Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Короткозорість (міопія)

Короткозорість (міопія)

Короткозорість — це дефект зору, який заважає добре бачити вдалину. Короткозора людина погано розрізняє віддалені об'єкти: обличчя людей, дорожні знаки, написи на білбордах. І водночас вона добре читає без окулярів з близьких відстаней та відмінно бачить розташовані поруч предмети.

Сам термін міопія походить від грецького слова "myops", що означає "той, що мружить очі". Таку назву хворобі дали недарма. Поганий зір змушує людину мружитися, що з легкістю помічають в оточенні.

близорукость.png

Короткозорість справедливо називають епідемією ХХІ століття. За статистикою, вона розвивається у 35% жителів Африки, 41% населення США, 50% європейців і понад 90% азіатів.

Високу поширеність короткозорості серед молоді Азії пояснюють надмірними зоровими навантаженнями. В азіатських школах на домашні завдання учні витрачають 14 годин на тиждень, в американських — всього 5.

дети и очки.png

Причини виникнення короткозорості

У здоровому оці світлові промені рівномірно переломлюються кришталиком і рогівкою, тож потрапляють прямо на сітківку.

У міопічному оці кришталик і рогівка заломлюють світло набагато сильніше, ніж це потрібно для нормального зорового сприйняття. В результаті світлові промені фокусуються перед сітківкою. Через це зображення далеких предметів сприймається розмито.

миопия.png

На зображенні: схема ока при короткозорості


Цікаво!

Багато людей не може зрозуміти, чим короткозорість відрізняється від далекозорості. Принципова відмінність між ними — розташування головного фокуса, в якому сходяться світлові промені. При міопії він знаходиться перед сітківкою, при далекозорості — за сітківкою.

Короткозорість буває вродженою і набутою. З першою людина народжується, друга з'являється протягом життя. 

До вродженої міопії призводить неправильне формування очного яблука у внутрішньоутробному періоді. Протягом життя хвороба може прогресувати.

Набута міопія розвивається у здорових людей внаслідок зміщення головного фокуса протягом життя.

Причини зміщення фокусу при набутій короткозорості

Зміна форми очного яблука

Робота на близьких відстанях викликає спазм окорухових м'язів. Через це задній сегмент ока поступово подовжується (що більш імовірно для людей з генетичною схильністю). 

В результаті світлові промені перестають доходити до сітківки і фокусуватися на ній.

Зміна заломлюючої сили ока

Такі захворювання рогівки і кришталика, як керотоконус, кератоглобус і набухаюча катаракта, призводять до їх деформації. Рогівка при цьому стоншується чи викривляється, кришталик — набухає або зміщується з місця. 

В результаті змінюється заломлююча сили ока.


зрение в темноте.png


Фактори, що обумовлюють розвиток міопії:

  • Тривала робота за комп'ютером і читання з телефону.

  • Зловживання комп'ютерними іграми.

  • Гормональні зміни в підлітковому віці.

  • Нестача певних вітамінів і мінералів в організмі.

  • Зниження імунітету.

  • Порушення структури сполучної тканини, яка утворює склеру і підтримує форму очного яблука.

Чи знаєте ви?

Люди з короткозорістю слабкого ступеню не потребують окулярів для читання.
Чому так?

З віком кришталик будь-якої здорової людини потовщується, втрачає еластичність і перестає фокусуватися на розташованих поблизу предметах. Головний фокус зміщується назад і перестає потрапляти на сітківку. Це призводить до вікової далекозорості, яка вимагає носіння окулярів "для близини".

У міопічному оці головний фокус спочатку розташовується перед сітківкою. Це частково компенсує його зміщення при вікової далекозорості. Тож, людина може добре бачити зблизька.

Симптоми міопії

Основний симптом міопії — це поганий зір вдалину. Щоб роздивитися далекі предмети, короткозорі люди починають мружитись. Це допомагає їм змістити головний фокус і на кілька моментів підвищити гостроту зору. Однак, звичка мружитися призводить до перенапруження очних м'язів, появи астенопії і прогресування короткозорості.

Астенопія — це підвищена зорова втомлюваність, яка проявляється:

  • дискомфортом в області очей;

  • періодичною сльозотечею;

  • двоїнням і розмитістю зображення;

  • появою пелени перед очима.

коррекция зрения.png

Види і ступені міопії

Поділ короткозорості на ступені допомагає зрозуміти, наскільки сильно знизилася гострота зору і як далеко зайшла хвороба. Чим вище ступінь міопії — тим сильніше розтягнуте очне яблуко і ймовірніший подальший розвиток ускладнень.


Ступені короткозорості


Міопія слабкого ступеня

(До -3 дптр)


Гострота зору знижена, але у повсякденному житті людина може обходитися без окулярів. Передньозадня вісь ока подовжена на 1-1,5 мм.


Міопія середнього ступеня

(Від -3,25 до -6 дптр)


Гострота зору вдалину різко знижена, а людина може чітко бачити тільки на відстані 20-30 см. ПЗВ очного яблука збільшена на 1-3 мм.


