Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Від чого залежить товщина окулярних лінз

Від чого залежить товщина окулярних лінз

Ніхто не хоче днями носити важкі та незручні окуляри. Вони заважають вільно рухати головою, натирають перенісся і дуже сильно дратують.

З цими неприємностями раніше стикалося багато людей з поганим зором. Щоб добре бачити, їм доводилося обирати товсті некрасиві скляні лінзи.

На щастя, ми живемо в 21 столітті. І зараз подібних "знарядь тортур" ви не знайдете в жодній оптиці. Їх можна хіба що випадково купити на ринку... Та й то лише в тому випадку, якщо ви не знаєте про існування асферичних лінз і матеріалів з високими показниками заломлення.

Що це таке?

Давайте розбиратися!

tolstye-tyazhelye-linzy.jpg

Що впливає на товщину лінзи

Товщина звичайної лінзи залежить від її заломлюючої здатності. Для прикладу візьмемо окуляри зі слабким (-1 або -2) і сильним мінусом (-8 або -10). У перших скло буде набагато тоншим, у других — товщим і важчим.

Звучить цілком логічно... Але що робити людям з дуже поганим зором, які хочуть собі тонкі лінзи для окулярів? Про них подбали виробники оптики. А якщо бути точними, японська хімічна компанія Mitsui Chemicals.

У 1986 році Mitsui Chemicals винайшла високозаломлюючий оптичний матеріал MR-6. Першими для виробництва лінз його використали компанії Hoya, Essilor, Carl Zeiss, Rodenstock і Nikon. Сьогодні Mitsui Chemicals залишається світовим лідером у виробництві матеріалів для сучасних очкових лінз.

Матеріали з високим індексом заломлення мають велику оптичну силу. Це означає, що вони набагато сильніше заломлюють світлові промені. Отже, людина може носити окуляри з великими діоптріями, які оснащені тонкими, легкими, стильними і зовні привабливими лінзами. Зручно, погодьтеся?

У наш час в оптиці використовують матеріали з різними індексами заломлення:

  • мінеральні (скло) — від 1,52 до 1,9;

  • органічні (пластик) — від 1,5 до 1,74.

mineralnye-i-organicheskie-linzy.jpg

Показник заломлення залежить від властивостей речовини. Як правило, чим вона щільніша — тим вищий індекс. Порівняйте заломлюючі здатності добре знайомих вам речовин, які наведені в таблиці:

Середовище Показник 
Повітря (при звичайних умовах) 1,0002926
Вода 1,332986
Гліцерин 1,4729
Бензол 1,500
Органічне скло 1,51
Фіаніт (CZ) 2,15-2,18
Кремній 4,010
Алмаз 2,419
Кварц 1,544
Кіновар 3,02
Топаз 1,63
Лід 1,31
Оливкова олія 1,46
Цукор 1,56
Спирт етиловий 1,36
Слюда 1,56-1,60

Здавалося б, тонкі лінзи з великими діоптріями повинні бути важкими. Адже витончене скло сильніше заломлює світло. За логікою, воно повинно мати більш щільну структуру. Чому ж виробники позиціонують таке скло як "легке"?

Справа в тому, що витончені лінзи для окулярів найчастіше виготовляють з полімерів. Ці матеріали мають складну хімічну структуру, яка дозволила зменшити їхню питому вагу. Завдяки цьому пластикові лінзи залишаються легкими навіть з заломлюючою силою у десять діоптрій.

Мінеральне скло можна зробити тоншим, лише збільшивши його питому вагу. Тому тонкі лінзи зі скла важать стільки ж, скільки й товстелезні лінзи з аналогічною оптичної силою. Це пояснює, чому виробники перестають випускати окуляри зі скла. Такі вироби важкі та крихкі. Вони легко б'ються, через що можуть бути небезпечними.

На товщину лінз також впливає дизайн їх поверхонь. В наші дні всі надтонкі лінзи — асферичні. Якщо вам цікаво, в чому особливість такого дизайну, ви можете дізнатися про це тут.

Які лінзи для окулярів найтонші

Найбільш тонкими є асферичні лінзи з високими показниками заломлення. Причому чим вище індекс — тим тонше скло.

Ультратонкі лінзи для окулярів роблять з високоіндексних матеріалів, заломлююча сила яких становить понад 1,54 одиниць. Таке скло відмінно коригує зір і має естетичний зовнішній вигляд. Більш того, воно візуально не зменшує і не збільшує очі, як це робили застарілі лінзи для окулярів.

tablica-sravneniya-indeksov-linz.jpg

Матеріали для лінз

Для виробництва очкових стекол використовують мінеральні та органічні оптичні матеріали.

