Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Гострота зору: визначення, норма та як покращити! Що означає 100% зір?

Гострота зору: визначення, норма та як покращити! Що означає 100% зір?

Гострота зору визначає чіткість бачення, зокрема сприйняття форм і зображень. Говорячи максимально просто, показник гостроти зору вказує на стан вашого зору за шкалою — від абсолютної розмитості з одного боку до абсолютної різкості з іншого боку.

Що таке гострота зору?

Гострота зору є результатом складної і синхронізованої взаємодії різних частин нашого організму. На гостроту зору впливають три фактори:

  • чіткість зображення, отриманого сітківкою очного яблука,

  • чутливість нервової реакції,

  • інтерпретаційна здатність нашого мозку.

Гострий зір визначає якість нашого життя. Хороший зір йде рука об руку з хорошою якістю життя.

З огляду на безпеку, повсякденні дії як от водіння, їзда на велосипеді та навіть ходьба можуть бути небезпечними для вас та людей поблизу, якщо ви погано бачите. 

З огляду на комфорт, чітке бачення дає вам більше свободи у ваших улюблених заняттях. Хороший зір означає, що вам не доведеться мружитися, щоб розгледіти людину, яка увійшла в приміщення, або щоб розгледіти фільм в улюбленому кінотеатрі. 

І врешті-решт, з огляду на потребу читати будь-що і будь-де, гострота зору, норма цього показника дозволяє все робити комфортно — працювати, навчатися, відпочивати.

Як визначити гостроту зору?

Гострота зору — це кількісний показник нашої здатності розпізнавати чорні символи різного розміру на білому тлі на заданій відстані. Клінічне тестування і визначення гостроти зору найчастіше базується на розпізнаванні літер. В процес включається і здатність ока сприймати зображення, і когнітивна здатність розпізнавати його, і моторна функція самої реакції.

Чому гострота зору така важлива?

Берегти як зіницю ока. Накинути оком. Розбігаються очі… І це лише кілька з усього розмаїття популярних висловів, які вказують на значення зору в нашому житті.

Наші очі, наш зір є надзвичайно цінними, однак наскільки? І як це значення можна виміряти?

Людський мозок отримує до 80% інформації ззовні саме через очі. І якщо раптом ми чогось недобачаємо, інколи це може становити небезпеку для життя чи здоров’я.

Тому ми й бережемо свої очі, бо знаємо і відчуваємо, наскільки важливим є чіткий зір. Проте, як впливає поганий зір на наше повсякдення? Та як взагалі визначити, що таке бачити добре і бачити погано? Давайте подивимося! Здавалося б, каламбур, однак це не так.

02.jpg

Що вважається ідеальним зором?

Чи завжди дивитися означає бачити?

Насправді, дивитися і бачити — це дії з різним значенням, однак обидві визначають наш зв’язок із довкіллям і задіяні в активності нашого мозку.

Коли ми дивимося, то відчуваємо суто сенсорний досвід —  світло відбивається від форм і предметів та фокусується на сітківці ока. Отримані сигнали надсилаються в мозок, де перетворюються на зображення.

Те, що ми бачимо, — це вже інтерпретація мозком зображень. Зір не лише дозволяє людині бути свідком події, але й розуміти її, сприймати та інтерпретувати. Дивитися і бачити — це взаємопов’язані та узгоджені між собою процеси. Обидва є ключовими для нашого повсякдення і якість цих двох процесів однаково важлива.

Очі — дзеркало душі. Це ще одна відома приказка. І мова тут про те, що глибокий і проникливий погляд в очі дозволяє зрозуміти людину. Втім, допоки ми дивимося на когось, хтось дивиться на нас. Чи на довкілля. І вкрай важливо не лише розгледіти людську душу, а й світ довкола.

Які можуть бути прояви погіршення гостроти зору

Часто погіршення гостроти зору відбувається поступово. Тимчасові прояви погіршень люди схильні ігнорувати, а коли зниження гостроти зору вже очевидне, корекція доцільна, однак не настільки ефективна, як до цього.

Поступове погіршення зору може проявлятися такими симптомами:

  • Головні болі

  • Мруження і розтирання очей

  • Нахиляння голови у неприродне положення, що призводить до болю в м'язах

  • Слідкування пальцем за рядком під час читання

  • Втрата послідовності під час читання

  • Пропуск або плутання слів під час читання

  • Недостатня успішність на роботі чи в школі

Хоча б декілька з цих симптомів водночас уже є приводом звернутися до окуліста.

