся, ні в області завушників. І водночас оправа має триматися щільно, за шириною не виходити за межі обличчя.

  • Коли окуляри малі, то завушники розходяться в сторони і відразу розхитуються, а коли великі — помітним стає проміжок між ними й обличчям.

  • Добре, коли оправа з гнучким носоупором, що просто підлаштовується під ширину перенісся. Якщо ж обираєте звичайний спаяний, не допускайте зазору між оправою і носом, але й слідів від носоупору не має залишатися.

  • Коли окуляри посаджені правильно, то верхня частина конструкції розташовується паралельно до лінії брів і підкреслює її.

Коли оправа для окулярів незамінна, а безоправні окуляри не підходять?

Найчастіше аргументом на користь безобідкових оправ служить їх легкість, невагомість, непомітність. Обирати їх властиво людям, які не хочуть акцентувати увагу на присутності окулярів на обличчі. І водночас, слушно зауважити, що безоправні окуляри все ж таки помітні. Крім того, у деяких випадках вибір на користь безобідкової конструкції не є бажаним і чудовою альтернативою може стати оправа з прозорого пластику.

При астигматизмі для корекції зору призначаються товсті лінзи і хоч би якими міцними були гвинтики для їх фіксації між собою, швидше за все, вони розхитаються. Інноваційні технології частково цю проблему вирішують: на ринку з'являються тонкі та полегшені лінзи для астигматиків. І все одно, чи підходять вони для безоправних конструкцій, потрібно визначати в кожному конкретному випадку.

Ще одні обмеження пов'язані зі специфікою догляду за окулярами без оправи. Вочевидь, тут теж усе індивідуально, але зберігання, чищення та повсякденне використання таких моделей зазвичай потребують більшої скрупульозності. Якщо ви не готові ретельно вичищати ділянки лінз біля гвинтиків, якщо можете кинути окуляри зовнішньою стороною лінз на жорстку поверхню, а привчити себе до того, щоб знімати та надягати окуляри двома руками, а не за одну лише дужку, видається складним, від безобідкових окулярів краще відмовитись.

При виборі улюбленої оправи для окулярів обов'язково враховуйте рецепт на лінзи, а якщо такого немає, запрошуємо на перевірку зору в найближчу Люксоптику.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.