Запис до лікаря
0
Вибране
Ви додали 0 товарів
0 0
Кошик
Ви додали 0 товарів на суму 0 грн

Чи шкідливі 3D окуляри?

Чи шкідливі 3D окуляри?

Після перегляду 3D-фільмів кожній третій людині стає погано. У когось починає боліти голова, іншого нудить, а у третього з'являється сильне запаморочення. З чим це пов'язано і чи варто турбуватися у таких випадках? Розповідаємо, що думають фахівці.

Чи шкідливі окуляри віртуальної реальності? Більшість лікарів вважає, що вони не можуть нашкодити очам. За словами каліфорнійського оптометриста Роджера Фелпса, регулярний перегляд стереофільмів ніяк не впливає на зір. А кандидат медичних наук Тетяна Вовк впевнена, що 3D-окуляри — такий же аксесуар, як і сонцезахисні. Боятися їх не потрібно, але і зловживати не варто.



Цікаво!

Чи псують окуляри віртуальної реальності зір? Раніше лікарі багато сперечалися з цього приводу. Але в ході незалежних наукових досліджень з'ясувалося, що причин для занепокоєння немає.

До речі, компанії Sony, LG та Samsumg впевнено заявляють, що 3D-окуляри не завдають шкоди очам. Більш того, для більшості людей вони абсолютно безпечні. Якщо ви використовуєте окуляри за призначенням і дотримуєтеся елементарних запобіжних заходів — переживати немає сенсу.



Але якщо 3Д-окуляри не можуть шкодити здоров'ю, то звідки беруться нудота, головний біль та інші настирливі симптоми? Ви матимете рацію, якщо задасте таке логічне запитання. І тут починається найцікавіше. Причина криється в технологіях виробництва стереоскопічних фільмів і особливостях роботи нашого мозку.

3D технології

Сучасні фільми для показів у кінотеатрах знімають поляризаційним методом. У таких відео кадри змінюються з частотою 48/на секунду. Під час перегляду обидва ока отримують різні картинки (по 24 в секунду кожне). Саме це дозволяє домогтися стереоскопічного, тобто глибинного сприйняття.

3d-ochki.jpg

Крім поляризаційного існують й інші методи виробництва 3D-фільмів:

    .mylist li { list-style-type: initial; list-style-type: initial; margin-left: 20px; }
  • анагліфічний;

  • затворний;

  • технологія інтерференційних фільтрів;

  • ефект Пульфріка;

  • автостереоскопічні.

3d-kino.jpg

Людина зі здоровими очима бачить світ об'ємним. Це можливо завдяки бінокулярному зору і складним механізмам адаптації, які його забезпечують. У звичайних умовах на сітківці обох очей проєктується одна й та ж сама картинка. Вже у мозку два зображення зливаються в одне. Зорова кора обробляє отриману інформацію, завдяки чому людина бачить об'ємну картинку.

У випадку з телевізорами і проєкторами цей механізм не працює. Оскільки зображення на екранах виходить плоским, наш мозок його таким і сприймає. Однак виробники фільмів знайшли спосіб домогтися ефекту глибини. Вони роблять це за допомогою фільтрувального пристрою в кінопроєкторі і спеціальних окулярів зі світлофільтром. Ну і, звичайно ж, трансляції кадрів з подвоєною швидкістю — 48 на секунду.

3d tekhnologii.jpg

Як ви знаєте, в звичайному відео картинки змінюються зі швидкістю 24/на секунду. Наш мозок звик до цього. А ось обробляти 48 кадрів в секунду йому важко, як і миритися з тим, що кожне око "доставляє" йому різну зорову інформацію. У багатьох людей настільки інтенсивне навантаження на головний мозок провокує появу неприємних симптомів.



Цікаво!

Як правило, дискомфорт з'являється лише при перегляді 3Д-відео в окулярах і шоломах зі світлофільтрами. Фільми, зняті за іншими технологіями, неприємних відчуттів не викликають.



Якість 3D окулярів

На початку статті ми розібралися з впливом 3Д-окулярів на зір. Вони ніяк не шкодять очам, не створюють ніякого випромінювання і тим більше не псують сітківку. Отже, їх носіння абсолютно безпечне.

Але не будемо забувати, що в кінотеатрі ми частіше надягаємо окуляри загального користування. І ось вони можуть бути неякісними і навіть небезпечними. Річ у тім, що такі вироби не проходять потрібної обробки. Отже, при їх носінні ви можете заразитися і захворіти на кон'юнктивіт, кератитом або іншою інфекційною хворобою.

3d_games.jpg


Порада!

