Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Лінзи для водіїв: як вибрати та які краще

Лінзи для водіїв: як вибрати та які краще

Задумайтеся тільки, яке значення має гострота зору, коли ми за кермом?

Сісти за кермо, щоб кудись поїхати — це настільки повсякденна справа для нас, водіїв, що не потребує щоденного обмірковування. Однак, наскільки при цьому задіяні органи чуття? А які процеси відбуваються у нашому мозку? І якщо ви сідаєте за кермо, то чи точно впевнені у чіткості зору? Як покращити зір у сутінках чи в яскраво-сонячну погоду, як вибрати лінзи для водія з урахуванням персональних потреб?

Всі відстані здоланні, коли маєш чіткий зір

Всім відомі ризики під час керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння. Тоді погіршуються наші навички прийняття рішень, координація та рефлекси, адже алкоголь уповільнює надходження сенсорної інформації до мозку.

Коли ми за кермом, усі наші органи чуття задіяні максимально, щоб зорієнтуватися довкола і безпечно керувати автомобілем. В нагоді стає слух, дотик, а іноді навіть і нюх, проте найбільше задіяно зір, коли ми слідкуємо за ситуацією крізь лобове скло та дзеркала, а ще реагуємо на сигнали світлофора і дорожні знаки. Насправді 90% інформації, яку отримує наш мозок під час водіння, надходить саме через очі.

Дивитися і бачити чітко

Чіткий зір забезпечує оптимальні умови для розпізнавання дорожніх знаків на відстані, інформації на панелі приладів та решти всього в полі зору. Насправді, в більшості країн це законодавча вимога, коли для водіїв діють суворі «правила контролю зору», адже це і є основа безпеки.

Гострота зору — це показник здатності нашого ока розрізняти форми, розшифровувати віддалені знаки, щоб передбачати наступні дії. Базове правило полягає в тому, щоб водій міг прочитати номерний знак автомобіля на відстані 20 метрів перед собою. Насправді, якщо задуматися, це досить велика відстань. Отже, мінімальна гострота зору для безпечного водіння становить 0,5.

Так-так, не всі ми народжуємося з ідеальним зором. Та ще й вік не йде йому на користь. Так і формується потреба у корекції. Контактні та оптичні лінзи створені покращувати гостроту зору. Не знаєте, який цей показник у вас? Наш онлайн-тест зору стане в нагоді, але його результати приблизні, а от перевірка зору офтальмологом у Люксоптиці надає максимально достовірний висновок.

02_1175x498.png

Офіційної статистики про кількість водіїв із проблемами зору немає, однак деякі дослідження показують, що 20% водіїв мають зовсім не скориговані чи погано скориговані вади зору. А ще гірше, що 25% водіїв, маючи рецепт на окуляри, все одно їх не носять під час водіння! Задумайтеся тільки, водіння без прописаної лікарем корекції не лише затуманює зір, але й позначається на швидкості реакції та на периферійному зорі. Тож, як не прикро, а багатьох ДТП можна було б уникнути, якби до гостроти зору ставилися належним чином.

Все, ніби в тумані

Чому наш зір стає нечітким і розмитим? Попри існування різних факторів на дорозі найчастіше причиною проблеми є поширені захворювання зору:

● Міопія (вона ж короткозорість)

● Гіперметропія (вона ж далекозорість)

● Пресбіопія (вона ж вікова далекозорість)

● Астигматизм (він і є астигматизм)

Хороша новина в тому, що всі ці стани можна скоригувати підбором відповідних контактних лінз або окулярів! Правильні лінзи для водія мають забезпечувати не лише чіткий зір, а й захист очей від втоми. При кермуванні на великих відстанях ми неодмінно відчуваємо напруження, особливо в очах. Адже вони старанно адаптуються до споглядання зблизька, здалеку і на середніх відстанях. Тож, усі, хто в дорозі, майте на увазі, що напруга очей і водіння завжди йдуть пліч-о-пліч, а спеціально підібрані лінзи допомагають зменшити втому очей і дорога стає безпечною для вас і вашого оточення.

03_1175x498.png

Правильно кажуть, що краще перестрахуватися, ніж потім шкодувати. Дуже радимо записатися на прийом до офтальмологів Люксоптики, щоб перевірити зір з огляду на ваші потреби, а за результатами обстеження підібрати саме лінзи як водія, якщо ви за кермом щоденно.

За кермом і вдень, і вночі: за яких обставин потрібні лінзи для водія

Отже, ми на правильному шляху, однак рухаємося далі. Є ще два фактори, які не кращим чином позначаються на гостроті зору та безпеці водіння. Мова про їзду в яскраво-сонячному світлі та у сутінках чи нічній темряві.

