Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Для безкоштовної доставки не вистачає 700 грн
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Розуміння важливості перевірок очей у дітей: коли і як часто?

Розуміння важливості перевірок очей у дітей: коли і як часто?

Діти зазвичай не скаржаться на зір, бо просто не знають, що таке бачити добре чи погано. Давайте дізнаємося, як розвивається дитячий зір, як помітити проблему і як часто відвідувати офтальмолога у дитячому віці.

Як розвивається зір дитини?

А чи знаєте ви, що далекозорість для дитини у віці до 6-7 років цілком природна? Така норма зору у дітей визначається тим, що очне яблуко у дитини настільки невеликого розміру, що світлові промені фокусуються поза сітківкою. В нормі далекозорість минає повністю до настання шкільного віку. Яких іще вікових змін зазнає зір дитини?

дитина у окуліста.png

Зір дитини до 2 місяців

Зіниці новонароджених максимально звужені, щоб надлишок світла не пошкодив чутливу сітківку. Коли вона трохи міцнішає, на другому місяці життя зіниці потрохи розширюються. Загалом, у перші місяці життя ми сприймаємо довкілля розмитим і в сірих відтінках.

Чіткість зору формується поступово, а привернути увагу дитини можна хіба що яскравими і великими предметами.

Зір дитини у 2-4 місяці

Різнокольорові іграшки розвивають сприйняття кольору малечею. У цьому ж віці поступово формується сприйняття відстаней і тривимірного світу. Дитина вчить оцінювати, на які відстані знаходить той чи інший предмет.

Зір дитини у 4-8 місяців

Сприйняття відстаней і предметів поблизу стає більш усвідомленим. У цьому ж віці дитина вже добре реагує на посмішки і відповідає взаємністю.

Дитина звертає увагу на дрібні деталі та активні рухи поруч. Вже добре розрізняє кольори.

Зір дитини у 9-12 місяців

Сприйняття кольору і простору в цьому віці вже можна порівнювати з тим, як бачать дорослі. Поліпшується відчуття тривимірності простору: щоб досягнути якогось предмету, дитина розуміє, що до нього потрібно наблизитися.

Зір дитини у 1-2 роки

Завдяки нормальному зору в цьому віці дитина опановує дрібну моторику, активно розрізняє частини тіла, а ще може потрохи учитися малювати прямі чи вигнуті лінії, якщо до рук потрапляє олівець.

Зір дитини у 3-4 роки

Зазвичай саме в цьому віці стає доцільною перевірка гостроти зору з використанням дитячих версій таблиці Сивцева, де зображені не літери, а фігури, тварини та інші знаки, знайомі малечі.

У цьому віці формується і покращується зорова пам'ять.

Зір дитини у 4-6 років

Приблизно до цього віку у малечі формується чітке та комфортне бачення на всіх відстанях. Оскільки очі сприймають зображення синхронно, дитина може поступово вивчати алфавіт і розуміти орієнтацію букв, стежити за словами на сторінці. Так стає можливим навчання читанню.

Зір дитини у шкільному віці

З настанням шкільного віку дитина відчутно активніше включається у процес навчання: займається не лише читанням, а й вправами з використанням цифрових гаджетів. Тут часто і ховаються причини порушення зору у дітей

Саме шкільний вік справедливо вважається тим періодом, коли навантаження на зір зростає, дитина вчиться бути дисциплінованою, посидючою, більше часу проводить за партою і менше в активних розвагах на свіжому повітрі. Це й може бути очевидною відповіддю на питання, чому падає зір у дитини шкільного віку.

дитячий зір.png

Регулярні перевірки зору саме у школяриків сприяють виявленню відхилень на ранніх стадіях зі своєчасною їх корекцією.

Приблизно до 12 років зорова система дитини вже сформована і ризик подальших порушень зору знижується, проте не виключається повністю.

Як проявляється поганий зір у дитини?

Поганий зір у дитини часто буває секретом і для неї, і для батьків. Малеча за браком досвіду не знає, що можна бачити краще, і відповідно, не скаржиться. Проте, якщо має певні проблеми із зором, то у природний спосіб намагається зарадити їм. От саме до таких «маячків» і мають бути уважними батьки.

Поганий зір у дитини позначається на загальному розвитку: навчання, інтереси, вибір майбутньої професії, часто це залежить від формування зорової системи. І що раніше виявити і скоригувати відхилення, то краще.

Які повсякденні дії та звички можуть вказувати на порушення зору у дітей?

