Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Астигматизм. Як досягти чіткого зору?

Астигматизм. Як досягти чіткого зору?

Постійно втомлюються очі. Доводиться напружувати зір і тільки так можна дещо позбутися розмитого зображення. Так може проявлятися астигматизм, досить поширена вада зору. Набагато поширеніша, ніж можна подумати спершу.

Астигматизм більш поширений, ніж здається

Зображення ніби витягнуті, трохи спотворені, але якщо астигматизм розвивається з малих років, то про це можна навіть не здогадуватися, а сприймати як норму. А зорова система тим часом буде напружуватися, щоб хоч якось компенсувати недосконалу картинку.

За деякими даними, астигматизм трапляється у 40% дорослих людей. Так-так, він дуже розповсюджений, але й коригується просто і у різний спосіб. Якщо розібратися, то мати чіткий зір не так вже й недосяжно.

астигматизм у дорослих.jpg

Що таке астигматизм?

Астигматизм – це стан рефракції, обумовлений неправильною формою рогівки чи кришталика, що призводить до спотворення зображень. Вони можуть бути нечіткими, викривленими або розмитими. 

В нормі рогівка і кришталик — круглі, як футбольний м’яч. А от якщо їх можна порівняти з м’ячем для регбі, це вже астигматизм. Як наслідок, світло не фокусується на сітківці, оптичну систему ока порушено, а предмети довкола людина сприймає викривлено.

Чому це відбувається? У медицини немає однозначної відповіді на це питання. 

Часом астигматизм пояснюють генетичною схильністю. Деколи прослідковується залежність між цим відхиленням і попередніми захворюваннями, травмами ока чи післяопераційними ускладненнями.  Також має місце поєднання кількох факторів.

Астигматизм в теорії: визначення та основні факти

Неправильна форма рогівки чи кришталика може бути вродженою або набутою, відповідно, і сам астигматизм називають чи то вродженим, чи то набутим. А ще він буває рогівковим (коли несферичної форми рогівка) і кришталиковим (коли несферичної форми кришталик). Така неправильність форм обумовлює різну довжину вертикального і горизонтального меридіанів ока і, відповідно, різну силу заломлення. Через це світлові промені сходяться на сітківці в різних точках замість однієї: зображення ніби двоїться.

астигматизм.jpg

Астигматизм на практиці: як це впливає на зір

Можна довго пояснювати природу астигматизму, однак це не змінює його проявів у повсякденні.

Тож, із якими симптомами зіштовхуються люди з астигматизмом? І чому не завжди здогадуються про нього?

  • Розмитість і спотворення зображення (іноді ледь-ледь, бо зорова система намагається компенсувати цей недолік).
  • Джерела світла (наприклад, ліхтарі в темряві) нечіткі та з ореолами довкола.
  • Втомлюваність очей і головний біль.
  • Потреба мружитися, щоб бачити чітко.

Названі симптоми можуть проявлятися у більшій чи меншій мірі та залежати від зовнішніх факторів. Дехто спостерігає більшу втомлюваність і розмитість зору після напруженого робочого дня, в тому числі за комп’ютером. Дехто дізнається про астигматизм у дорослому віці, хоча цілком імовірно, що мав його з дитинства. Так виникають міфи довкола цього поняття. Час спростувати їх.

Розвінчуємо міфи про астигматизм

Навколо астигматизму створено чимало помилкових уявлень і міфів. Давайте зруйнуємо найпоширеніші з них.

Міф 1: Астигматизм розвивається в дорослому віці

Насправді, дуже часто астигматизм не розвивається, а діагностується в дорослому віці. Будучи при цьому вродженим. Тобто люди з дитинства можуть відчувати зоровий дискомфорт, проте малеча з огляду на обмежений досвід і нерозуміння, що таке бачити добре чи погано, просто не скаржиться на розмиту картинку. І вже у дорослому віці на прийомі у лікаря цей дефект може бути виявлено.

астигматизм у дітей.jpg


Однак, відвідувати офтальмолога потрібно і в дитинстві, і за відсутності вираженої симптоматики. Профілактичні огляди дозволяють виявити дефект зору на початкових стадіях і скоригувати його найменшими зусиллями.

Міф 2: Гаджети та астигматизм — шкідливий тандем?

Існує думка, що використання ноутбуків та смартфонів, а то й телевізорів провокує прогресування астигматизму. Насправді ж, ні надмірне користування гаджетами, ні розташування їх надто близько до очей астигматизм не спричиняє і не поглиблює. Водночас це створює напруження для очей і посилює їх і без того наявну втому.