Ми всі обожнюємо сонячну погоду, однак коли ми за кермом, сонце стає перешкодою і одним лише козирком від сонця ситуації не зарадити. Якщо ви не носите сонцезахисні окуляри, то природним чином мружитеся, а це різко зменшує поле зору та глибину різкості, відповідно. Якщо вас засліпить сонячне світло, особливо на світанку та в сутінках, ви можете не помітити небезпеку на дорозі і не відреагувати своєчасно, щоб уникнути її. До того ж, постійне засліплення — це додаткове навантаження на зір. Відблиски на дорозі — ще одна небезпека для водія, якщо ваші очі не захищені від сонця.

04_1175x498.png

Які бувають лінзи для водіння автомобіля?

Залежно від обставин, в яких водій перебуває за кермом, та загального стану його зору, можна виділити кілька видів оптичних лінз, які покращуватимуть видимість.

  • Прозорі антиблікові лінзи, можуть бути як з діоптріями, так і без. У будь-якому випадку їх задача зменшувати відблиски, а якщо маєте рецепт від офтальмолога, то антиблікове покриття доповнюватиме основну потребу коригувати зір.

  • Фотохромні лінзи, так само можуть бути з діоптріями і без. Однак, їх особливість у тому, що залежно від освітлення довкола вони прозорі або затемнюються і стають сонцезахисними.

  • Сонцезахисні поляризовані лінзи. Їх основне призначення — для водіння вдень, у яскраву сонячну погоду. Тоді вони зменшують навантаження на зір і поліпшують видимість, однак вони знижують і світлопропускання, тож категорично не рекомендовані у сутінках і темний час доби.

Однак, за будь-яких обставин довкола, у сонячну погоду чи в темряві, вкрай важливо бути впевненим у хорошому чіткому зорі, коли ти — водій. Своєчасна діагностика і, за потреби, правильно підібрані лінзи для водія — запорука безпеки. Тож, не забувайте хоча б раз на рік перевіряти свій зір, а якщо потрібно, то користуватися контактними лінзами чи окулярами для зору.

Контактні лінзи для водіння — це насправді, той самий асортимент продукції, що й для інших сфер життя. Єдине, що водії можуть відчувати переваги контактних лінз за кермом, як от відсутність будь-яких обмежень поля зору чи блікування, як у деяких окулярах.

Кермуйте безпечно з Nikon Lenswear

05_1175x498.png

Із впевненістю можемо сказати, якщо водій за кермом одягає окуляри з оптичними лінзами Nikon і дотримується безпеки водіння, це найкраще рішення.

В асортименті Nikon Lenswear є такі лінзи, як Polashade. Цей різновид сонцезахисних лінз контролює відблиски, забезпечує захист від ультрафіолету, а ще покращує контрастність і сприйняття кольорів.

Також чудовим рішенням є фотохромні лінзи Transitions XTRActive з технологією затемнення від прозорих у приміщенні до темних у сонячних променях, навіть якщо надходять вони крізь лобове скло. Це все, що потрібно, щоб позбутися відблисків і не мружитися.

Як не крути, а водіння в темряві так само неминуче, як і водіння при сонці. Безпечне кермування вночі потребує здатності бачити в умовах слабкого освітлення та за межами діапазону дії автомобільних фар. А ще фари та вуличні ліхтарі теж спричиняють небажані відблиски. Тут в нагоді стануть лінзи з антибліковим покриттям SeeCoat Drive. Це рішення від Nikon Lenswear якраз і є ті лінзи для водія, що зменшують сліпучий ефект від відблисків під час водіння в темряві і забезпечити чудову видимість вдень.

Рекомендовані продукти

SeeCoat Drive

● Додаткове покриття для зменшення відблисків від зустрічних фар, вуличних ліхтарів та інших джерел світла.

● Для використання і вдень, і вночі.

Polashade

● Рецептурні сонцезахисні лінзи для захисту від УФ-променів та зменшення відблисків.

● Покращують сприйняття контрасту (з поляризацією).

Transitions XTRActive

● Фотохромні лінзи максимально затемнюються на вулиці, щоб захистити від найяскравішого сонця у найспекотніших умовах.

● Затемнюються за лобовим склом автомобіля, щоб захистити очі від сонячного світла під час руху.

Сідаючи за кермо, тримайте ситуацію під контролем

Чи можете ви чітко бачити і на далеких, і на близьких відстанях? Чи не ігноруєте ви потребу в корекції зору? Тільки і тільки за цих умов керувати автомобілем безпечно. Так, це категорично, але це правда.

Ми у Люксоптиці готові попіклуватися про ваш зір, щоб максимально покращити його за кермом, а це допоможе уникнути небезпечних ситуацій і захистити вас і ваших близьких. Пропонуємо найкращі оптичні рішення задля вашої безпеки і неодмінно розкажемо, як вибрати лінзи для водія.

Їздіть з обережністю!

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.