Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Популярні міфи про зір

Популярні міфи про зір

Сучасна офтальмологія напрочуд розвинена, а фахівці офтальмології володіють вичерпними знаннями про зорову систему людини. Сьогодні доступні ефективні методи діагностики та лікування очей, а за допомогою сучасних засобів корекції зору люди навіть з серйозними вадами рефракції можуть бачити на всі 100%. 

Здавалося б, часи, коли серед загалу були популярні різні міфи про зір, залишилися в минулому. Насправді це не так: хибні переконання про здоров’я очей все ще досить популярні. І ми не залишимо це без уваги! У цій статті зібрали добірку найпопулярніших міфів про зір, аби спростувати їх і поділитися з вами виключно правдивою інформацією. 

Міф 1. Щоб покращити зір, треба їсти багато моркви та чорниці

Це вже, свого роду, класика. Певно, кожен ще з дитинства чув, що морква та чорниця — то є чудодійні продукти, які необхідно їсти для хорошого зору. І чим більше ти їх їси, тим ліпше у тебе зір. Як би не хотілося, щоб це було правдою і зір дійсно можна було б покращити чи відновити вживанням певних продуктів харчування — насправді це не так. 

ребенок и морковь.png

Морква — багатий на каротиноїди та антиоксиданти овоч, а чорниця — смачна ягода з хорошим вмістом вітамінів A, C, B1, B2, B6, PP. Їх вживання, безумовно, принесе користь вашому організму і в жодному разі не зашкодить. Але покращити гостроту зору за допомогою чорниці та моркви неможливо. Це лише красивий та дуже поширений міф.

Міф 2. Через носіння окулярів зір може погіршитися ще більше

Ще одна популярна вигадка. Аргументують цей міф здебільшого наступним: мовляв, через постійне носіння окулярів очні м’язи «розслабляються» і перестають самостійно працювати, а через це, в свою чергу, погіршується гострота зору. Саме через цю вигадку багато людей утримуються від носіння окулярів (або контактних лінз), відмовляючи собі у можливості добре бачити.

Цей міф немає жодного відношення до правди. Насправді носіння корекції жодним чином не послаблює гостроту зору. Коли людина бачить погано на певній відстані, їй доводиться постійно мружити очі та додатково напружувати очні м’язи у спробах щось розгледіти. А от постійне перенапруження очних м’язів дійсно може ще більше послаблювати зір.

Міф 3. Гаджети шкодять зору більше, ніж книжки

Гаджети і зір — тема складна і дуже актуальна. Повсякденне життя сучасної людини неможливо уявити без гаджетів: за комп’ютером (ноутбуком чи смартфоном) ми працюємо, вчимося, відпочиваємо, робимо покупки. За таку прив’язаність до цифрових пристроїв частенько доводиться розплачуватися хорошим зором. Те, що гаджети можуть негативно впливати на здоров’я очей — правда. А от те, що читати паперові книги корисніше для зору, ніж читати з електронних носіїв — міф.

зрение и гаджеты.png

Неважливо, чи ви зосереджено читаєте текст на екрані гаджета чи сторінках книги — напруження очей при цьому однакове. Також однаково високий ризик виникнення синдрому сухого ока (ССО). Через тривалу зорову концентрацію ми кліпаємо значно менше, ніж зазвичай, а тому поверхня ока не отримує належного зволоження і пересихає. Тож якщо ви любите читати, радимо регулярно робити короткі перерви для відпочинку очей та завжди мати при собі зволожувальні краплі.

Міф 4. Контактна лінза відчувається в оці

Якщо у цій добірці міфів ми вже згадали про окуляри, то мусимо згадати і про контактні лінзи. Про них існує багато вигадок і найпопулярніша з них: контактні лінзи відчуваються в очах. Цей міф відлякує від носіння лінз багатьох потенційних користувачів, що дуже прикро. 

Більшість сучасних контактних лінз виготовляється з м’яких матеріалів, що мають хороші показники вологовмісту та киснепроникності. За умови, що такі лінзи вдало підібрані і ви за ними правильно доглядаєте, вони не відчуваються при носінні. 

Треба зазначити, що у період адаптації до лінз дійсно може виникати певний дискомфорт. Це цілком нормально, адже очам потрібен час, щоб звикнути до наявності лінз. Період адаптації зазвичай триває не довше 10-14 днів. Якщо ж носіння лінз викликає дискомфорт після закінчення адаптації, є потреба звернутися до лікаря-офтальмолога для консультації.

Міф 5. Розмір ока залишається незмінним все життя

Вам, напевно, доводилося чути тезу про те, що око — це єдиний орган людини, розмір якого залишається незмінним протягом усього життя. Звучить цікаво, але насправді це не так. Збільшення розміру ока все ж відбувається: у перші роки життя та в період статевого дозрівання. Загалом довжина очного яблука за вже життя збільшується приблизно на 8 міліметрів.

глаза.png

Міф 6. До офтальмолога потрібно йти лише коли щось турбує

Зовсім ні, ба навіть навпаки. Міф про те, що регулярні візити до офтальмолога потрібні лише людям з проблемним зором є шкідливим і неодмінно потребує спростування. Планово відвідувати офтальмолога потрібно усім — і дорослим, і малечі, бодай один раз на рік. Такі візити є профілактичною мірою, що дозволяє слідкувати за станом зору, вчасно виявляти та починати лікування будь-яких порушень. Щоб піти до лікаря не потрібно чекати, коли у вас з'являться якісь нарікання на здоров'я очей.

Насамкінець варто нагадати, що перевірити зір і отримати консультацію лікаря-офтальмолога завжди можна у Люксоптиці. Вибирайте найближчу оптику свого міста на мапі та записуйтеся на прийом завчасно: онлайн, за телефоном 0 800 30 98 97 або у наших соціальних мережах.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.