Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Пресбіопія та прогресивні лінзи

Пресбіопія та прогресивні лінзи

На жаль, хороший зір — величина непостійна. З віком він погіршується, оскільки кришталик поступово стає щільнішим та менш рухливим, внутрішні м'язи ока втрачають колишню силу. Ці зміни впливають на акомодаційний апарат очей, робота якого забезпечує чіткий зір на всіх відстанях. Саме завдяки гарній акомодації ми можемо, не замислюючись, переводити погляд від людини вдалині на наручний годинник і однаково чітко бачити.

Пресбіопія: що це?

У віці близько 40-45 років у людського ока падає здатність акомодувати, що провокує відчутний дискомфорт: стає складно розрізняти дрібний шрифт, виконувати дрібну роботу, розпізнавати деталі предметів, розташованих близько. Ці симптоми стають особливо вираженими при недостатньому освітленні. Такий стан має назву пресбіопія або вікова далекозорість. Її причиною є природне «ослаблення» апарату, що забезпечує чіткість на близьких та середніх відстанях.

До вікового «ослаблення» зору схильні й ті, хто все життя носив окуляри, й ті, хто раніше мав хороший зір на всіх відстанях.

Пресбіопія та її корекція

Найпростішим способом корекції пресбіопії є окуляри для читання. Оптичні лінзи в таких окулярах називаються однофокальними, тобто мають одну оптичну силу. Вони призначені для використання на одній заданій відстані. Оптична сила однофокальних лінз підбирається лікарем-офтальмологом залежно від необхідної робочої відстані та завжди пропорційна їй.

Як бути, якщо не бачиш близько і далеко? Коли корекція зору стає необхідною для кількох зорових дистанцій, виникає потреба в кількох парах окулярів. Якщо у вас короткозорість, то з настанням пресбіопії, вам знадобляться ще одні слабші «мінусові» окуляри для читання; якщо ж далекозорість — сильніші «плюсові».

Окуляри з прогресивними лінзами: що це?

Не завжди зручно використовувати дві пари окулярів. Саме тому для людей з пресбіопією були винайдені перші лінзи з двома оптичними зонами, які отримали назву біфокальні. Одна зона давала можливість добре бачити вдалину, а друга — читати та працювати на близьких відстанях. Однак різкий перехід між оптичними зонами може створювати додаткове навантаження на очі, тому біфокальні лінзи сьогодні застаріли.

Одне з останніх досягнень оптичної індустрії — окуляри з прогресивними лінзами для зорового комфорту і чіткості зображення на будь-якій відстані. Це спеціальні лінзи, оптична сила в яких плавно змінюється в різних зонах.

Завдяки прогресивним лінзам, більше нема потреби постійно змінювати окуляри. В одних і тих же окулярах ви можете переглядати документи, працювати за комп'ютером, спілкуватися з людьми, водити автомобіль, дивитися телевізор і т. д.

Дизайн прогресивних лінз

Друга назва прогресивних лінз — мультифокальні, що позначає наявність зон різної діоптрійності в межах однієї лінзи.

Використовуючи верхню частину окулярів, очі отримують правильну корекцію для розглядання віддалених предметів. Залучення нижньої частини такої лінзи забезпечить чіткий зір на близьких відстанях. Тобто мультифокальні лінзи мають додаткову корекцію. Між зонами розташований коридор прогресії, який забезпечує м'який перехід діоптрійної сили від її верхнього значення до нижнього і дозволяє чітко бачити на середніх дистанціях.

Підбір прогресивних лінз

Якщо ви втомилися змінювати окуляри та бажаєте купити прогресивні лінзи, довірте підбір таких окулярів лікарю-офтальмологу, який визначить ваші індивідуальні потреби до зору. Він також порекомендує найкраще для вас рішення, допоможе зорієнтуватися в різноманітті дизайнів прогресивних лінз, дасть професійну пораду при виборі оправи.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.