І ті, й інші можуть мати різні показники заломлення:

  • нормальний — від 1,498 до 1,53;

  • середній — від 1,54 до 1,63;

  • високий — від 1,64 до 1,73;

  • надвисокий — 1,74 і вище.



У 2010 році журнал Optical World опублікував цікаві дані. Виявляється, 80% користувачів окулярів мають аметропію середнього або низького ступеня. Таким людям краще за все підійдуть лінзи з середніми та високими індексами заломлення. А ось скло з надвисокими показниками потрібно всього 20% чоловіків і жінок, які носять окуляри.

Сучасні матеріали, з яких роблять лінзи:

  • CR-39. Полімер з нормальним показником заломлення. У два рази легший мінерального скла. Стійкий до ударів. Дешевий, завдяки чому з нього найчастіше роблять лінзи невеликої оптичної сили.

  • Трайвекс. Міцний і стійкий до ударних навантажень. Має нормальний індекс заломлення. На 25% легший і тонший ніж CR-39. Лінзи з трайвекса використовують для корекції короткозорості та далекозорості в межах трьох діоптрій.

  • MR-8. Відрізняється хорошими оптичними властивостями. Має високий показник Аббе і не викликає непотрібного розсіювання світла. Завдяки цьому підходить людям, чутливим до хроматичним аберацій. Поглинає ультрафіолетове випромінювання. Міцний, тому лінзи з нього легко кріпляться в будь-яку оправу.

  • Трібрід. З'явився на оптичному ринку зовсім нещодавно, в 2011 році. Має приголомшливу стійкість до ударних навантажень, яка в 170 разів перевищує вимоги FDA. Блокує 100% хвиль ультрафіолетової частини спектра.

  • Полікарбонат. Як трібрід і MR-8, має середній показник заломлення. В десять разів міцніший, ніж традиційні пластмаси. У США всім дітям до 16 років призначають лінзи тільки з цього матеріалу.

  • MR-7 і MR-10. Відрізняються високим індексом заломлення — 1,67. Добре фарбуються, завдяки чому з них роблять фотохромні та поляризаційні лінзи. Скло з цих матеріалів можна свердлити і нарізати в ньому пази під волосінь. Скло з MR-7 і MR-10 рекомендують людям з аметропією середнього і високого ступеня.

  • MR-174. Володіє надвисоким показником заломлення. Ідеально підходить для корекції короткозорості і далекозорості високих ступенів. Скло з MR-174 виявляється найтоншим, легким і найменш опуклим.

Як ви бачите, в нашому списку немає застарілого скла і традиційних пластмас. Ці матеріали відішли в минуле. Сьогодні жодна розсудлива компанія не робить з них лінзи. І навіть якщо ви захочете купити товсте важке скло — у вас не вийде.



Покриття лінз

Більшість сучасного скла зроблена з полімерів і має асферичний дизайн. А це значить, що самі по собі такі лінзи дряпаються і створюють відблиски. Нівелювати ці недоліки виробникам вдалося за допомогою покриттів. Нанесення захисних шарів на лінзи дозволяє надати їм дивовижних властивостей.

Види покриттів:

  • Гідрофобні. Знаходяться зверху. Роблять поверхні лінз гладкими, що ускладнює скупчення на них води і бруду.

  • Просвітлюючі антирефлексні. Прибирають відблиски і роблять лінзи більш прозорими. Завдяки їм скло стає набагато комфортнішим в носінні.

  • Металізовані. Блокують електромагнітне випромінювання від комп'ютера і телевізора.

  • Зміцнюючі. Наносяться на полімерні матеріали щоб зробити їх стійкими до утворення подряпин.

На більшість очкових лінз немає сенсу наносити УФ-блокуюче покриття. Адже матеріали, з яких вони зроблені, самі по собі не дають ультрафіолетовим хвилям проникнути до ока.

До речі, не плутайте затемнююче покриття з тим, яке блокує УФ-промені. Наявність тонування не гарантує того, що сонцезахисні окуляри захищають очі від ультрафіолету.

Топ 5 лінз для окулярів

Ми вибрали п'ятірку виробників лінз, які по праву вважаються лідерами ринку. Їхня продукція з успіхом продається практично у всіх країнах світу. Ці компанії постійно займаються науковими розробками. Саме завдяки їм у виробництво впроваджуються новинки на зразок матеріалів MR, мультифокального дизайну та інноваційних покриттів для лінз.

