Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Особливості нічного зору: як темрява впливає на роботу ока

Особливості нічного зору: як темрява впливає на роботу ока

Неймовірно, проте факт. В умовах темряви наш зір може слабшати на -0,5 діоптрій. Чому так відбувається і чи можна щось зробити, щоб бачити краще, коли довкола недостатньо освітленості?

Вплив темряви на зір і здоров'я очей

В умовах недостатньої освітленості людські зіниці розширюються і збільшується світлочутливість ока. Однак із двох типів фоторецепторів (палички і колбочки) активніше спрацьовують саме палички. В темряві людина не розрізняє кольори. Та чи знали ви, що в умовах низької освітленості змінюється ще й гострота зору? Інколи навіть на -0,5 діоптрій. Особливо уважними до цієї проблеми мають бути водії, коли перебувають за кермом у темний час доби. 

водіння у темряві.png

Механізми нічного зору

Нічний зір — це стан зорової системи, за якого ми сприймаємо очима довкілля в умовах сутінок чи темряви, коли недостатньо освітленості. Ще з уроків біології ви можете пам’ятати, що розрізняють два види фоторецепторів людського ока:

  • палички є чутливими до малоінтенсивного світла і завдяки ним ми маємо чорно-білий зір;

  • колбочки реагують на яскраве освітлення і відповідають за сприйняття зображення в кольорі.

Що темніше довкола, то більше розширюється зіниця ока, щоб до паличок потрапило якомога більше світла і покращився чорно-білий зір. Водночас у темряві аж ніяк не вийде поліпшити гостроту людського зору, тому що паличок на сітківці менше, ніж колбочок. Сприйняття контрастності зображення слабшає і, як не крути, а в темряві ми можемо втратити до 0.5 діоптрій. Цей стан в офтальмології називають нічною короткозорістю.

Типові проблеми нічного зору

Нічна короткозорість — це така вада зору, що може оцінюватися до -0.5 діоптрій, а все через те, що очам не вистачає світла довкола, щоб сфокусуватися на об’єкті.

робота у темряві.png

В умовах достатньої освітленості ми добре сприймаємо зображення на певній відстані навіть без залучення акомодативних здатностей ока. Коли ж світла стає менше, дрібні деталі помітити складніше і щоб їх сприйняти спрацьовує так звана акомодація.

Акомодація — це здатність ока пристосовуватися, щоб сфокусуватися на об’єктах на певній відстані. Надмірна акомодація та гіперрефракція можуть розвиватися тоді, коли зіниця у темряві розширюється. Так і виходить, що зображення фокусується не на сітківці, а перед нею. Ось і маємо справу з нічною короткозорістю.

Погіршення зору в темряві цілком прийнятне і допустиме, коли ви знаходитеся в знайомій обстановці, наприклад, у своїй домівці. І та ж сама нічна короткозорість — справжня проблема, коли ви водій у дорозі і на додачу стикаєтеся ще і з відблисками від ліхтарів чи хибним сприйняттям дорожніх знаків.

Так само, нічна короткозорість не становить проблеми для людини з нормальною рефракцією. Однак нічна короткозорість може бути по-справжньому неприємною за таких наявних станів: 

  • короткозорість, далекозорість, астигматизм;

  • катаракта, глаукома, ретинопатія;

  • кон'юнктивіт, кератит або сухість очей.

Іншими словами, якщо ви керуєте автотранспортом у темряві або маєте один із вище названих діагнозів, неодмінно запитайте свого офтальмолога про засоби, якими можна і треба поліпшити нічний зір.

Засоби покращення зору вночі

Як не прикро, однак попри постійний прогрес людство досі не вигадало спосіб бачити вночі так само добре, як і вдень. Природа невблаганна. І водночас нині існують оптичні лінзи, які зменшують відблиски і покращують контрастність зору, тож для водіїв у темний час доби це — те, що треба. 

Ще один різновид офтальмологічної продукції, розрахований на використання вночі, це нічні лінзи для відновлення зору. На відміну від попередніх, у цих лінзах потрібно спати і тоді протягом наступного дня відчуватимете покращення зору.

Нічні лінзи для корекції зору

Нічні лінзи для корекції зору ще називаються ортокретологічними або жорсткими контактними лінзами. Це лінзи зі спеціальним дизайном, який впливає на форму рогівки під час сну, що позначається на оптичній силі ока, коли людина прокидається. 

Ортокератологічні лінзи призначаються не при нічній короткозорості, а при звичайній міопії (до -4,5 діоптрій) та при астигматизмі (до -2 діоптрій). У дітей віком від 6 до 12 років нічні лінзи часто сповільнюють прогресування короткозорості, а у старшому віці та для дорослих ці лінзи призначають, щоб коригувати міопію та астигматизм і забезпечити хороший зір протягом дня без окулярів чи м’яких контактних лінз.

Як покращити зір в темряві? Оптичні лінзи в Люксоптиці

Перш за все, щоб не нашкодити зору, потрібно уникати надмірних зорових навантажень у темний час доби. 

гаджети і темрява.png

Якщо в цілому у вас нормальний зір, а в темряві ви бачите відчутно гірше, небезпека розвивається, якщо ви за кермом. Водіям рекомендовано перевірити, чи немає у них нічної короткозорості. Цей стан не представляє небезпеки у повсякденні, однак на дорозі, коли довкола ліхтарі, фари зустрічних авто та відблиски від них, краще використовувати окуляри зі спеціальними антибліковими лінзами. 

За наявності вже діагностованих станів, як от короткозорість, астигматизм, пресбіопія тощо, обговоріть зі своїм офтальмологом, чи потрібно врахувати особливості вашого нічного зору при підборі корекції. Якщо на додачу до основного, нічне відхилення показників зору від норми є незначним, то найскоріше, додаткової корекції не знадобиться. Якщо ж ці відхилення надто помітні та дискомфортні, то по-перше, знадобляться додаткові рекомендації офтальмолога, а по-друге, не зайвим буде звернутися і до суміжних фахівців, зокрема, до невролога. 

В асортименті Люксоптики є лінзи для окулярів, що більше рекомендовані для водіїв з урахуванням усіх обставин кермування, включно з темрявою довкола. Добре, коли такі лінзи підбираються з урахуванням індивідуальних особливостей вашого зору. Тож, перш ніж придбати їх, записуйтеся, будь ласка, на перевірку зору до офтальмологів Люксоптики. Послуга доступна у всіх магазинах мережі.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.