Міопія високого ступеня

(Від -6,25 дптр)


ПЗВ збільшується на понад 3 мм. Оболонки ока розтягуються, що призводить до ускладнень: дегенерації, розривів, відшарування сітківки і т.п.

Залежно від динаміки розвитку лікарі виділяють стаціонарну і прогресуючу короткозорість. При першій гострота зору залишається незмінною або знижується дуже повільно. Завдяки цьому людина довгий час носить одні й ті самі окуляри. У людей з прогресуючою короткозорістю зір падає зі швидкістю більше 1 діоптрії на рік. Через це пацієнтам доводиться постійно змінювати окуляри або контактні лінзи. З кожним разом їм потрібні вироби з усе більшою і більшою оптичною силою.

Прогресуюча міопія призводить до швидкого розвитку злоякісної короткозорості. У 73% випадків вона ускладнюється міопічною дегенерацією сітківки і безповоротним зниженням гостроти зору. Вона дуже небезпечна і нерідко вимагає хірургічного втручання.

Короткозорість у дітей

Міопія найчастіше розвивається у дітей, підлітків і молодих людей. Більшість вчених пов'язує це з надмірним захопленням молодого покоління комп'ютерами і гаджетами. Так, цей фактор — вирішальний у розвитку хвороби. Адже саме постійна робота на близьких відстанях і призводить до міопізації.

проверка зрения.png

Однак у наукових колах є прихильники дофамінової теорії короткозорості. Один із них — професор Австралійського національного університету Ян Морган. У своїх роботах основною причиною хвороби він називає недостатнє вивільнення дофаміну з сітчастої оболонки ока.

Дофамін — це гормон, які синтезується нервовими клітинами сітківки. Під впливом світлових імпульсів він виходить з нейронів, проникає до склери і перешкоджає розтягуванню заднього сегмента ока. Однак дофамін може вивільнятися лише при яскравому денному світлі (10 000 люксів). Щоб виділилася достатня кількість гормону, людині потрібно проводити на сонці не менше трьох годин на день. Якщо цього не відбувається — дофамін перестає виділятися, очне яблуко подовжується, розвивається короткозорість.

Професор Ян Морган вважає, що прогулянки та ігри на вулиці знижують ризик розвитку короткозорості у дітей. Це підтверджують аналітичні дослідження. Наприклад, в одній тайванській школі керівництво ввело обов'язкові 80-хвилинні прогулянки для школярів. Вже через рік захворюваність міопією серед дітей знизилася на 10%.

Факт!

Короткозорість, яка з'явилася в дитячому віці, зазвичай прогресує до 18-20 років. Після цього задній сегмент ока перестає рости, а гострота зору стабілізується. Якщо хвороба виникла пізніше — вона може повільно прогресувати протягом усього життя.

Як вилікувати короткозорість

Чи можна вилікувати міопію? На жаль, ні. Всі методики, які існують на сьогодні, дозволяють лише тимчасово усунути симптоми хвороби або пригальмувати її розвиток.

Корекція міопії можлива за допомогою різних методів:

  • Окуляри, контактні лінзи або нічні ортолінзи. Дозволяють виправити зорові дефекти, але не лікують саму хворобу. Очне яблуко залишається розтягнутим, а головний фокус зміщується на сітківку лише завдяки коригуючим лінзам.

  • Гімнастика для очей. Вправи знімають спазм окорухових м'язів, який з'являється у більшості міопів. Деяким людям гімнастика допомагає трохи поліпшити зір. Це відбувається шляхом тренування циліарного м'яза і збільшення резерву акомодації. При цьому очі "вчаться" фокусуватися на різні відстані, а людина бачить трішки краще.

аппаратное лечение.png
  • Апаратне лікування. Включає різноманітні вправи на спеціальних апаратах. Такі вправи покращують кровообіг у тканинах ока і тренують акомодацію. Завдяки цьому апаратні методики перешкоджають прогресуванню короткозорості і покращують зорове сприйняття без операції.

  • Рефракційна хірургія. Цим терміном об'єднують групу операцій, які допомагають змістити головний фокус у потрібне місце (тобто на сітківку). Для цього офтальмохірурги змінюють товщину рогівки або замінюють кришталик. Лазерна корекція зору і рефракційна заміна кришталика покращують зір, але не усувають причину короткозорості. Через якийсь час людині може стати гірше. Через прогресування міопії через кілька років зір може знову "піти в мінус". Якщо цього не сталося — після 40 років пацієнта буде чекати новий сюрприз. Вікові зміни кришталика можуть призвести до розвитку у нього пресбіопії. У цьому випадку людині знову будуть потрібні окуляри (але тепер уже для читання).

  • Склеропластика. В ході операції лікарі зміцнюють склеру, після чого вона перестає розтягуватися. Це допомагає уповільнити розвиток хвороби. Склеропластику роблять людям із злоякісною міопією (оскільки зупинити прогресування короткозорості іншими шляхами не вдається). Це єдина операція, що впливає на механізм розвитку хвороби. На жаль, вона мало вивчена і застосовується лише в Японії і країнах колишнього Радянського Союзу. Відзначимо, що в наші дні вчені розробляють методики безопераційного зміцнення склери.

