Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Три лайфхаки, як користуватися смартфоном безпечно для зору

Три лайфхаки, як користуватися смартфоном безпечно для зору

Новини, навчання, робоче листування, спілкування з друзями і улюблений серіал — це все зараз у смартфоні. І коли цілий день провели з гаджетом у руках, то мабуть помічали дискомфорт у очах? Так і хочеться добряче їх розтерти, позбутися втоми, закрапати зволожувальними краплями.

Важливість безпечного користування смартфоном для зору

Улюблений смартфон — наш друг і вірний помічник, без нього справді ніяк. Наївно було б пропонувати відмовитися від смартфонів тільки тому, що надто тривале використання гаджетів з надто близьких відстаней, а особливо в темряві, може нашкодити зору. Тож, пропонуємо і про зір піклуватися, і руку тримати на пульсі сьогодення (тобто на екрані гаджета).

То чи можливе безпечне користування смартфоном? І якщо вже піклуватися про захист зору, то давайте підійдемо до цього питання комплексно.

робота у темряві.png

Превентивні функції від виробників техніки

Про шкідливе синє світло від цифрових пристроїв, як і про більший ризик розвитку вад зору через надмірне і неконтрольоване користування гаджетами відомо давно і сказано немало.

Передові виробники техніки не зацікавлені у зниженні попиту на свою продукцію, тож неодмінно враховують вплив техніки на зір. Усі спеціалізовані обговорення беруться до уваги: переважна більшість сучасних гаджетів мають такі налаштування, щоб зменшувати шкоду для очей при регулярному користуванні.

Функція «Відстань до екрана»

Дана опція стала доступна в операційній системі iOS17 і її оновленнях. Впроваджено її, щоб знизити ризики міопії, зокрема, дитячої.

Погодьтеся, коли ми користуємося смартфоном, схильні розміщувати екран на довільній відстані від очей і часто саме це обумовлює втому, а в довготривалій перспективі — погіршення зору. Нова функція у гаджетах Apple сприяє зменшенню зорової напруги, адже між пристроєм і очима встановлено безпечну відстань. Як це відбувається?

Налаштування функції доступне в iPhone XS і новіших моделях, а також у 11- і 12.9-дюймових моделях iPad Pro 2018-го і пізніших років випуску. Функція «Відстань до екрана» (або «Screen Distance» в англомовному меню) вмикається з розділу «Параметри»: Екранний час >> Час екрана >> Відстань до екрана >> поставте перемикач функції в активоване положення.

Тепер фронтальна камера визначатиме відстань між екраном і очима користувача, а коли ця дистанція стає меншою за 30 сантиметрів, з’являється сповіщення на весь екран. Потрібно відсунути смартфон від обличчя, інакше сповіщення не зникне.

Відстань до екрана_iPhone.jpg

За словами виробника, функція «Відстань до екрана» має оптимізувати роботу з гаджетом таким чином:

  • зменшити ризик короткозорості, зокрема, у дитячому віці;
  • розвинути здорові навички поводження з екраном, коли так чи інакше звикаєш тримати смартфон на безпечній відстані;
  • зменшити зорову втому та загальне напруження очей.

Функція «Захист очей»

Функції смартфона з оперативною системою Android передбачають таке піклування про зір, як фільтр синього кольору, однак називатися функції можуть по-різному у різних виробників.

«Захист очей», «Захист зору», «Режим читання», «Нічний режим», «Фільтр синього світла» — назви різняться, однак суть функції зводиться до більш жовтішого освітлення екрана, що в свою чергу зменшує зорову втому під час тривалого користування смартфоном, під час читання чи в сутінках, перед засинанням.

Налаштування функції, знов-таки, може різнитися, однак здебільшого відбувається з розділу «Налаштування»: Екран >> Захист очей (чи альтернативна назва) >> поставте перемикач функції в активоване положення >> за потреби, налаштуйте режим роботи і яскравість.

Функція «Захист очей» зменшує яскравість синього випромінювання від гаджетів, тож екран сприймається у теплішій, жовтішій кольоровій гамі. До цього спочатку треба звикнути, проте в подальшому зображення виглядатимуть цілком органічно.

Захист зору_Android.jpg

Окуляри для захисту від синього світла

Фільтр синього світла можна увімкнути на самому пристрої, а можна з такою ж метою використовувати окуляри для захисту від синього світла. При роботі зі смартфоном, ноутбуком і навіть при перегляді ТБ окуляри зі спеціальними лінзами-блублокерами убезпечують очі від HEV-випромінювання.

HEV-світло — це випромінювання у діапазоні 380-500 нм, це короткі хвилі і саме такі є високоенергетичними. З усього діапазону видимого світла саме HEV-світло більш наближене до UV-променів. Вже з цього можна зрозуміти, що воно менш шкідливе, проте зважте, що і з організмом це світло взаємодіє з ближчих відстаней, ніж сонячний ультрафіолет.

Водночас помірна кількість синього світла організму корисна — регулює ритми сну, формує здоровий розпорядок дня, покращує настрій, підвищує пильність і зосередженість. Тому й використовуються такі додаткові функції пристроїв, як фільтр синього світла, а на додачу до них і окуляри-блублокери. Все задля того, щоб обмежити, убезпечити і взяти під контроль, а не відмовитися повністю.

Переваги використання окулярів для захисту від синього світла

Окуляри з захистом від синього можуть містити саму лише цю функцію, однак часто мають ще й антиблікове покриття, для кращого користувацького досвіду. Крім того, окуляри від синього світла можуть і коригувати зір, якщо маєте відповідну потребу. У будь-якому випадку сучасні лінзи-блублокери забезпечують природне сприйняття кольорів, є прозорими або з мінімальним залишковим рефлексом.

комп'ютерні окуляри.jpg

Правило «20-20-20»

Тож, безпечне для зору користування гаджетами передбачає увімкнення вбудованих захисних функцій, використання окулярів, а третій лайфхак — це проста і водночас дуже корисна вправа.

Профілактика втоми очей за правилом «20-20-20» передбачає такі дії:

  • кожні 20 хвилин роботи з гаджетом
  • відводьте погляд на 20 футів вдалину (це +/- 6 метрів)
  • і затримуйте його на 20 секунд.

Зменшення втоми очей за правилом «20-20-20»

Правило «20-20-20» — найпростіше у виконанні з усіх вправ для очей, важливо лишень про нього не забувати. Вправа дозволяє зняти напругу з зорових м’язів і трохи розвантажити очі.

Вже після виконання вправи можна відчути короткотривале полегшення, а при регулярному дотриманні правила «20-20-20» при роботі за комп’ютером чи смартфоном можна розраховувати на профілактику втоми і більший комфорт для зору.

зрение и гаджеты.png

Системний підхід до захисту зору

Якщо ви активний користувач цифровими гаджетами, то маєте системно підходити до захисту зору.

  • Використовуйте вбудовані функції смартфону: піклуйтеся про безпечну відстань до екрана і захист очей від синього світла.
  • Регулярно перевіряйте зір і спільно з офтальмологом підберіть окуляри відповідно до своїх потреб.
  • Не забувайте про зорову гімнастику. Авжеж, це не панацея від хвороб, але позбутися зорової втоми допоможе.

Уявити своє повсякдення тепер без смартфона справді важко, проте знаючи і застосовуючи прості й повсякденні правила, ви зможете потурбуватися про свій зір. Якщо ж потребуєте перевірки зору або підбору окулярів-блублокерів, то Люксоптика — поруч.

YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.