Як перевірити свою гостроту зору

Дослідження гостроти зору знаходиться у компетенції професійних офтальмологів. Проте перевірка гостроти зору не завжди потребує відвідувань медичних закладів з чергами, переживаннями і стресом. Наприклад, ця послуга з комфортом і у зручний для вас час може бути надана у найближчій Люксоптиці. У кожній оптиці мережі облаштовано сучасний кабінет офтальмолога з усім необхідним обладнанням.

До того ж, заради інтересу ви можете перевірити зір і самостійно. Онлайн доступно розмаїття відповідно оформлених тестів, зокрема, і на нашому сайті. Однак, зважайте, будь ласка, що будь-які результати є не остаточними, а скоріше орієнтовними і привід для професійної перевірки ніхто не скасовував. 

03.jpg

Чи потрібно регулярно перевіряти зір?

Перевірку зору у професійного офтальмолога ми схильні відкладати, а то й забуваємо про неї. Багато людей вважають, що бачити добре і не мати жодних симптомів розладів зору достатньо, щоб забути про потребу регулярної перевірки зору. Однак, деякі вади зору проявляються не одразу, а на загальній якості життя можуть позначитися. Корекція зору відчутно покращує якість повсякденного життя.

Завдяки комплексному обстеженню очей, яке виконує офтальмолог або оптометрист, можуть бути виявлені не надто очевидні проблеми з зором, а це вже шлях до доречної корекції.

Перевірка зору в Люксоптиці

В кожній Люксоптиці є кабінет офтальмолога, обладнаний сучасним діагностичним устаткуванням, аби кожний наш відвідувач міг перевірити зір і проконсультуватися з кваліфікованим лікарем-офтальмологом.

На прийомі лікар визначає гостроту зору, а також проводить авторефрактометрію та, за потреби, інші обстеження, щоб отримати максимально повну інформацію про ваш зір.

Високоточні рішення для зору

Відповідаючи на питання, як покращити гостроту зору, якщо вже наявні відхилення, офтальмолог призначатиме окуляри чи контактні лінзи. Надаючи перевагу стильним окулярам з лінзами за рецептом офтальмолога, зважайте на високоточні рішення для зору.

Коли мова про японські лінзи Nikon, точність закладена на рівні їхньої ДНК — це стосується і персоналізованих, і інноваційних рішень, що регулярно впроваджуються. Точність — це не мета і не кінцева перевага для споживачів Nikon. Точність — це засіб, з використанням якого можна змінити якість сприйняття зображення.

Точність забезпечує нашим очам вміння поєднувати сотні елементів у цілісне зображення. Наше око дивиться на окремі деталі, а бачить досконале їх поєднання.

Лінзи Nikon для покращення зору

Для тих, хто молодше 40 років, Nikon рекомендує лінзи для улучшения зрения SeeMax Infinite — з індивідуальним дизайном, що забезпечує бездоганний зір і точне, максимально чітке бачення.

У віці після 40 років, коли розвивається пресбіопія, в нагоді стануть лінзи для покращення зору SeeMax Ultimate з урахуванням зорової світлочутливості користувача. В цих лінзах усуваються будь-які аберації (особливо для периферичного зору), сама лінза ідеально підганяється до вибраної форми оправи та індивідуально забезпечує чітке бачення.

04.jpg

Зір — гострий і точний. Щоб жити на повну

Точність — це те, що рухає наше життя вперед. Ми вдивляємося в деталі, з яких складається наше оточення. Фіксуємо кожну мить, кожне зображення, кожну дію — це все і розкриває красу світу довкола. Інакше кажучи, краса повсякдення міститься в деталях, які можна вловити тільки завдяки гостроті зору. 

Здоров’я наших очей — дорогоцінне, тож, будь ласка, ставтеся до нього з відповідною серйозністю. А щоби запобігати погіршенням зору, перевіряйте його регулярно: у кожній Люксоптиці, обирайте найближчу.

100% зір потребує піклування і захисту, а якщо норма гостроти зору порушена, в нагоді стануть засоби корекції. І те, й інше — це до Люксоптики. Приходьте :)

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.