Essilor

Була заснована в Парижі в 1972 році шляхом злиття фірм Essel та Silor. Сьогодні дочірні компанії Essilor знаходяться в 30 країнах світу. Ця фірма — безумовний світовий лідер на ринку оптики. Її чистий прибуток на рік складає більше ніж 500 млн євро.

У 1976 році компанія Essilor створила перші в світі прогресивні лінзи Varilux Orma. Вони стали знахідкою для людей з пресбіопією, яким було важко звикати до окулярів-біфокалів. Сьогодні компанія випускає різні види полімерних лінз, які відрізняються високою якістю і гарним багатофункціональним покриттям.


Rodenstock

Один з найстаріших виробників на ринку оптики. Займається випуском лінз і оправ з моменту свого заснування. А фірма з’явилась в Німеччині в далекому 1877 році!

Сьогодні компанія виробляє ультратонкі лінзи з полімерних матеріалів, які підходять для корекції різних дефектів зору. Серед її продуктів — скло з високими показниками заломлення, фотохромні та прогресивні лінзи, сучасні оправи і навіть сонцезахисні окуляри.


HOYA

Японська компанія Hoya Corporation з'явилася в 1941 році. У своїй країні вона стала першим виробником оптичного скла. У наш час Hoya випускає фотохромні лінзи і скло зі складним дизайном. Також компанія виробляє оправи для окулярів, контактні та інтраокулярні лінз, лазерне обладнання та навіть фотографічні фільтри.

Carl Zeiss

Історія компанії почалася в Німеччині в 1846 році, коли німецький винахідник Карл Цейс відкрив в Єні невелику оптику. З тих пір фірма розрослася у велику корпорацію.

Сьогодні Carl Zeiss випускає лінзи високої чіткості з унікальними інноваційними покриттями — антивідблискним, зміцнюючим, зверхковзким і т.д. Її дочірні компанії виробляють і інші оптичні пристосування: мікроскопи, об'єктиви для фотоапаратів, обладнання для офтальмології і продукцію для мікроелектроніки.

Seiko

Компанія була заснована в Японії в 1981 році. У всьому світі вона відома своїми наручними годинниками і ювелірними прикрасами. Лінзи Seiko відрізняються високою міцністю і чіткістю зображення. Серед унікальних розробок фірми — органічне покриття Seiko Orgatech, яке славиться стійкістю до ударів та пошкоджень.

Підбір лінз в мережі “Люксоптика”

Будь-які окуляри робляться під замовлення, індивідуально для кожного пацієнта.

Щоб отримати готовий виріб, вам потрібно пройти обстеження у офтальмолога. Лікар огляне вас і видасть рецепт на окуляри. Після цього ви підберете оправу, яка буде вам до лиця. А наш консультант допоможе вам при виборі лінз. Потім наші майстри за рецептом зроблять окуляри, які підійдуть вам за всіма параметрами.



Які діоптрії бувають у окулярів? Насправді градація зовсім нескладна. Зір може зрушуватися в бік плюса (далекозорість) або мінуса (короткозорість). У першому випадку людина погано бачить поблизу, у другому — насилу розрізняє далекі об'єкти. Для корекції цих аномалій рефракції використовують збірні та розсіюючі сферичні лінзи (як ми вже з'ясували, в наш час їх замінили асферичні).

Існує ще й астигматизм — більш складний дефект зору. При ньому в одному оці поєднуються різні аномалії рефракції (короткозорість + далекозорість, міопія або гіперметропія різних ступенів і т.д.). Астигматизм коригують циліндричним склом.

Людям з віковою далекозорістю (пресбіопією) для роботи на різних відстанях потрібні дві різні пари окулярів. Погодьтеся, носити їх з собою і переодягати протягом дня — незручно. Так що замість них краще купити одні окуляри з прогресивними лінзами.

По суті, вам не потрібно розбиратися з усією цією складною інформацією. Щоб замовити окуляри, вам досить прийти в найближче відділення мережі “Люксоптика”. Наш офтальмолог перевірить ваш зір за допомогою таблиці, зробить вам рефрактометрію і визначить, окуляри з якими діоптріями вам потрібні.

В магазинах “Люксоптика” є великий вибір оправ і лінз. У продажу представлені товари різних виробників за різною ціною. Приходьте, ми допоможемо вибрати окуляри, які підійдуть саме вам!

Якщо у вас залишилися питання або ви хочете записатися на прийом до лікаря — звертайтеся за телефоном 0 800 30 98 97.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.