Якщо ви часто буваєте у кіно — купіть власні 3D-окуляри. Це дешевше, ніж кожен раз брати їх на прокат. Більш того, так ви захистите себе від небезпечних інфекцій. Звичайно, ризик заразитися невисокий. Але ризикувати все одно не варто.



Окуляри загального користування можуть мати неякісне, полиняле і місцями стерте покриття. А на їхніх лінзах можна виявити масу подряпин і дрібних дефектів. Звичайно, через це 3D-окуляри не стануть шкідливими для очей. Але зіпсувати задоволення від перегляду фільму можуть! Так що ходіть в кіно зі своєю парою окулярів. Повірте, так ви уникнете багатьох проблем.

Можливі реакції на 3Д зображення

Найгірше 3D-відео переносять діти, гіперзбудливі люди та особи, які перебувають в депресії. На нього погано реагують чоловіки та жінки на підпитку. Під час перегляду стереофільмів мозок у цих людей працює ще активніше, через що їм невдовзі стає недобре.

Найчастіші симптоми:

    .mylist li { list-style-type: initial; list-style-type: initial; margin-left: 20px; }
  • головний біль;

  • нудота;

  • легка дезорієнтація;

  • запаморочення;

  • тимчасове погіршення зору;

  • почуття втоми;

  • легкі сіпання м'язів;

  • м'язова слабкість.



Порада!

При появі тривожних симптомів робіть паузу або припиняйте дивитися фільм. Якщо неприємні відчуття з'являються регулярно і доставляють вам багато дискомфорту — сміливо йдіть на консультацію до лікаря.



Відзначимо, що деяким людям дивитися 3D-відео небажано і навіть небезпечно. Причому захоплення стереофільмами може мати для них вкрай серйозні наслідки. Наприклад, у людини з епілепсією під час відеосеансу може початися напад.

Протипоказання до носіння 3D-окулярів:

    .mylist li { list-style-type: initial; list-style-type: initial; margin-left: 20px; }
  • епілепсія;

  • важка вегето-судинна дистонія;

  • серйозні психічні розлади;

  • відсутність повноцінного бінокулярного зору;

  • деякі види косоокості.

Людям з поганим зором офтальмологи не дозволяють надягати 3Д-окуляри поверх діоптрійних. Таким пацієнтам лікарі радять придбати контактні лінзи і ходити в кінотеатр саме в них.

vredny-li-3d-ochki.jpg



Цікаво!

За даними американських вчених, 5-12% населення страждає стереосліпотою. Люди з цим захворюванням не здатні сприймати 3Д-відео. Основні причини стереосліпоти — косоокість і анізометропія (різна гострота зору обох очей).




Чи шкідливі окуляри для дітей

Згідно із заявою LG Electronics, 3D-відео може нашкодити малятам до 5 років. Компанія Sony радить захищати від його перегляду дітей молодше 6 років.

У старшому віці дитині можна дивитися 3Д-фільми в дозованих кількостях і з безпечної відстані. Це ж стосується і комп'ютерних ігор, під час яких дітям потрібно надягати окуляри або шолом зі світлофільтром.


Запобіжні заходи

Щоб не нашкодити своєму здоров'ю, користуйтеся 3D-окулярами з розумом. Застосовуйте їх тільки за призначенням і ні в якому разі не надягайте замість сонцезахисних, зварювальних або інших окулярів. Обов'язково знімайте їх одразу після закінчення фільму.

Якщо ви дивитеся відео вдома — сідайте на безпечній відстані від екрана. Оптимальна дистанція між очима і телевізором — 5-6 метрів. Що стосується перегляду стереофільмів з телефону — уникайте його.

reakcii-na-3d-izobrazhenie.jpg


І ще ... Відразу після закінчення відеосеансу намагайтеся не виходити на балкон, сходи та інші небезпечні місця. Пам'ятайте, що через дезорієнтацію ви можете спіткнутися об дроти або впасти зі сходів. Так що будьте обережні та бережіть себе!


YOUTUBE-СЕРІАЛ ПРО ЗІР

Як вчасно розпізнати порушення зору у дитини?

Фотохромні окуляри: для кращого зору та захисту від сонця

Як робота за комп'ютером впливає на очі?

Стрес і здоров’я очей. Як нервове перенапруження впливає на зір?

Як правильно одягати і знімати контактні лінзи: відео-інструкція

Особливості нічного зору. Як добре бачити у темний час доби?

YOUTUBE-КАНАЛ
ЩЕ БІЛЬШЕ ЦІКАВИНОК ДЛЯ ВАС!
Підписуйтесь на нашу розсилку та дізнавайтеся першими про акції та знижки, новинки та трендові моделі. Тут тільки корисна інформація для краси та здоров’я ваших очей.