На думку офтальмологів, лікування короткозорості має бути комплексним. До нього потрібно включати корекцію способу життя, носіння окулярів або контактних лінз, гімнастику для очей. Такий підхід дозволить поліпшити якість життя людини і сповільнити прогресування хвороби. Адекватна корекція дозволяє добре бачити і насолоджуватися життям, а інші заходи — призупиняють розтягнення ока.

Діагностика короткозорості

Щоб поставити діагноз, офтальмологу достатньо провести тест на короткозорість. Для цього пацієнт сідає перед таблицею Сивцева-Головіна. Здорова людина читає її без проблем, короткозора — бачить тільки верхні рядки. А ось нижні літери перетворюються для неї на розмиті темні плями.

прием окулиста.png

Відрізнити короткозорість від інших захворювань очей лікарю допомагає перевірка зору з корекцією. Для цього офтальмолог по черзі ставить перед кожним оком лінзи різної оптичної сили. Скло, з яким пацієнт бачить 100% (10 рядків таблиці Сивцева), показує ступінь міопії в діоптріях.

У наш час перевірку зору таблицею Сивцева поєднують з рефрактометрією. Такий підхід дозволяє точніше визначити рефракцію і підібрати відповідні засоби корекції (окуляри чи лінзи).

Корекція короткозорості

Для корекції міопії використовують "мінусові" окуляри і контактні лінзи. Вони змінюють напрямок світлових променів, які потрапляють в око, і зміщують фокус на сітківку. Це дозволяє людині добре бачити вдалину.

Окуляри та контактні лінзи пацієнтові підбирає лікар-офтальмолог.

подбор очков.png

Багато людей сумніваються, чи потрібно постійно носити окуляри при короткозорості. Так, це обов'язково при міопії середнього і високого ступеня. А ось людям з короткозорістю в мінус 1-2 діоптрії досить мати окуляри при собі. Одягати їх слід лише при необхідності (на лекції, за кермом і т.д.).

Що стосується дітей, тут ситуація інша. Їм слід носити окуляри відповідно до рекомендацій лікаря. Порушення зору в дитячому віці бувають різними і мають різноманітну природу. І тільки офтальмолог може визначити, чи потрібна дитині корекція окулярами.

Наприклад, дітям з хибною міопією окуляри категорично заборонені. А ось малюкам з короткозорістю високих ступенів вони необхідні для того, щоб сітківка не “розучилася” нормально сприймати світлові стимули. Батькам слід знати, що відсутність корекції в цьому випадку призводить до амбліопії. При цьому захворюванні гострота зору у дитини безповоротно падає, причому відновити її вже не вдається.

Важливо!

Існує думка, що через окуляри очі малюка можуть "розлінитися" і "перестати працювати".

Чи це так?
Давайте розберемося!

Окуляри дають дитині обмежене поле зору. В результаті вона більшу частину часу дивиться прямо і рідко повертає очі в сторони. Через це окорухові м'язи менше скорочуються і поступово втрачають тонус. Це сприяє прогресуванню міопії, що краще, ніж розвиток амбліопії.

Людина з короткозорістю може добре бачити в окулярах або лінзах. А ось у людей з амбліопією з'являються незворотні зміни сітківки, виправити які неможливо.

Уникнути втрати м'язового тонусу при короткозорості можна за допомогою вправ або носіння контактних лінз.


плохое зрение.png

Протипоказання при короткозорості

При міопії у людини розтягується задній сегмент ока і витоншується сітчаста оболонка. На жаль, це може спричинити ускладнення. Важкі фізичні навантаження у таких людей можуть спровокувати відшарування або розрив сітківки. Тому пацієнтам з короткозорістю середнього і важкого ступеня лікарі забороняють займатися деякими видами спорту.

  • Важка атлетика

  • Бокс

  • Боротьба

  • Стрибки у воду

миопия и спорт.png

Обмеження існують і для вагітних жінок. Майбутнім мамам з високим ступенем міопії наполегливо рекомендують кесарів розтин. При короткозорості середнього ступеня питання про ведення пологів вирішують індивідуально.

Профілактика короткозорості

Звучить банально, але уникнути розвитку міопії допоможе тільки правильний спосіб життя. Вам потрібно більше часу проводити на свіжому повітрі, менше користуватися гаджетами і дотримуватися правил роботи за комп'ютером. У домашніх умовах ви можете робити гімнастику для очей. Додатково можна пройти профілактичний курс стимуляції зору (лазеростимуляція, електростимуляція, інфрачервона лазерна терапія).

профилактика миопии.png

Щоб запобігти короткозорості у дитини, правильно обладнайте її робоче місце. Слідкуйте за тим, що під час читання малюк витримував дистанцію між очима і книгою. Намагайтеся, щоб ваша дитина менше сиділа за комп'ютером і більше гуляла на вулиці. Якщо у неї з'явилися симптоми короткозорості, перше, що потрібно робити — це вести її до дитячого офтальмолога.

В кожній Люксоптиці є кабінет офтальмолога, де можна пройти перевірку зору.
Ми — завжди поруч, щоб піклуватися про ваш зір.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.