Міф 3: Контактними лінзами астигматизм не виправити 

І м’які контактні лінзи, і оптичні лінзи для окулярів вдало коригують астигматизм.

Якщо офтальмолог призначає контактні лінзи, то для людей з астигматизмом це будуть лінзи з торичним дизайном. До слова, саме торичні контактні лінзи стають вдалим вибором для людей з високим ступенем астигматизму, коли корекція окулярами все одно може спричинювати дискомфорт.

Міф 4: Астигматизм посилюється вночі

Люди з астигматизмом часто відзначають, що вночі розмитість зору чи ореоли довкола об’єктів більш помітні. Окулісти стверджують, що і засвітла, і затемна прояви астигматизму однакові. Проте вночі розширюються зіниці, щоб сприймати більше світла при його обмеженій кількості. Так сильніше відчувається контраст між світлом і темрявою, тож і симптоми астигматизму можуть посилюватися.

астигматизм у темряві.jpg

Рішення Nikon для ясності вашого зору

Щоб дивитися і бачити ясно, астигматизм потребує корекції. Сучасна офтальмологія пропонує різні способи — і контактні лінзи, і окуляри, і хірургічне втручання, як от технології LASIK чи PRK. Щоб вибрати той чи інший метод, лікар-офтальмолог враховує індивідуальні показання і ризики.

Справедливо одним із найдоступніших і найдієвіших методів корекції астигматизму є носіння окулярів із відповідними лінзами.

Чому лінзи Nikon? Переваги та інновації

Сучасні виробники лінз для окулярів прагнуть включити у свій асортимент рішення, які стануть в нагоді й людям з астигматизмом. А це мають бути оптичні лінзи з особливими дизайном, адже задача полягає у тому, щоб компенсувати нерівну форму ока. 

Оптичні лінзи при астигматизмі обумовлюють правильне проникнення світлових променів до ока. На додачу ці ж самі лінзи мають виправляти й інші стани рефракції, як от короткозорість чи далекозорість, які дуже часто спостерігаються разом з астигматизмом.

Дуже часто при астигматизмі вдалим рішенням стають оптичні лінзи з асферичним дизайном. Вони менш опуклі та вигнуті, ніж традиційні сферичні. Тож, разом із необхідною корекцією ви матимете ще й естетично привабливий виріб.

Які лінзи Nikon застосовують при астигматизмі?

Lite AS від Nikon — це вдосконалені монофокальні лінзи для чіткого і точного сприйняття зображення. Це лінзи, у яких мінімізовано викривлення у периферійній ділянці, до того ж вони наділені чудовою естетикою. З ними ви матимете хороший зір і по центру, і у периферії.

окуляри при астизматизмі.jpg

Не чекайте, дійте!

Зосередьтеся на своєму баченні. Попіклуйтеся про зір. Якщо відчуваєте щонайменший дискомфорт, відвідайте офтальмолога, щоб з’ясувати причину. Якщо ж по відчуттях все гаразд, не забувайте про щорічні скринінги, щоб попередити серйозні проблеми. 

Перевірте свій зір: онлайн-тестування зору

Астигматизм має діагностувати лікар-офтальмолог безпосередньо на прийомі. При підозрах призначається серія тестів, які допоможуть встановити, як саме зорова система сприймає та заломлює світло.

Правильна діагностика потребує професійного обладнання і може бути проведена тільки в кабінеті офтальмолога. Однак, попередні висновки про наявність астигматизму можна зробити і за онлайн-тестами. Їх результати не потрібно сприймати як остаточні, а лише як орієнтовні для подальшого обговорення зі спеціалістом.

Консультація офтальмолога — запорука ефективної корекції астигматизму

В кожній Люксоптиці є кабінет офтальмолога з сучасним і точним обладнанням. Прийом офтальмолога триває до 30 хвилин і дозволяє встановити, якої корекції ви потребуєте та чи потребуєте взагалі.

За найменшого зорового дискомфорту, а також з профілактичною ціллю записуйтеся на прийом через онлайн-форму або за телефоном 0 800 30 98 97.

За наявності астигматизму запитайте лікаря про доцільність використання оптичних лінз Nikon конкретно у вашому випадку. Піклуйтеся про свій зір, а для цього Люксоптика — поруч.


YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.