  • Часте мруження і цілеспрямоване, ніби спеціально, кліпання очима.
  • Неприродне і надмірне нахиляння голови під час ігор чи навчання.
  • Сидіння у сильно зігнутій, так само неприродній позі за книжкою, малюванням чи гаджетом.
  • Швидка втомлюваність при роботі з зображеннями зблизька.
  • Розтирання очей і прикривання одного ока, коли придивляється.
  • Світлобоязнь і сльозотеча.
  • Періодичне відхилення одного з очей.
  • Раптове просідання у навчанні чи читанні, коли через поганий зір дитина не встигає сприймати інформацію.

Перераховані «тривожні маячки» мають спонукати вас якнайшвидше відвідати офтальмолога разом з дитиною. Водночас існують рекомендації, коли потрібно перевірити зір профілактично.

Перевірка зору у дітей: коли і як часто?

Зазвичай до першого офтальмолога малечу ще на першому році життя направляє сімейний лікар. Це плановий профілактичний огляд, що має на меті пересвідчитися, що зір розвивається в межах норми.

Якщо в подальші роки батьки не помічають у розвитку дитини нічого, що викликало б занепокоєння, то наступного разу прийти до офтальмолога рекомендовано у віці 3+ років.

Якщо жодних скарг немає, а обстеження показує нормальний результат, то наступного разу повертайтеся до дитячого офтальмолога вже перед школою: у віці 6+ років.
Якщо ж обстеження показує відхилення від норми, то лякатися теж не варто. Бо у віці 3+ лікування зору у дітей відбувається легко, у 6+ вже складніше, а от у 12+ найчастіше вади зору стабілізують і визначають спосіб корекції на майбутнє.

Якщо і в шкільному віці дитячий офтальмолог не виявляє у дитини жодних відхилень, чудово! Однак, пам’ятайте, будь ласка, що через високі навантаження для зорової системи школярам потрібно вже відвідувати окуліста не раз на 3 роки, а раз на 1 рік. Така профілактика порушень зору у дітей дозволяє не пропустити прогресування короткозорості, далекозорості чи астигматизму.

діти у парку.png

Як підготуватися до дитячої перевірки зору?

Що меншою є дитина на огляді у офтальмолога, то складніше з нею домовитися про виконання тієї чи іншої послідовності дій. Примітно, що для дитини до 1 року життя існує невеличкий лайфхак від головного лікаря Люксоптики Лариси Харченко. Прості дії, виконані батьками вдома, дозволяють офтальмологу зробити висновки про стан зорової системи дитини.

Назвемо цей лайфхак «фото зі спалахом». Його суть зводиться до фотографування дитини зі спалахом у темряві. Все просто і зовсім не страшно для малечі. І варто одразу уточнити, що фото зі спалахом у темряві жодним чином не шкодить здоров’ю очей.

Яку інформацію надає таке фото лікарю? З нього можна зрозуміти стан сітківки та прозорість оптичних середовищ ока. Відблиски світла на рогівку обох оченят мають бути симетричними, а самі зіниці — червоними.

Детальніше про доцільність та інформативність фото зі спалахом і регулярність перевірок зору в дитячому віці у розмові Лариси Борисівни з доктором Комаровським.

Профілактика порушень зору у дітей

Запобігти проблемі почасти легше, ніж потім її усувати. Цим і пояснюється доцільність профілактичних відвідувань лікаря.

Крім того, важливо формувати культуру піклування про зір змалечку, щоб зменшити ризик порушень зі сторони зорової системи.

  • Дитині потрібно більше часу проводити на свіжому повітрі та за активним дозвіллям. Рухливість розвантажує м’язи і зменшує напругу. Очі сприймають інформацію з різних дистанцій. Разом це сприяє збалансованому і здоровому розвитку.
  • Повністю відмовитися від використання гаджетів дитиною не можна, проте можна контролювати тривалість роботи з ними і кожні 20 хвилин робити перерву на 20 секунд для споглядання чогось на відстані 6 метрів (або 20 футів). Це правило «20-20-20» і воно дуже помічне.
  • Не менш важливо слідкувати й за тим, на якій відстані від очей дитина тримає книжку чи смартфон, коли навчається. Це має бути відстань співмірна з довжиною від ліктя до пальців, ця відстань індивідуальна для кожного.
  • Коли дитина перебуває надворі у сонячну погоду, потурбуйтеся про захист оченят від сонячного ультрафіолету. Змалечку привчайте дитину до сонцезахисних окулярів. Візьміть до уваги, що не всі затемнені лінзи містять UV-фільтр, тому обирайте дитячі сонцезахисні від перевірених виробників.

Стильні та яскраві сонцезахисні окуляри, зручні окуляри для зору, а за потреби і контактні лінзи для дитини можна купити в Люксоптиці. Також можете записати дитини на перевірку зору — за телефоном 0 800 30 98 97 або онлайн.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.